• Economia
  • Els edificis 'verds' permeten estalviar 3.000 euros anuals

Els edificis 'verds' permeten estalviar 3.000 euros anuals

El sector immobiliari és responsable del 35% de les emissions de CO2 a tot el món i busca reinventar-se per disminuir la xifra

Un edifici 'verd' situat al barri Gòtic de Barcelona | ACN
Un edifici 'verd' situat al barri Gòtic de Barcelona | ACN
Redacción VIA Empresa
Barcelona
27 de Gener de 2020

Arquitectes i la resta d'agents del sector immobiliari busquen reinventar-se per fer els edificis cada vegada més verds. El sector és responsable del 50% del consum de recursos, el 40% de l'energia i el 35% de les emissions de CO2 a tot el món. De fet, viure en un edifici sostenible pot suposar un estalvi de 3.000 euros anuals, segons la consultora CBRE. La degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig, considera que "tenim molta feina per fer" i assenyala un parell d'apostes per a la sostenibilitat: els edificis construïts amb fusta i els que compten amb instal·lacions per carregar els cotxes elèctrics. 

 

Una de les apostes clares és la rehabilitació, ja que més del 70% dels edificis de Catalunya són construïts abans de l'any 1980 i no compleixen amb els estàndards d'aïllament ni de sostenibilitat que estableix la Unió Europea. En aquest sentit, el responsable d'energia i sostenibilitat de CBRE, Luis Cabrera, recorda que "qualsevol edifici rehabilitat s'ha de sotmetre a un estàndard de construcció molt exigent des del punt de vista energètic". Des d'Amat Immobiliaris, el director general, Guifré Homedes creu que la rehabilitació s'hauria de fomentar des de l'administració.   

Materials sostenibles

Els materials utilitzats per construir els edificis també tenen un gran impacte en l'eficiència del sector. La fabricació del formigó armat produeix un 8% de les emissions de CO2, fet que situa l'impacte gairebé en el triple que l'aviació, que és responsable d'un 3%, segons dades proporcionades pel membre de l'agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d'Arquitectes, Toni Solanas. Les estructures de fusta són de les més sostenibles.

 

La degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig | ACN

La degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig | ACN

Barcelona vol introduir-se entre les ciutats referents en aquest aspecte, amb la construcció del primer edifici d'oficines de l'Estat espanyol fet íntegrament de fusta, el WittyWood, situat al 22@. Però també cal tenir en compte la petjada de carboni i la procedència del material: "Si portem la fusta creuant dos continents en un container, des del punt de vista de la sostenibilitat serà discutible", adverteix Cabrera. Com a materials alternatius, també hi ha els vidres amb tractaments especials, per exemple. 

Entre els punts que s'han de tenir en compte en els edificis verds destaca l'arquitectura passiva, que permet fer servir materials de proximitat a més d'aprofitar la llum natural i estalviar energia. La tecnologia juga un paper fonamental en el sector, per tal de reinventar i millorar els serveis relacionats amb el sector immobiliari.  

Col·laboració público-privada

Tota aquesta transformació del sector ha de venir d'una col·laboració entre agents públics i privats. Els bancs, segons la responsable de sostenibilitat de Cushman&Wakefield, Laura Danzig, han començat a comercialitzar préstecs verds per finançar iniciatives amb menys impacte mediambiental.  

Però les administracions públiques també són un "pilar fonamental", segons Cabrera, tant pel que fa a la Generalitat com als ajuntaments, que han d'apostar per la rehabilitació i les ajudes a projectes sostenibles.