L’economia catalana rebat els catastrofismes
El Col·legi d’Economistes de Catalunya preveu un 2019 “raonablement bo” amb creixements del PIB d’entre el 2% i el 2,5%
El 2018 ha estat un bon any per a l’economia catalana i el 2019 serà raonablement bo amb un creixements d’entre el 2 i 2,5%, segons ha afirmat l'economista Modest Guinjoan durant el balanç del Col·legi d’Economistes de Catalunya respecte l’any passat i la presentació de les perspectives de l’any que ara encetem. En aquest sentit, l’economista Xavier Cuadras ha avisat que ara “comença un període de desacceleracó econòmica, coherent amb el que passa a la resta del món, la UE i l’Estat espanyol i amb el que preveuen els organismes internacionals".
“S’acosta una desacceleració, no una recessió econòmica, cal evitar dramatismes innecessaris”, ha destacat Cuadras, qui ha afegit que “les previsions macroeconòmiques catastrofistes han estat rebatudes” i titulars com “de locomotora a furgón de cola” han estat desmentides. La realitat de l’economia catalana, segons els economistes, és que el creixement durant els tres primers trimestres és superior a l’economia espanyola.
Guinjoan: "L’economia catalana es mou i es mou en el bon camí”
En l’economia catalana “e pur si muove: tots aquells mals averanys que hi havien i totes aquelles consequencies catastrofiques arran de fets politics i magnificar noticies negatives, les dades les han rebatut. L’economia catalana es mou i es mou en el bon camí”.
Catalunya en l’economia global
Les previsions per al 2019 són que continuarà la desacceleració, “en concret les previsions dels organismes (Funcas, BBVA, Cambres i Generalitat) situen el creixement entre el 2 i el 2,5%”. El context internacional, la guerra comercial entre els EUA i la Xina i la UE pot afectar alguns paràmetres de l’economia catalana i es perfilaran al llarg de l’any. “Continua un creixement no tan sòlid com en l’etapa que vam encetar el 2014, una tendència que podriem considerar normal i que podem abordar sense dramatismes".
Pel que fa al mercat de treball el que observen els economistes és que el creixement de l’ocupació a l’EPA i les dades d’afiliació de la Seguretat Social del 2018 mostren que el creixement de l’ocupació s’ha mantingut en taxes properes al 3% i la disminució de la desocupació (dels tres primers trimestres) és un 10,6% a Catalunay, molt inferior al 14,6% d’Espanya, però superior al 8,1% d’Europa. En conclusió, un “comportament prou positiu durant aquest any 2018”. “Dins de la gravetat de les taxes d’atur, estem millorant taxes d’atur de dos dígits no hauria de ser sota cap concepte”.
Consum i comerç
Pel que fa als indicadors de demanda interna i consum, el periodista i economista Jordi Goula ha destacat que des del setembre ha començat una certa desacceleració: “Estavem creixent al 3% i ara sembla que creixem al 2% i el promig de l’any serà del 2,5%”. L’anàlisi de l’expert és que “s’han acabat els diners estalviats durant la crisi” i “s’ha tirat de crèdit, com alertava el Banc d’Espanya”. Durant el quart trimestre es frena el crèdit al consum i es mantindrà baix”, diu Goula, mentre subratlla que les xifres destalvi estan en mínims històrics.
De la seva banda, el comerç al detall acumula un 2% de creixement fins al novembre i per contra les grans superficies cauen un 2,5%. L’expert respon a aquest fet afirmant que a “Catalunya tenim un desenvolupament diferenciat, tenim menys gran superfície” i que “aquest és un model de compra que està quedant obsolet”. Segons Goula, a final d’any el comerç tancarà amb un creixement del 2,5%. Mentrestant “les vendes per internet cada vegada van a més” i “les rebaixes no són res de l’altre món, no funcionen i penso que és normal, perquè amb la liberalització ara es poden fer descomptes tot l’any, començant pel Black Friday”.
La previsió és que la població s’endeutarà menys i s’animarà el consum gràcies a què les empreses volen apujar els salaris i la perspectiva que s’incorpori més treballadors al mercat laboral.
Mercat immobiliari
En l’àmbit del sector immobiliari els preus segueixen pujant. Una dada preocupant per als economistes és que “la gent es torna a plantejar passar de lloguer a compra, un raonament que es feia fins al 2007”. I aquest és un canvi de mentalitat important. El segon punt important és la banca concedeix el 80% dels valor dels habitatges en les taxacions hipotècàries i “no es fan les bestieses d’abans”. Segons Goula, els bancs estan taxant els pisos a la baixa. La tercere tendència és que hi haurà un èxode de Barcelona a la primer corona metropolitana i que es donaran noves promocions de pisos a la capital catalana. En aquest sentit, “els preus estan tocant sostre”, afirma l’economista.
El mercat de les oficines i de les naus logístiques, ambdós viuen un moment dolç “fins al punt que és dificilissim trobar naus, no només a Barcelona, sinó tb a la primera corona. I oficines, si es busquen superficies de 3000 m2 només hi ha una vintena de llocs disponibles”.
Rècord turístic i boicot espanyol
Durant el mes de novembre els estrangers ja van gastar tant com en tot l’any 2017 i aquell va ser un any rècord de despesa. Durant aquest 2018 han vingut un 0,8% menys de turistes, però han gastat més. Les dades semblen rebatre les queixes de certs gremis del sector turístic: “Segons les pernoctacions han vingut més turistes. Ha fallat el turisme intern, que ha caigut un 7,4%, sobretot aragonesos i madrilenys. Això fa que una de les zones més afectades sigui la Costa Daurada”, ha puntualitzat Goula.
Goula, sobre els hotelers: “Hi ha certs sectors que tenen tendència a queixar-se”
El 2018 serà un any rècord pel que fa al turisme. De nou. Les veus que afirmaven que arriben menys turistes per la recuperació dels mercats de Turquia o Tunísia semblen veure’s contradites. És més, també s’incrementa la qualitat del turisme que rebem: els hotels que creixen a Catalunya en pernoctacions a són els de 4 i 5 estrelles, els de menys baixen. Si bé els preus de les pernoctacions han caigut, també és cert que fins ara havien pujat un 24%. “Hi ha certs sectors que tenen tendència a queixar-se”, ha reblat Goula.
Empresa i indústria
El 2018 globalment ha estat un any bo des del punt de vista empresarial, “l’economia catalana està ben assentada en el conjunt de l’economia global”, segons Guinjoan. La producció industrial sembla que s’ha desaccelerat en els darrers mesos, però tancarà l’exercici amb un creixement de l’1,4% i una pujada del 2,7% en els preus. Pel seu cantó, el sector serveis ha crescut un 5,6%.
L’exportació de bens ha moderat el creixement, “pero és que en anys anteriors estaven desbocades”. Segons l’economista, ens situarem en el 2,5%, i un any més l’economia catalana marcarà un nou rècord” i seguirà representant més d’una quarta part de l’economia espanyola.
La inversió bruta de capital amb un creixement del 4,3% fa pensar que “un no inverteix si no es té expectatives de negoci solides”, per tant “si les empreses inverteixen és perquè hi ha bones perspectives de mercat”.
Per a l’economista, “hi ha alguns moviments de fons en salaris”. El 2018 creixement d’1,8% en salaris es refereix als convenis, “semblen una correcció de situacions anteriors i d’una manera ordenada s’està corregint”. Els costos laborals totals de les empreses també creixen, “veniem de disminucions fins al 2017 i ara creix per sobre del 2%, no són alarmants però si es manté podria llastar el sector empresarial”.