• Economia
  • Els grans grups energètics ja no estan sols

Els grans grups energètics ja no estan sols

El món de l'energia sempre ha estat dominat per grans companyies, però en els darrers anys han aparegut petits projectes que han transformat el sector

Iberdrola és una de les grans companyies energètiques de l'Estat espanyol
Iberdrola és una de les grans companyies energètiques de l'Estat espanyol
Víctor Solvas
14 d'Octubre de 2013
"El sector de les energètiques està en constant reconstrucció". "És possible que quan acabi la crisi depenguem menys dels recursos energètics". "Existeixen elements disruptius, com la caiguda del preu de distribució de les fotovoltaiques, que poden obrir moltes oportunitats de negoci". Totes aquestes reflexions i dubtes es van plantejar en la darrera trobada organitzada per l'empresa KIC Innoenergy. El sector de les energètiques està en plena transformació i la mostra està en la constant aparició d'start-ups que busquen fer-se un forat en aquest món.

Sector multimodel
Així el defineix el director del portfoli tecnològic de Gas Natural, Javier Alonso, que descriu com cada país compta amb el seu propi model energètic. "Depèn molt de la població, el tipus d'indústria present i dels recursos disponibles. Al final, el gran repte és el de proveir energia a temps i constantment".

Tot i això, Alonso apunta a diferents factors que determinaran el futur. "Estem a prop d'aconseguir que les renovables no només estiguin en el sector de l'energia, sinó també en el del combustible; les grans oportunitats de futur passen per l'eficiència i el control de grans bases d'informació".

Regulació a llarg termini
Entre les grans preocupacions del sector està la creació d'una regulació vàlida per al llarg termini i equiparable arreu del món. "Si es segueix apostant per crear marcs reguladors per països el que aconseguim és formar petits mercats que ens acabem perjudicant a tots", segons considera el responsable d'oficina de projectes europeus d'Iberdrola, Emilio Tejedor.

El problema és general, però afecta en especial al mercat espanyol, on els professionals veuen una clara mentalitat de "curt termini". "El sector necessita estabilitat, perquè els plans empresarials de les energètiques són a deu anys vista", explica Tejedor.

Oportunitats pels petits
Però la gran pregunta pels nous emprenedors de les energètiques és saber quines opcions tenen de fer-se un forat en un mercat dominat per grans corporacions. El propi Tejedor anima als nous empresaris a ser optimistes. "Estan sortint novetats trencadores en el món de les renovables i si les grans empreses no sabem com integrar-les, ens acabaran menjant. Existeix espai per a tothom en aquest sector".

Una de les empreses que està començant a treure el cap en el mercat és l'spin-off de la Universitat de Barcelona (UB) Smalle Technologies. Amb una tecnologia capaç de transformar l'energia mecànica en electricitat, la companyia ha trobat una oportunitat de mercat al mar. "Les embarcacions estan molt lluny de les fonts elèctriques, pel que han de funcionar amb energia eòlica o amb panells solars, però són elements molt fràgils en l'entorn marítim; nosaltres hem desenvolupat un producte capaç de generar energia del moviment de les onades amb capacitat per substituir del tot o parcialment les fonts energètiques actuals", explica el fundador de l'empresa Héctor Martín. Smalle espera poder llançar el seu prototip al mar durant la propera primavera.

Una altra emprenedora energètica és Rosa Vilarasau, cofundadora de NOEM. La seva proposta és la creació d'habitatges de fusta, únics i amb construïts amb criteris d'eficiència energètica. "Podem construir una casa en poques setmanes, i ho fem pensant en la orientació, la situació de les finestres, instal·lant fonts d'energia renovables i utilitzant materials locals. Amb aquest paràmetres podem estalviar fins el 85% de les factures energètiques de la casa".