La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, durant la presentació de l'Agenda Comerç 20/21 | ACN

sostenibilitat

El Govern aprova el decret de renovables

Ho fa amb l'objectiu d"eliminar els obstacles" per al seu desenvolupament amb una norma que preveu "simplificar els tràmits i agilitzar els terminis"

El Govern ha aprovat el decret per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables. "Hem eliminat els obstacles que impedien o limitaven el foment de les energies renovables a Catalunya", ha dit la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, que va anunciar la seva intenció de tirar endavant la norma a l'abril. La norma vol donar resposta a les demandes de les empreses de renovables i dels grups parlamentaris, que han aprovat sis mocions i una resolució instant el Govern a derogar el decret del 2009. El decret "preserva" els elements paisatgístics, urbanístics i els elements vinculats al medi ambient, segons Chacón, però "simplifica els tràmits i agilitza els terminis" per implementar l'energia renovable.

Més info: L'any en blanc de les energies renovables

L'executiu ha derogat el decret del 2009, si bé "n'ha rescatat" alguns "articles beneficiosos", segons ha explicat Chacón. El decret aprovat pel consell executiu entrarà en vigor a finals d'any, previsiblement. El Govern considera que la llei aprovada a l'etapa del tripartit establia "barreres" a les energies renovables. En concret, el decret exigia que els parcs eòlics de més de 10 MW s'implantessin en Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP).

Pel que fa a l'energia fotovoltaica, les plantes solars sobre sòl no urbanitzable només es podien fer en terrenys de zones industrials, amb una ocupació màxima de sis hectàrees, o en edificacions agrícoles, amb una superfície màxima de tres hectàrees. "Creiem que són mesures restrictives i que no permeten aprofitar l'economia d'escala", ha assegurat Chacón.

"En lloc de limitar la implementació d'aquests parcs només a unes àrees concretes", el decret aprovat per l'executiu de Quim Torra "obre el territori a la implantació de les renovables", ha explicat la consellera. Tot i això, els projectes eòlics i fotovoltaics hauran de "respectar" els límits mediambientals, urbanístics i paisatgístics contemplats en la normativa. El nou decret ha de permetre també "agilitzar" la tramitació de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques, amb un termini màxim de tretze mesos. En aquest procés es contemplarà la constitució d'una "ponència d'energies renovables" que servirà per "fer una consulta prèvia" a la tramitació d'una instal·lació i avaluar si l'emplaçament és viable. El promotor s'adreçarà a una única finestreta per tramitar el projecte.