• Economia
  • El turisme en temporada baixa creix a Catalunya 

El turisme en temporada baixa creix a Catalunya 

Puig celebra la desestacionalització, el creixement del turisme d'interior i l'increment de visitants estrangers

La Rambla plena de turistes
La Rambla plena de turistes
Redacció i Agències
29 d'Octubre de 2015
Act. 29 d'Octubre de 2015
Catalunya va rebre 13,9 milions de turistes estrangers entre gener i setembre, un 3,2 % més que en el mateix període de l'any passat, tot i a la important caiguda del mercat rus, del 40 %, que van deixar 12.501 milions, un 2,4 % més.

El conseller d'Empresa, Felip Puig, ha presentat les dades de balanç turístic dels nou primers mesos de l'any i ha constatat una tendència a la desestacionalització i a la diversificació territorial.

En aquest sentit, ha dit que en temporada alta el turisme va créixer un 1,2% mentre que en els mesos de temporada més baixa, de gener a maig, el turisme va augmentar un 5% i , en aquests mesos, la despesa dels turistes estrangers va créixer un 8,2 %.

Puig ha apuntat que Catalunya està en condicions de ser una gran "potència turística" en el món i que ja s'ha consolidat al podi europeu del sector.

Respecte a la despesa del turisme estranger durant els mesos d'estiu, entre juny i setembre s'ha elevat a més de 7.700 milions d'euros, un 0,9% menys respecte a l'estiu passat.

Durant els nou primers mesos de l'any, 3,9 milions dels turistes que van arribar a Catalunya procedien de França, amb un creixement del 9,8%, 1,5 milions del Regne Unit, un 4,6 % més, i una mica més d'un milió van venir d'Alemanya, un descens del 10 % respecte al mateix període de l'any passat.

Aquest descens s'explica perquè l'any passat el nombre de turistes alemanys que van arribar a Catalunya va créixer per damunt del 20% i perquè els alemanys han apostat més per mercats com el grec.

Els turistes nord-americà que van venir a Catalunya fins a setembre van ser 509.170, un 25,9% més que l'any anterior.

Lleuger empitjorament de la despesa
La despesa de turistes estrangers va arribar als 12.501 milions d'euros i entre els primers en el rànquing també estan els francesos, que van gastar 1.971.927.041 euros, un 1,8 % menys que en el mateix període de l'any anterior, seguit dels britànics, amb 1.183.518.243 euros, un 15,4% més, i dels nord-americans, que van gastar 989.254.609 euros, un 10,2% menys.

La major despesa mitjana diària per procedència la realitzen els turistes nord-americans, 213 euros, seguit pels països nòrdics, 165 euros, i Rússia, 134 euros.

Puig ha dit que espera que l'any vinent la Generalitat compti amb estadístiques turístiques pròpies, ja que les estadístiques amb les quals treballen actualment "en alguns moments generen dubtes", i ha assegurat que l'excessiva volatilitat del funcionament d'alguns mercats fa que les dades s'agafin amb "precaució".

La despesa ha crescut en allotjament, un 10,2%, transport, 9,9%, alimentació, 2,9%, i excursions, 1,3%, mentre que els apartats on s'han registrat caigudes han estat en paquets turístics, amb un descens del 13,3%, i restauració, 3,1% menys.

En el que va d'any, les pernoctacions han augmentat un 2,9% als hotels, un 4,5% en els càmping i un 12,5% en turisme rural, cosa que ve a reforçar la idea que puja la descentralització del turisme, mentre que l'allotjament en els apartaments turístics ha baixat un 0,80 %.