Inauguració del primer servei ferroviari directe entre el Port de Barcelona i França a la terminal Best | ACN

Economia

L'economia catalana creix un 0,7% al primer trimestre del 2024

La xifra situa l'augment interanual del PIB en el 2,5%, però es troba una dècima per sota del que havia estimat l'Idescat el passat mes de maig

L'economia catalana va créixer un 0,7% entre el gener i el març del 2024. Es tracta d'un increment interanual en el 2,5%, segons l'Idescat. Aquest mateix organisme, però, havia estimat una millora d'una dècima més per aquest primer trimestre de l'any en el seu informe del passat 8 de maig. En qualsevol cas, l'evolució de la demanda interna ha marcat aquesta millora: va repuntar un 2,2% a conseqüència de l'evolució de les administracions públiques (4,4%) i del consum de les llars (2,3%).

__relacionada_

La demanda interna és el component que més va contribuir al creixement de l'economia catalana el primer trimestre, amb una variació del 2,2%, la mateixa que en el trimestre precedent. El consum de les llars va augmentar un 2,3%, set dècimes més que el trimestre anterior, i el de les administracions públiques un 4,4%, dues dècimes més que en darrer trimestre del 2023.

La inversió de béns d'equipament va disminuir en un 1,1%, mentre que la inversió en la construcció es va mantenir positiva (1,4%)

En termes intertrimestrals, l'augment del 0,7% és equivalent a la dada espanyola i es troba quatre dècimes per sobre de la taxa de la UE-27 (0,3%), mentre que en termes interanuals, se situa una dècima per sobre la mitjana espanyola (2,4%) i dos punts per sobre la UE-27 (0,5%). Pel que fa a la formació bruta de capital va presentar una taxa interanual del -0,1%, un punt i vuit dècimes percentuals més que el trimestre anterior. Quant a la darrera variable, la inversió de béns d'equipament va disminuir en un 1,1%, mentre que la inversió en la construcció es va mantenir positiva (1,4%).

Cauen les importacions i exportacions, però tots els sectors milloren

Quant al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger van presentar una variació interanual del -0,4%, amb una reducció en comparació amb el trimestre anterior (3,1%). Entre els seus components, la variació va ser diferenciada. Per una banda, les exportacions de béns i serveis es van reduir un 2,8%, mentre que el consum dels no residents ho va fer un 15,7%. En les importacions, la taxa interanual va ser del -2,3%, i com les exportacions, mostren comportaments diferents en els seus components: les de béns i serveis van disminuir un 3,1% i el consum dels residents a l'estranger va augmentar un 14,7%.

Finalment, des del punt de vista de l'oferta, tots els sectors van mostrar evolucions positives de l'activitat. La indústria va obtenir un creixement del 4,4% i de l'agricultura, un 5,5% després de dos anys i mig amb taxes negatives. A més, els serveis van augmentar un 2,2% i la construcció un 1,3%.