• Economia
  • El frau laboral afloraria més de 800.000 ocupacions

El frau laboral afloraria més de 800.000 ocupacions

És una de les tesis que el Consell Empresarial per la Competitivitat ha presentat a l'informe 'Espanya 2018', on reclama més reformes

Els grans empresaris fan propostes per activar l'ocupació
Els grans empresaris fan propostes per activar l'ocupació
EFE
03 de Novembre de 2014
Act. 04 de Novembre de 2014
El Consell Empresarial per la Competitivitat (CEC), integrat pels grans empresaris d'Espanya, proposa noves reformes per crear 2,3 milions d'ocupació en quatre anys i assegura que la taxa d'atur podria reduir-se així al 14,3 % en 2018. El president de Telefónica i president del CEC, César Alierta, ha presentat aquest dilluns l'informe Espanya 2018 i ha asseverat que una lluita contra el frau laboral també podria fer aflorar més de 800.000 ocupacions i reduir la taxa d'atur en altres 3,6 punts percentuals.

Segons el CEC la recuperació de l'economia espanyola és constant i les seves previsions són que el PIB creixi l'1,3% aquest any i el 2% en 2015. Alierta ha dit que Espanya "es pot situar entre els deu millors països a tot el món" i ha advocat per aprofundir en les reformes, millorar el marc regulatori i incrementar la capacitat d'innovació. El president de Telefónica ha assegurat que amb un pla de xoc de reformes en vuit blocs "tornarem a ser un país que sorprengui".

Augmentar el tamany de les empreses
Algunes de les mesures que proposa l'informe són augmentar la grandària de les empreses i la seva internacionalització, així com reformes educatives i en política energètica sostenible. L'augment de la dimensió de les empreses suposaria la reducció de 4,2 punts en la taxa de desocupació, mentre que una reforma educativa rebaixaria l'atur en gairebé un punt.

Així mateix, la millora de l'economia del coneixement, la sostenibilitat energètica i una major fluïdesa financera aportarien una reducció de gairebé dos punts en la taxa de desocupació. El director del CEC, Antonio Casado, ha indicat que la lluita contra l'ocupació submergida, que actualment ronda el 23% del PIB, suposaria un estalvi fiscal de l'1 % i advoca per homogeneïtzar un pla nacional de lluita en territoris i en totes les institucions així com l'augment del nombre d'inspectors.

Per la seva banda, l'economista cap del BBVA, Jorge Sicília, ha dit que és molt important augmentar la grandària de les empreses perquè siguin més innovadores i més internacionals i ha advocat per revisar els marcs fiscals i regulatoris per facilitar l'augment de la seva dimensió. "Menys de l'1 % de les empreses espanyoles són mitjanes i grans, la meitat de la mitjana d'Alemanya, França i Itàlia", afegeix l'informe, que es planteja com a objectiu augmentar en 15.000 les empreses mitjanes a Espanya fins a 2018. En aquest cas, la productivitat creixeria un 15 % i l'ocupació neta en 400.000 llocs de treball.

D'altra banda, el document del CEC demana un ajust fiscal "més ambiciós" sense penalitzar el creixement, amb l'objectiu d'assegurar la sostenibilitat del deute. Per a això proposa mesures enfocades a reduir el deute públic per sota del 90 % del PIB com gestionar de forma "activa" el patrimoni públic, escometre processos d'externalització i subcontractació, o implementar "sense retards" una reforma del sistema de pensions.

Incenctius fiscals per l'estalvi
Quant al sistema financer, el CEC demana incentius fiscals a l'estalvi, fonts de finançament alternatives o un ús més eficient del finançament públic. També caldria recuperar la inversió pública en infraestructures, segons les grans empreses, ja que s'està depreciant l'estoc de capital que tenen les empreses.

L'informe ha estat presentat pel president de Telefónica, César Alierta, cap visible del CEC, que també uneix als presidents d'El Corte Inglés, Mango, Grup Barceló, Banc Santander, Repsol, Acciona, La Caixa, BBVA, Inditex, Mapfre, Grup Planeta, ACS, Ferrovial, Mercadona, Iberdrola, Grup Barceló, Editorial Premsa Ibèrica i Havas Media Group.