Un 79,2% dels catalans es declara feliç a la feina, gairebé un punt més que fa un any. Malgrat tot, Catalunya segueix figurant entre les comunitats de l'Estat que més infeliços té els seus treballadors, lleugerament per sota de la mitjana espanyola, segons la IV Enquesta Adecco sobre la felicitat a la feina.
A més, l'enquesta elaborada per aquesta empresa de treball temporal mitjançant entrevistes a 2.000 persones en actiu, precisa que vuit de cada deu espanyols (79,7%), es declara feliç en la seva professió, encapçalats pels navarresos, asturians, extremenys i bascos. A l'extrem oposat, és a dir, els menys feliços en el seu entorn laboral són els canaris, balears i murcians, malgrat que tots estan satisfets.
Les professions més felices
Els professionals que es declaren més feliços a la feina són educadors, representants dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, professionals de la branca d'humanitats i ciències socials i professionals del sector sanitari.
En concret, bombers, mestres, periodistes, farmacèutics i enginyers són els professionals que declaren ser més feliços a la feina. Alhora, els treballadors consideren que els més professionals més feliços en el seu lloc de treball són els artistes –actors, músics i pintors–, futbolistes i esportistes en general.
La força de la vocació
Malgrat les retallades en matèria educativa i els canvis que s'estan produint en aquest terreny, l'enquesta mostra que als educadors i pedagogs la seva professió els fa molt feliços com assegura el 94,6% dels enquestats.
Els motius, segons Adecco, semblen vincular-se a que es tracta d'una professió vocacional per tradició, en què els qui la desenvolupen gaudeixen ajudant d'altres en el seu desenvolupament personal i social.
Què fa agradable una feina?
Segons el 39,3% dels treballadors enquestats, el secret de la felicitat laboral té a veure a gaudir de la feina que es fa. Els següents motius principals passen per comptar amb un bon ambient de treball (17,6%) i percebre un bon sou (13,3%).
Els desocupats coincideixen en els dos primers factors de felicitat però en tercer lloc indiquen l'estabilitat laboral com el més important per ser feliç (17,4%).
En tot cas, si es compara amb els resultats de l'any anterior, disminueix notablement la necessitat d'un bon ambient laboral a l'hora que augmenta la importància del sou.
"Qui té una feina té un tresor"
Segons explica Adecco, la felicitat a la feina adquireix, "avui més que mai", sentit en el terreny empresarial ja que la situació del mercat laboral posa de manifest que "qui té una feina, té un tresor" i l'estabilitat en l'ocupació es converteix en motiu de satisfacció per a qui el posseeix.
A més, els resultats indiquen que les persones amb estudis superiors en actiu són els qui asseguren ser més feliços en la seva professió.
Homes i grans, els més satisfets
Atenent d'altres factors com el sexe o l'edat s'observa que són els homes els qui se senten més feliços en la seva professió, un 80,7%, davant del 77,2% de dones.
Quant a l'edat, els més grans de 45 anys són els qui presenten majors índexs de felicitat (81,4%) davant dels que tenen entre 25 i els 34 anys (78,3%).
El 79% dels catalans és feliç a la feina
Gaudir de la professió, un bon ambient laboral i un sou gratificant, els tres pilars per a la satisfacció laboral
21
de Gener
de
2014
Act.
21
de Gener
de
2014