El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Carles Puig de Travy i el responsable tècnic de l’Enquesta de Situació Econòmica del CEC Xavier Segura | Cedida

Economia

Els economistes catalans desconfien dels Fons Europeus

Més de la meitat dels membres consultats pel Col·legi d'Economistes opina que els Next Generation tindran escassa repercussió en l'economia del país

L'Enquesta de Situació Econòmica de Primavera del Col·legi d'Economistes de Catalunya revela que els economistes catalans no confien en la influència dels fons Next Generation EU sobre el progrés de l'ecosistema empresarial del país. Segons les dades publicades per la institució, més d'un dels prop de 1.000 professionals consultats pensen que la repercussió del finançament de la Unió sobre l'activitat econòmica del país serà escassa (56,5%) o nul·la (4,4%).

Els principals problemes que els economistes catalans detecten en l'arribada dels Fons Europeus se centren en la seva distribució territorial, que més del 71% considera que no serà equitativa; i els tempos de la seva arribada a les empreses, un procés que prop del 80% dels consultats opina que s'endarrirà. Al voltant de la mateixa base de consultats considera que els fons generaran menys creixement del que han previst les administracions, i que no assoliran la promesa transformació completa del model productiu del país.

Per altra banda, entre els menys de 40% d'economistes que sí que esperen una repercussió positiva dels Fons sobre l'economia del país, l'ajuda a la innovació empresarial és el principal atractiu del programa. Fins a un 38,7% dels enquestats preveuen un impacte positiu sobre la recerca i desenvolupament de productes i serveis per part del teixit productiu català.

En termes generals, la confiança dels economistes en el desenvolupament de l'economia del país ha retrocedit en els darrers mesos. Si bé a l'enquesta del Col·legi corresponent als mesos d'hivern prop del 60% dels membres consultats considerava que l'economia catalana estava millor que l'any anterior, ara, després del conflicte a Ucraïna, només un 40% és optimista en aquest sentit, mentre que un 37,2% opina que està pitjor que durant el primer terç del 2021, una pujada de més de 15 punts si es compara amb el darrer estudi.

En l'índex de confiança dels economistes catalans, amb què els col·legiats valoren amb una nota de 5,01 la salut de l'economia catalana, un aprovat raspat que l'espanyola no assoleix, amb una valoració de 4,95 sobre 10. En ambdós casos, l'avaluació dels membres del col·legi ha baixat en més d'una dècima respecte de l'estudi realitzat a l'hivern, quan les notes van ser del 5,12 i el 5,15 respectivament.