En concret, la Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris ha anunciat la presa de possessió dels béns i negocis d'Electricaribe amb la finalitat d'assegurar la prestació del servei d'energia elèctrica en els departaments proveïts per la companyia, ha informat l'organisme colombià.
La Superintendència assenyala que ha procedit al nomenament de Javier Lastra com a agent especial Electricaribe i que Tetra Tech, empresa global especialitzada en presa de possessió d'electrificadres, dóna suport a l'acció.
En el seu compte de Twitter, el ministre de Mines i Energia, Germán Arce, ha confirmat la suspensió de les negociacions amb Gas Natural Fenosa per "falta de capitalització" i ha assenyalat que la "presa de possessió d'Electricaribe és la millor alternativa per garantir servei d'energia per a famílies i indústria" de la regió.
"La toma de posesiones es la mejor alternativa para garantizar el servicio de energía en la costa Caribe": https://t.co/El6LJVFniIpic.twitter.com/enIQCpdzPF
— German Arce (@g1arce) 15 de novembre de 2016
El president de Gas Natural Fenosa, Isidre Fainé, va viatjar el cap de setmana passat a Colòmbia per reunir-se amb membres de l'Executiu colombià, entre els quals hi ha el president José Manuel Santos, per abordar la crisi oberta per la filial.
A començament d'agost, Gas Natural Fenosa va notificar a les autoritats colombianes el començament d'una controvèrsia a la llum de l'acord internacional d'inversions recíproques entre Espanya i Colòmbia a causa d'aquest deute acumulat amb la seva filial al país sud-americà, Electricaribe, en què té una participació del 85%.
Des d'aquest moment, existia un termini de negociació de sis mesos que, de no derivar en un acord, pot provocar una denúncia de l'empresa espanyola davant de la cort internacional d'arbitratge del Ciadi.
Impagats per més de 1.250 milions d'euros
Gas Natural Fenosa ha xifrat en 4.074.328 milions de pesos colombians (1.259 milions d'euros) el deute que acumula per impagats de clients d'electricitat a Colòmbia a tancament del mes de setembre passat. D'aquest import té provisionat aproximadament el 83% (uns 1.044 milions d'euros).
La companyia afirma que les entitats locals -hospitals, presons,escoles, etc.-, barris on no existeixen nomenclatures ni contadors i connexions fraudulentes han impactat negativament en les xifres de la companyia. El Govern contradiu aquestes xifres i afirma que segons les seves auditories, aquests grups d'impagaments només representen un 7% dels ingressos d'Electrocaribe, que ha obtingut un Ebitda de 185 milions d'euros al tercer trimestre i ha registrat unes pèrdues de 33 milions d'euros. La Superintendencia de Serveis Públics Domiciliaris afegeix que el 70% d'aquests mercats ja estan subsidiats.
La setmana passada, en una conferència amb analistes per presentar els resultats corresponents als nou primers mesos de l'any, el conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, va assegurar que el grup manté "la voluntat de cooperar" amb el Govern colombià per arribar a una solució al problema, que passa, segons va afirmar el directiu, per establir un marc regulador al país que el doti de la seguretat jurídica necessària.
La filial colombiana de Gas Natural Fenosa ja havia evitat aquest mes el començament d'un procés de suspensió d'activitat després de pagar al voltant de 28.000 milions de pesos (8,5 milions d'euros) a l'operador del sistema elèctric del país.
Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa l'any 2000 i, després, es va integrar a Gas Natural quan la gasista va adquirir Fenosa el 2009.