No estan tots els que són, però si són tots els que estan, com se sol dir. L'endemà de l'elecció del nou president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, s'han escoltat diverses veus relacionades amb el món empresarial que han reaccionat al nou pacte de Govern tancat entre Junts Pel Sí i la CUP aquest dissabte i escenificat diumenge en la sessió d'investidura al Parlament. Unes, ens arriben des del món acadèmic, altres des de patronals, entitats financeres i sindicats.
Un dels que més s'ha mullat, en declaracions a VIA Empresa, ha estat José María Gay de Liébana, catedràtic d'Economia Financera de la Universitat de Barcelona, en assegurar que el pacte de Govern a Catalunya sí que pot afectar futures inversions. "El canvi que hi ha hagut pot obrir incògnites serioses sobre l'economia catalana, fonamentalment des del punt de la inversió a Catalunya i al mateix temps, em temo, una certa emigració empresarial davant les incerteses que s'obren sobretot quant a falta de seguretat jurídica si en un termini de 18 mesos Catalunya es converteix en Estat independent", ha declarat el reconegut economista.
Per a Gay de Liébana, ara comença un període d'incerteses, ja que caldrà veure, "quin és el punt de vista dels altres Estats europeus, de la mateixa Unió i totes les arestes econòmiques i monetàries inherents a aquesta declaració d'independència: si Catalunya quedaria dins o fora de la Unió Europea, què passa amb el paraigua del Banc Central Europeu (BCE), si les nostres entitats financeres catalanes seguirien sota la protecció del BCE o no, què passarà amb tot el comerç entre Catalunya i Espanya i la resta de la Unió Europea".
La reacció dels bancs
José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, ha assegurat que la Llei ha de ser respectada "per tots i en totes les circumstàncies" durant la roda de premsa oferida a Madrid per explicar la nova estratègia comercial de la seva entitat financera. "És evident que una declaració unilateral d'independència afectaria al sector financer i a Bankia en particular", ha alertat.
Una altra de les veus del sector financer que ha donat la seva opinió ha estat Josep Oliu, president del Banc Sabadell, a qui els mitjans de comunicació han preguntat aquest dilluns –en un acte sobre perspectives econòmiques del 2016- la seva opinió sobre Puigdemont. Tal com recull l'ACN, Oliu s'ha limitat a demanar al nou executiu "estabilitat institucional i seguretat jurídica" per tal que el país vagi endavant. "Els hi diem constantment als nostres polítics que no hi ha res pitjor que això", ha explicat el president de l'entitat.
Quant al possible escenari d'una Catalunya independent, Oliu ha assegurat que "prendrem les decisions empresarials que creiem convenients al marge de la política" en ares, diu, d'aconseguir el "millor servei" pels clients.
Les patronals demanen diàleg i feina
Per altra banda, la patronal Pimec valora "positivament que s'hagi arribat a un consens per formar un Govern estable en un moment clau per a la consolidació de la recuperació econòmica". La patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya considera clau i referma les paraules del nou president, qui durant el seu discurs d'investidura feia referència a les pimes i els autònoms del país com "una de les baules en les quals el model socioeconòmic de Catalunya descansa amb més confiança, amb més tradició i amb més identitat".
Les seves demandes són harmonitzar les polítiques socials amb les econòmiques, prioritzar la reducció de la pressió fiscal per a les pimes i autònoms, mesures per reindustrializar el país, suport a la innovació i internacionalització i millora de les infraestructures i la formació.
També Cecot ha explicat la seva opinió sobre la notícia de la setmana en l'acte celebrat aquest dilluns durant el qual el seu president, Antoni Abad, ha fet balanç de 2015 i ha analitzat les perspectives pel 2016. Tal com recull l'ACN, Abad ha considerat com a positiu el compromís d'estabilitat parlamentària expressat aquest diumenge i ha assegurat que els trets del discurs de Puigdemont són "bons a l'hora de començar el diàleg i la interlocució".
Tanmateix, Abad s'ha centrat en la necessitat de diàleg per tirar endavant el món empresarial. Pel que fa a les qüestions polítiques ha comentat que ja aniran evolucionant, però en tot cas ha rebutjat que declaracions com la del passat 9 de novembre siguin un element desestabilitzador i ha reivindicat que "hi ha més normalitat de la que es vol traslladar".
Des del Fòrum Empresarial Creiem en Catalunya s'ha celebrat que, en el seu discurs d'investidura, Puigdemont cités el suport a l'economia productiva i a les petites i mitjanes empreses i als emprenedors autònoms. En un comunicat, apunten que "ha d'esdevenir una etapa d'oportunitats i la creació de nous llocs de treball", per impulsar una fiscalitat adaptada al model productiu català i una legislació laboral i social que tingui en compte les realitats de les pime.
L'opinió de les Cambres
També el Consell General de Cambres de Catalunya han expressat la seva satisfacció per la pròxima formació d'un govern estable, al qual demanen que treballi per enfortir la consolidació de la recuperació econòmica, "perquè la recuperació observada els últims mesos a casa nostra sigui una realitat els propers semestres".
Segons el Consell de Cambres de Catalunya, el pròxim govern ha d'afavorir i implantar mesures que acompanyin i facilitin la recuperació de l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball. "L'aposta per millorar les infraestructures ha de ser prioritària per aquesta consolidació de la recuperació, així com per no frenar una activitat empresarial a l'alça".
Els sindicats reivindiquen el canvi social
Els principals sindicats han mostrat la seva satisfacció per la configuració d'un nou Govern i han volgut mostrar les seves exigències que impliquen, principalment, un canvi en les polítiques socials que atengui la situació d'atur i la precarietat laboral.
D'una banda, UGT de Catalunya ha demanat al nou Govern "que no perdi més temps i comenci a treballar en polítiques d'urgència per reactivar l'economia, ajudar la indústria i crear ocupació de qualitat –no precària, temporal, parcial i amb baixos salaris, com ha estat la tendència del 2015", han apuntat en un comunicat públic. En resum, demana al nou Govern de la Generalitat que prioritzi la creació de la Renda Garantida de Ciutadania, la lluita contra l'atur i la precarietat laboral i doni resposta a la situació d'emergència social que viu Catalunya.
D'una altra banda, CCOO de Catalunya considera que Catalunya necessita "de manera urgent" un impuls en polítiques que promoguin la lluita contra l'atur i la precarietat laboral i incentivin la creació d'ocupació de qualitat. "Emplacem al nou Govern que obri els espais de concertació social amb les organitzacions sindicals i empresarials més representatives del país, per tal d'impulsar la reactivació econòmica basada en l'ocupació de qualitat i un nou model productiu, la consolidació de la negociació col·lectiva a Catalunya i l'extensió de la protecció social a les persones amb risc de pobresa i exclusió social", han argumentat.
El món empresarial, l'endemà de Puigdemont
Després de la investidura in extremis del nou president, les patronals exigeixen diàleg i els sindicats, accions contra l'atur i la precarietat laboral
11
de Gener
de
2016
Act.
11
de Gener
de
2016