Els banquers del futur

Start-ups 'fintech' amb noves propostes de serveis bancaris innovadors busquen consolidar-se com a nous 'players' financers

Claire Calmejane durant el congrés Next Bank, a Barcelona
Claire Calmejane durant el congrés Next Bank, a Barcelona
Laia Corbella 
22 de Setembre de 2015
Act. 14 de Desembre de 2015
Tot comença amb un número: 2.000 milions de dòlars. És el volum de transaccions que ha gestionat Kantox, l'empresa especialitzada en la gestió de divises i una de les start-ups amb més trajectòria de l'ecosistema fintech, que aquest dimarts participa en el Next Bank, el congrés celebrat a Barcelona sobre el futur del sistema financer.

La companyia, liderada per Philippe Gelis i ToniRami, ha aconseguit duplicar el volum gestionat en tan sol vuit mesos. "Vam tardar tres anys i mig a gestionar els primers 1.000 milions de dòlars, xifra que finalment hem duplicat abans del que havíem previst gràcies a un canvi de model que estem impulsant des de Kantox i amb el qual cada vegada més empreses se senten identificades", explica Gelis. Aquest canvi de model passa per la desintermediació bancària de la gestió de les divises i una aposta clara per la unió entre el sector financer i la tecnologia.

Amb seu a Barcelona i Londres, Kantox ja compta amb més de 1.600 clients. "Ens vam establir a Londres perquè creiem que la necessitat no era únicament espanyola, sinó global. Londres mou el 40% de les transaccions de divises del món i és la plaça financera d'Europa; ara bé, també teníem clar que no volíem renunciar a Barcelona, és una ciutat que atreu molt talent", argumenta Rami.

'Fintech', el nou 'mainstream'
"Això no va sobre el banc del futur, sinó sobre el banc del present", sentencia ClaireCalmejane, directora d'innovació del grup britànic Lloyds Banking, durant la conferència inaugural del Next Bank. Segons Calmejane, la col·laboració és la clau per escalar els negocis: "Avui en dia hi ha més de 12.000 start-ups fintech!".

En aquest context, la possibilitat d'irrompre el sector financer, de la mateixa manera que ha evolucionat la indústria de la música, el cinema o la informació, ha creat certa alarma. "A Espanya ja hi ha empreses fintech en la majoria dels verticals, la qual cosa demostra l'evolució i el desenvolupament de l'ecosistema espanyol", explica OriolJuncosa, business angel i antic director d'inversions de Nauta Capital. Per a Juncosa, el panorama fintech a Espanya és molt particular: "El sector financer encara té un component tradicional molt elevat, és un sector altament regulat, de fet, extraordinàriament regulat i això comporta una sèrie d'oportunitats a les empreses de nova creació d'aquí, ja que aquest context crea una certa barrera d'entrada per a les empreses de fora".

Segons Rami, "ens trobem en una primera fase on uns es dediquen a l'intercanvi de divises, altres fan préstecs i uns tercers, per exemple, fan descomptes de factures". És a dir, la innovació implica donar un millor servei al client i ser més eficient. Una segona fase és quan aquestes plataformes col·laboren entre elles i, finalment, l'últim pas arribarà quan naixeran empreses fintech que donaran servei d'infraestructura bancaria. "Algunes seran empreses que avui encara no coneixem i d'altres seran bancs que s'hauran transformat", creu Rami.

I no va desencaminant. A principis d'any, el president del BBVA, Francisco González, va anunciar que "en el futur, el BBVA serà una empresa de software", referint-se a l'impacte que la tecnologia té en la transformació del sector financer i sent conscient que els clients mòbils del BBVA s'han multiplicat per 14 en tres anys i ja sumen 4,3 milions a finals de 2014. "El sector que inverteix més diners en tecnologia és el sector financer, fins ara per fer els processos actuals més eficients, a partir d'ara per desenvolupar nous models de negoci", recorda Juncosa.

Aliats o competidors?
Com han d'interactuar les start-ups fintech i les entitats financeres tradicionals? Segons fonts del BancSabadell, "el binomi o col·laboració entre les unes i les altres, en els casos adequats, pot ser exitós per ambdues i per al mateix servei ofert al client. És indispensable, però, per part de les entitats financeres, tenir una veritable disposició d'aproximació a aquest nou sector, amb una visió oberta i voluntat d'innovació".

Toni Rami parla de coopetition, competencia cooperativa. "Jo competeixo directament amb la banca tradicional. Aquest any la banca ha cobrat de mitjana uns 150 milions d'euros menys en comissions en divises. Això són diners que no sumen als resultats de les entitats financeres. Jo a la banca li faig guanyar menys diners", explica el cofundador de Kantox. "Ara bé, jo sóc el primer usuari de banca", matisa.

Un cas curiós és el del sistema M-Pesa a Kènia, un servei de transferència de diners mitjançant la tecnologia mòbil, creat per Vodafone el 2007 i que mou 20 milions d'euros en transaccions amb el mòbil. "Kènia és un país amb una banca molt petita, on els pagaments via mòbil estan a l'ordre del dia! A Kènia hi ha més gent amb mòbil que amb un compte en un banc". Necessitem una desregulació del sistema financer per impulsar la innovació fintech? "Depèn, cal regular totes les entitats però s'ha d'obrir la porta als nous players", conclou Juncosa.