• Economia
  • De Guindos: "Les inversions a Catalunya estan bé"

De Guindos: "Les inversions a Catalunya estan bé"

El ministre d'Economia defensa les partides pressupostàries de l'Estat espanyol a Catalunya

Luis de Guindos
Luis de Guindos
Redacció i agències
08 d'Octubre de 2013
Act. 09 d'Octubre de 2013

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha afirmat aquest dimarts que el nou sistema de finançament autonòmic s'abordarà al març del 2014, data en la qual espera poder donar a coneixerà les balances fiscals corresponents. Un model, ha insistit, que no pot discriminar ni a favor ni en contra cap autonomia. En una entrevista a Catalunya Ràdio, De Guindos ha assegurat que amb el nou sistema de finançament autonòmic es coneixeran les balances fiscals perquè aquest és el "compromís" del Govern i cal fer un balanç global del sistema tributari.

La modificació del sistema tributari es construirà sobre dos principis, ha estructurat De Guindos: "La solidaritat i l'eficiència". "Hem de buscar el màxim equilibri, sense fer diferències ni discriminar a favor ni en contra de ningú, perquè el més eficient és tractar a tothom igual". Per a De Guindos, el nou sistema de finançament autonòmic ha de tenir en compte el nou sistema impositiu, "no és una qüestió separada del conjunt".

Respostes a les crítiques sobre el pressupost
Sobre les protestes rebudes a l'Executiu central com a conseqüència de la disminució de les inversions previstes a Catalunya en els Pressupostos Generals del 2014, De Guindos ha dit que les projeccions i anàlisis de despesa pública s'han de fer plurianualment i ha recordat algunes de les inversions que es van realitzar en anys anteriors a Catalunya com l'AVE i la nova terminal del Prat. De fet, el ministre d'Economia ha assegurat que "les inversions a Catalunya estan molt ben fetes".

Per a De Guindos, "s'equivoca" qui mesura la relació d'un territori amb la resta de territoris únicament per la inversió publica, perquè aquesta en unes circumstàncies de restricció pressupostària com les actuals "és una variable que no definirà l'evolució futura de l'activitat econòmica". I ha reiterat un missatge que ja va deixar clar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro: "Qui cregui que sortirem de la crisi amb més inversió pública està molt equivocat".

Un cop de mà a Catalunya
De Guindos ha recordat que, entre els anys 2012 i 2013, Catalunya ha rebut més de 22.500 milions d'euros a través de diversos mecanismes de l'Estat com el Fons de Liquiditat en un moment en el qual la Generalitat tenia tancats els mercats, a més dels més de 3.000 milions que s'ha estalviat en interessos com a conseqüència d'aquestes injeccions de liquiditat.

Recel a l'impost de dipòsits bancaris
Sobre l'impost de dipòsits bancaris, Luis de Guindos ha mostrat cert recel: "No crec que sigui la millor opció". En tot cas, si s'estableix, ha detallat que hauria de ser de manera harmonitzada a Espanya i a la Unió Europea perquè no produeixin "distorsions" i ha recordat que els impostos no tenen caràcter finalista.

Solucions per a CatalunyaCaixa
De Guindos s'ha referit a un possible interès de La Caixa per entrar a la subhasta per fer-se amb el control de CatalunyaCaixa, una aproximació que ha considerat "positiva". El ministre ha explicat que CatalunyaCaixa està molt millor que fa un any, quan "era inviable". A més, el titular d'Economia s'ha mostrat convençut de trobar una solució ràpida la delicada situació laboral que viu l'entitat financera: "Estic segur que en els propers dies hi haurà un acord per l'ERO a CatalunyaCaixa".

El cas català
En referència al debat sobiranista de Catalunya, Guindos ha assegurat que el Govern reconeix que existeix una situació concreta des del punt de vista social a Catalunya i que ell n'és "absolutament sensible", però que amb "diàleg i sentit comú" serem capaços de tirar endavant, perquè "junts som més forts que dividits".