WORLD ECONOMIC FORUM
El Davos de Ganyet
El col·laborador de VIA Empresa narra com a espectador d'excepció la jornada inaugural del World Economic Forum en què Catalunya ja és protagonista indiscutible
"Som notícia. Tothom pregunta, fins i tot els cambrers. Tots saben que tenim el President a l'exili", explica Josep M. Ganyet des de l'altra banda del telèfon. Una conversa mitjançant FaceTime ens permet conèixer de primera mà les seves impressions sobre la jornada inaugural del Fòrum Econòmic Mundial (WEF), en què participa donant suport tecnològic, "la meva feina em permet accedir-hi i viure uns continguts al·lucinants", explica.
El lema del WEF, Creant un futur compartit en un món fracturat, ja avançava que la situació política a Catalunya seria un tema destacat. I és el que aquest dilluns ha passat. Explica Ganyet que en la conferència de premsa, que oferien membres del Fons Monetari Internacional amb la seva presidenta, Christine Lagarde al capdavant, la corresponsal de El País Alicia González (al vídeo, minut 21:11) ha preguntat per què havien rebaixat a la baixa les previsions de creixement d'Espanya, "i la resposta ha estat la situació política, directament per Catalunya. Des del minut zero estem en boca de tots", apunta Ganyet. Catalunya "planeja" a la ciutat suïssa en una nova edició del WEF en què "Espanya envia, fins i tot, al seu rei". Per a l'etnògraf digital, el fet que Espanya i Catalunya surtin al Global Risk Report 2018 ja és "un toc d'atenció".
Tot i que la política i la meteorologia tenen espai a Davos, els grans reptes als quals ens enfrontem són els temes de valor del Fòrum, com explica Ganyet. "El Fòrum ha presentat tres iniciatives, Global Network of centers for 4th Industral Revolution, Global Cybersecurity i Uplinked (Accelerator). A més, se celebren sessions petites en què "es parla d'un món fracturat i de l'esperit de Davos, que implica el respecte per la diferència i els drets humans, una inspiració per a la següent generació".
Premis i premiats
La tarda ha acollit la celebració dels Crystal Awards que premien destacats artistes que demostren un compromís exemplar per millorar el món. Enguany els guardonats són l'actriu Cate Blanchett, el cantant Sir Elton John i l'actor Shah Rukh Khan. Blanchett ha estat guardonada per la seva tasca d'ajuda als refugiats i l'actor de Bollywood per l'ONG Meer Foundation, que ajuda a dones atacades amb àcid, "ha fet una reflexió molt interessant sobre la bellesa dels actors i la dignitat de les dones, una reflexió emotiva.
I, per últim, Elton John "qui ha dit literalment que 'vaig ser una mala persona durant molt de temps fins que vaig començar a ajudar a gent amb sida. Segons ha explicat, quan vam perdre la vergonya, és quan vam començar a guanyar, la clau és treballar amb la ciència i tractar la gent amb respecte i d'igual a igual".
"Ah!, i la gent no coneix que existeix l'Open Forum, un auditori obert a la gent, que pot entrar qui vulgui per escoltar els gurús de la ciència i la tecnologia. Hi ha sessions molt interessants, més enllà del Trump, com aquella en què es parla de la cultura de la selfie, per exemple". A més, Ganyet ens recorda que les sessions es poden seguir a Twitter live, Periscope, Facebook live, Youtube live i des de la pàgina oficial del WEF, com es veu en els enllaços següents.