• Home
  • Economia
  • Article title

El semàfor groc de l'economia catalana

La Cambra de Comerç reenfoca el seu projecte per ajudar les empreses i reclama al Govern que no paralitzi la gestió política anant a eleccions

17 de Setembre de 2020
La recuperació de l'economia pitja el fre | iStock

Semàfor groc per a l'economia catalana (i espanyola) en temps de covid-19. Mentre que el món camina gradualment cap a una recuperació econòmica sòlida, Espanya "s'allunya de la tendència global i retrocedeix". Aquesta és la sentència del primer Baròmetre Cambra, una radiografia que presentaran mensualment des de la corporació per fer visible l'evolució real de l'economia i poder treballar amb fermesa per "pal·liar els efectes de la crisi". Les conclusions, no gaire esperançadores, han portat a la Cambra de Comerç de Barcelona a fer un "gir estratègic" amb l'objectiu de centrar-se "de forma principal a ajudar les nostres empreses". Ara bé, de la mateixa manera que ells aposten per fixar els seus esforços en no deixar morir empreses i, per tant, en garantir també llocs de feina, exigeixen als diferents governs que segueixin la mateixa estratègia. Precisament per això, el seu president, Joan Canadell, rebutja del tot una convocatòria electoral, que titlla d"irresponsabilitat" perquè representaria entrar en "un període d'inacció".

Segons assenyala el Composite Leading Indicator i recull la Cambra en el seu anàlisi -presentat en una roda de premsa presencial i virtual-, l'Estat espanyol ha retrocedit durant els últims dos mesos als valors que teníem al maig, de la mateixa manera que està passant amb la borsa espanyola, que de moment no mostra signes de recuperació. És per això que el Baròmetre atorga un semàfor vermell a l'economia espanyola i al seu entorn intenrnacional perquè, tot i que en la majoria d'aspectes hi ha una recuperació que s'ha frenat en les darreres setmanes, "aquesta crisi és més perillosa i negativa aquí que a la resta del món", com lamenta Canadell.

Però a l'altre extrem d'aquest semàfor vermell, s'hi troben les exportacions i la indústria, l'estela que hauran de seguir les empreses si volen continuar sent fortes i sobreviure. Les vendes a l'exterior reben un semàfor verd perquè, tot i que encara se situen un 12% per sota de les dades registrades ara fa un any, segons el director d'Estudis Econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, "no es veu frenada", mentre que la producció industrial "va recuperant el pols", tant, que només es troba a 6,5 punts de retornar als mateixos nivells d'un any "normal".

La resta d'indicadors reben semàfors grocs. La corba de l'ocupació s'estanca i evoluciona de manera similar tant a Catalunya com a la resta d'Espanya, però no creix al ritme d'altres països de l'Eurozona i de la resta del món. Rovira assenyala que el nombre real d'assalariats ocupats -sense sumar-hi els treballadors en ERTO- encara se situa un 10% per sota de l'any passat, un percentatge que representa que hi ha unes 300.000 persones més que el 2019 sense feina a Catalunya. L'agost, a més, ha frenat encara més aquesta recuperació pel fort impacte del turisme.

Una indústria que compensi el turisme...

I és que una economia basada en el turisme pot fer molt de mal i, mentre que Àsia s'està recuperant en forma de V, "nosaltres ho fem en forma de W", diu Canadell. Per reveritr la situació, el president de la Cambra alerta que "a l’Estat espanyol, desgraciadament, els creixements no els tornarem a veure fins d’aquí a molts mesos" i, justament per aquest motiu, anima les empreses catalanes a "mirar més fora de l’Estat que dins, perquè Àsia i els Estats Units estan molt millor".

Canadell: "A l'Estat espanyol, desgraciadament, els creixements no els tornarem a veure fins d’aquí a molts mesos, cal mirar cap a fora"

La solució, per aquesta temporada, serà la indústria i les exportacions perquè, recorda el també president del Consell de Cambres de Catalunya, "el període principal del turisme ja ha passat i la destinació Barcelona ja està perduda". Ara bé, encara queda l'esperança de les festes de Nadal, que poden ser una llum que compensi, en part, la foscor d'aquest estiu i aporti una mica d'optimisme de cara a l'any vinent. I això, tornem al principi, només serà possible si els agents polítics i socials sumen forces i s'enfoquen "a salvar els mobles de la temporada turística".

Per això, no només Govern i Ajuntament s'hauran de posar les piles, sinó que Canadell també reclama a l'Estat que els 30.000 milions d'euros que corresponen a Catalunya dels 140.000 milions que els de Pedro Sánchez van anunciar que destinarien a impulsar l'economia "arribin com més aviat millor". Tot i així, sap que serà un procés lent i insta a la Generalitat a, mentrestant, reclamar a l'Executiu central que activi el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), que portaria uns 5.000 milions d'euros a Catalunya necessaris per ajudar les empreses.

...i empreses fortes i potents

Tot plegat fa que les empreses catalanes també tinguin un semàfor groc i això és preocupant perquè sense empreses no hi ha ocupació i l'ocupació també presenta nivells molt més baixos que els del 2019. Actualment, el nombre d'empreses actives se situa en unes 239.000 a l’agost, 18.668 empreses menys que abans de l’esclat de la pandèmia, i un 7,7% per sota de les quals havia estat a l’agost del 2019. La caiguda, doncs, és del 8%, cosa que, avisa Rovira, "és molt més preocupant perquè també hi depenen els llocs de feina".

Joan Canadell i Joan Ramon Rovira durant la roda de premsa de presentació del Baròmetre Cambra

Per la seva banda, el consum d'energia elèctrica també s'estanca després de recuperar-se amb força al juny i estabilitzar-se al juliol, sobretot en el sector serveis; la mobilitat continua sent un 14% més baixa que a l'agost del 2019; i la recuperació del comerç continua sent desigual segons el tipus d'establiment. En aquest terreny, el que més cau és el d'equipament personal, que és un 27% més baix, mentre que les matriculacions comencen a veure la llum al juliol gràcies a les ajudes públiques destinades a aquesta finalitat.

I, la inversió, que com recorda el director del Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra "marca la senda futura de l'economia" perquè "quan les empreses inverteixen generen activitat", manté un semàfor groc, tot i que la inversió en construcció i la compra de vehicles industrials fan pensar que, poc a poc, anirà recuperant múscul.

Rovira: "La caiguda de les empreses és molt més preocupant perquè també hi depenen els llocs de feina"

L'agost, doncs, ha estat un mes complicat per a l'economia catalana i espanyola, molt depenents del turisme, i caldrà veure mes a mes com evoluciona. Precisament per això, la Cambra ja vetlla i continuarà vetllant per això perquè, com diu Canadell, "igual que durant la pandèmia teníem els departaments de salut explicant-nos a diari com evolucionava la crisi, ara és molt important saber quina és l’evolució de l’economia i de les nostres empreses". I és que, sentencia, "ara és un moment en què ens hem de centrar a ajudar les empreses i garantir al màxim els llocs de treball".