• Economia
  • El sector porcí, contra les cordes

El sector porcí, contra les cordes

El segon sector econòmic que més contribueix al PIB català exigeix solucions urgents per evitar el tancament definitiu de les plantes de tractament de purins

Una planta de tractament de purins
Una planta de tractament de purins
David Rodríguez
09 de Juny de 2014
Act. 30 de Setembre de 2014
El sector porcí és el segon sector econòmic que més contribueix al producte interior brut (PIB) de Catalunya, després del turisme. Exporta més del 60% de la seva producció i ha fet esforços per adaptar-se'n a les normatives comunitàries de benestar animal. El porcí està tocat de mort pel decret del Ministeri d'Indústria de retallar un 40% les primes per produir energiesrenovables. A Catalunya hi havia sis plantes actives de tractament de purins, però la retallada de la prima energètica al gas que utilitzaven les ha fet inviables i totes estan tancades des del febrer del 2014. A Lleida, la referència del sector porcí, ja es noten les primeres conseqüències: han tancat tres de les quatre plantes de tractaments de purins.

Alerta amb el decret
A Mercolleida, la llotja agrària de Lleida, es fixa cada dijous el preu del porc. Aquesta cotització és la base per qualsevol operació que es faci a l'Estat espanyol i també s'utilitza en l'àmbit comunitari. "L'ordre ministerial és un cop al sector que fa inviable la nostra activitat i posa en perill molts llocs de treball". Així ho veu el responsable de la branca del porcí de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), RamonArmengol.

Fins ara, els ramaders portaven els purins a les plantes de tractament. Així, s'evitaven la contaminació ambiental i rebien uns ingressos extres. Ara, la decisió d'Indústria deixa als productors porcins contra les cordes. "Ha pensat el ministeri en què farà amb els metres cúbics de dejeccions que generen diàriament les granges i quina alternativa de gestió proposa?, es pregunta Armengol. Les organitzacions agràries, el Departamentd'Agricultura i les entitats ecologistes fan un front comú per evitar l'enfonsament d'un àmbit econòmic cabdal per Catalunya.

Les solucions
Els productors i la Conselleria d'Agricultura adverteixen a l'Administració de què les plantes de tractament de purins fan una contribució ambiental i per aquest motiu exigeixen que s'exclogui a aquestes instal·lacions del decret o es busqui una alternativa per la gestió de les dejeccions. Des de la Unió de Pagesos fins i tot es demana "una moratòria fins al 2015 per les retallades a les plantes i una reobertura temporal de les que estan tancades".

En la mateixa línia, l'Associació d'Empreses per al Desimpacte Ambiental (ADAP), ha proposat al Govern espanyol una fórmula basada en la reduccióesglaonada de les bonificacions de les primes fins al 2024. La petició s'oposa a la del Ministeri d'Indústria, que planteja que el termini finalitzi el 2014. Segons l'ADAP, la solució que formulen suposa un estalvi d'una tercera part respecte a la d'Indústria.

La Cambra de Comerç de Lleida alerta sobre un altre impacte negatiu. En aquest cas, a les empreses instal·ladores de biogàs. El seu president, JoanSimó, recorda l'esforç innovador que estan fent aquestes companyies per millorar en el camp de l'eficiència energètica. Per això, reclama una solució, ja que posa "en posició d'escac i mat al sector porcí i de retruc a l'economia lleidatana". El decret del Govern "eleva els costos empresarials fins a fer-los inassumibles".

El lideratge del porcí
Lleida destaca per ser una zona productora de porcí, però amb un dèficit en la transformació de la carn. Tot i això, la firma lleidatana Vall Companys ha consolidat el seu lideratge en el sector ramader espanyol i europeu. El grup empresarial dirigit per Josep Vall Palou produeix 3,9 milions de caps de porc anuals i el 2012 va facturar 1.495 milions d'euros i va obtenir uns beneficis nets de 22,58.



El grup VallCompanys està especialitzat en els pinsos, la cria i comercialització de porcina, avícola, bovina i té farineres, fàbriques de pinsos i laboratoris farmacèutics. L'empresa lleidatana, que fa un any va comprar l'aragonesa Cinco Villas, compta ja amb 35 filials a tota Espanya.

Catalunya, comunitat capdavantera
Segons les últimes dades de la Generalitat, els cens de bestiarporcí a Espanya durant l'any 2012, es concentra principalment en dues comunitats autònomes, Catalunya i Aragó que representen més del 50% dels 25.161.080 caps totals. Pel que fa a la producció de carn de porc, Catalunya continua essent la capdavantera, amb una producció de més d'un milió de tones.

Tot i aquestes bones xifres, la producció de carn de porc s'ha vist disminuïda en el conjunt de la UnióEuropeaAlemanya i Espanya continuen sent els països capdavanters, no obstant, mentre Alemanya continua creixent, Espanya ha disminuït el seu cens en un 1,50% respecte el 2011.