El Banc d'Espanya eleva al 2,8% el creixement del PIB pel 2017
L'organisme preveu que en els pròxims dos anys es produeixi una desacceleració de la taxa
D'aquesta forma, el Banc d'Espanya ha revisat tres dècimes l'estimació de PIB per enguany, dues dècimes la previsió pel 2018 i una dècima pel 2019. El creixement que preveu l'organisme per aquest any és tres dècimes superior a l'estimació del Govern, que manté en el 2,5% l'increment del PIB pel 2017, si bé admet que es tracta d'una previsió "molt prudent".
El Banc d'Espanya afirma que aquesta prolongació de la fase de creixement de l'economia espanyola es recolza en les millores de competitivitat acumulades des de l'inici de la crisi i en les condicions financeres favorables, a les quals contribueix el to acomodat de la política monetària.
No obstant això, a mesura que avança el període de projecció, l'autoritat monetària espera que tingui lloc una certa ralentització de l'activitat, conforme es vagin dissipant els efectes de les caigudes passades dels preus del petroli i dels tipus d'interès i la política fiscal canviï la seva orientació, després de mostrar un caràcter expansiu en el bienni 2015-2016.
Creixement del 0,8% en el primer trimestre
El Banc d'Espanya indica que la revisió de les previsions es deu al fet que l'economia espanyola ha mostrat en els mesos inicials de 2017 un comportament més favorable del benvolgut, amb un creixement del PIB i de l'ocupació del 0,8% en taxes intertrimestrales. A més, destaca que els indicadors relatius a l'activitat i el comerç mundial també apunten a un comportament més expansiu dels mercats exteriors, la qual cosa anticipa una millora encara més gran de les exportacions.
Dins de la demanda interna, el consum privat creixerà entre el 2,4% aquest any i l'1,5% el 2019, molt per sota del 3,2% del 2016, donada la caiguda de les rendes del treball pel repunt inflacionista, si bé el reduït nivell de tipus i la "fortalesa" de la creació d'ocupació faran que segueixi registrant creixements.
La inversió en béns d'equip, per la seva banda, es moderarà al 3,1% aquest any (des del 5% el 2016), però repuntarà per sobre del 5% el 2018 i el 2019. El Banc d'Espanya indica que la caiguda "transitòria" de la inversió d'enguany estarà motivada per la pujada de l'Impost de societats, que tindrà un impacte "negatiu" en els fluxes de caixa de les empreses.
Les exportacions creixeran més d'un 6%
Pel costat exterior, el Banc d'Espanya ha revisat la projecció de les exportacions, que creixeran un 6,1% aquest any –davant el 4,4% del 2016- per moderar-se fins al 4,4% els pròxims dos anys, a causa dels guanys de competitivitat de l'economia espanyola i, sobretot, per la millora de l'evolució dels mercats exteriors enfront de les previsions de desembre.
Quant al mercat de treball, les estimacions del Banc d'Espanya preveuen un ritme "elevat" de creació d'ocupació, que permetrà descensos addicionals de la taxa d'atur, el nivell del qual disminuirà fins als voltants del 14% a finals del 2019. Així, la taxa d'atur se situarà al 16,7% a finals d'enguany, al 15,4% el 2018 i al 13,9% al tancament del 2019. Per contra, l'ocupació creixerà un 2,6% el 2017 i per sota del 2% el 2018 i 2019.
En l'àmbit de la inflació, després del descens del 0,2% el 2016, l'IPC creixerà de mitjana un 2,2% el 2017, cinc dècimes més que l'estimació anterior, reflectint la intensa acceleració dels preus de l'energia en el període més recent. Posteriorment, espera increments de l'IPC més moderats de l'1,4% el 2018 i de l'1,6% el 2019, en termes de les mitjanes anuals.
Dèficit públic al 3,3% aquest any
Sobre l'evolució del dèficit públic, el Banc d'Espanya estima que el consum públic es mantindrà estable en tot el període, amb un creixement del 0,8% els tres anys, la mateixa taxa que el 2016. L'increment permetrà que el dèficit públic es redueixi al 3,3% del PIB el 2017, dues dècimes per sobre de l'objectiu pactat amb Brussel·les i que segueixi caient el 2018, amb una taxa del 2,8%, i el 2019, fins arribar al 2,4% del PIB.
No obstant això, el Banc d'Espanya pronostica que al llarg de tot el període de projecció el deute públic continuarà a nivells "molt elevats", però s'anirà reduint lleugerament, per la qual cosa subratlla la necessitat de reprendre el procés de consolidació fiscal, amb la finalitat d'aconseguir una reducció sostinguda de l'endeutament públic.
"Això resulta particularment important per recuperar marges de maniobra davant eventuals escenaris adversos de creixement com per reduir la vulnerabilitat de l'economia davant eventuals enduriments de les condicions financeres", subratlla.
Riscos a la baixa Malgrat la millora de les projeccions macroeconòmiques, el Banc d'Espanya adverteix que els riscos s'orienten "predominantment a la baixa", tant relacionats amb l'àmbit extern com a l'intern. Sobre els primers, apunta a un hipotètic enduriment addicional de les condicions financeres globals, un eventual augment del proteccionisme comercial després de la presidència de Donald Trump a Estats Units, la incertesa associada a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i les properes cites electorals en alguns països de l'Eurozona.
En l'àmbit intern, assegura que subsisteixen algunes "incerteses" sobre el curs de les polítiques econòmiques, tant en relació al procés de consolidació fiscal com a l'aplicació de les reformes estructurals, donada l'absència de majoria parlamentària del Govern. Així, afirma que el retard d'aplicació d'aquestes reformes o una "hipotètica reversió" de les introduïdes, podria comportar "efectes adversos" sobre la confiança inversora i malmetre les perspectives de creixement.
Finalment, en relació amb la inflació, el Banc indica que els riscos de desviació s'inclinen "moderadament a la baixa", si bé adverteix que "no és descartable" que la translació de l'encariment del petroli es traslladi als preus de consum i als salaris "amb major intensitat" del que s'està anticipant, la qual cosa provocaria pèrdues de competitivitat de l'economia espanyola.