Ara sembla ser el torn de l'optimisme. El vocabulari de la crisi econòmica ha omplert la realitat de termes com rescat financer, recessió, prima de risc o preferents. Però tot i que el creixement segueix sent dèbil, alguns indicadors apunten que comença a filtrar-se la llum per les escletxes de l'economia. És el que es desprèn del recent Informe sobre l'Estat del Mercat Laboral Espanyol, elaborat conjuntament per l'escola de negocis ESADE i el portal online de feina Infojobs.
L'estudi afirma que la desocupació -amb més de quatre milions d'aturats- seguirà a curt termini però, i aquí la llum, el 76% de les empreses consideren que la situació millorarà. És a dir, que molts ja veuen el got mig ple.
En opinió de Jaume Gurt, director general d'InfoJobs, si bé és cert que 2014 és un any encara sense grans canvis de millora, la tendència positiva del mercat laboral "ens fa ser més optimistes de cara al 2015". Gurt també apunta que, per primera vegada en els últims anys, treballen amb dades "moderadament optimistes": hi ha un augment del nombre de vacants publicades al seu portal, així com un increment dels contractes tancats respecte a 2012. Es van tancar 406.262 contractes de feina a través del portal web, 5% més que en 2012.
Les agències de treball temporal parlen
Des de les agències de col·locació també han detectat aquesta tendència. L'empresa de treball temporal Eurofirms (amb seu a Cassà de la Selva i 55 delegacions a tot l'Estat espanyol), va tancar durant el 2013 un total de 37.535 contractacions (a 15.189 persones diferents), però les seves previsions pel 2014 són millors. En conjunt, el seu president, Miquel Jordà, assegura que estan notant des de començaments d'any que s'ha activat el mercat laboral. "Ho veiem a Catalunya però és generalitzat a totes les autonomies. Les coses comencen a moure's", confessa a VIAempresa.
En Adecco són optimistes però amb prudència. El director regional d'Adecco a Catalunya, Víctor Tatay, assegura que la seva companyia comparteix aquesta sensació però que prefereix "afrontar la situació amb moderació perquè amb la taxa de desocupació cal ser molt respectuosos". Amb tot, sí que coincideixen en percebre un canvi de tendència en el comportament del mercat laboral on esperen veure generació d'ocupació neta durant 2014.
De fet, les seves xifres són molt positives. El 2013 van tancar un total de 342.000 contractes, un 6% més que l'any 2012. "Les expectatives són molt bones perquè el 20% d'aquests nous contractats finalment s'han quedat a l'empresa", apunta.
En quins sectors estan canviant les coses?
Segons Eurofirms, s'ha produït un increment més significatiu a totes les activitats relacionades amb temes comercials, telemàrqueting i atenció telefònica al client. "És molt lògic perquè, quan les empreses intueixen que les coses poden millorar i poden anar bé, reforcen els seus departaments comercials per intentar vendre més", reflexiona Jordà.
Per la seva part, Adecco s'hi mostra d'acord i destaca el creixement de les ofertes dels sectors de la indústria agroalimentària, la logística i el turisme. "També es demana més un perfil comercial, més enginyers industrials i de processos", apunta Tatay.
L'informe d'ESADE i Infojobs revela que el sector mòbil, el Big Data i el Cloud Computing són els principals nínxols d'ocupació. De fet, el programador d'apps mòbils és la vacant més demandada, seguida del tècnic energètic i el programador d'HTML5.
Segons Carlos Obeso, professor del departament de Persones i Organització de ESADE i supervisor de l'estudi, es confirma una tendència cap al canvi estructural del mercat de treball. Creixen els contractes d'autònoms al mateix temps que augmenta la competència per llocs de treball, circumstància que, en la seva opinió, manté "la tònica de la moderació salarial". Les ofertes publicades a Infojobs durant 2013 (any de la mostra) expliquen que la mitjana dels salaris s'ha situat en els 23.350 euros bruts anuals, un creixement de només un 0,2% respecte a 2012.
Obeso també apunta la diferència entre la formació demandada i la que posseeixen els candidats: segueix augmentant. "Aquesta circumstància fa que la població jove canviï la seva actitud enfront de la mobilitat laboral, que està pujant de forma considerable", raona l'expert.
I és que, si fins i tot Brussel·les ha fet la seva concessió a l'optimisme assegurant que Espanya creixerà fins al 2,1% en 2014, tal vegada l'ànim col·lectiu està canviant. O tal vegada només és un miratge.
El mercat laboral es torna optimista
Experts en organitzacions empresarials i 'recruiters' de les grans companyies destaquen un augment de les ofertes de feina en un clima que canvia la tendència
08
de Maig
de
2014
Act.
08
de Maig
de
2014