• Economia
  • Els músics catalans faran vaga contra l'IVA cultural

Els músics catalans faran vaga contra l'IVA cultural

La indústria de la música en directe anuncia una aturada el pròxim 20 de maig contra l'impost del 21%

Representants de sales de concerts, promotors musicals, representants i mànagers, aquest dijous a la Sala Barts
Representants de sales de concerts, promotors musicals, representants i mànagers, aquest dijous a la Sala Barts
ACN
19 de Febrer de 2015
Act. 19 de Febrer de 2015
Una desena d'associacions professionals vinculades a la música en directe a tot l'Estat han decidit "passar a l'acció" contra la pervivència de l'IVA cultural al 21%. Per això han convocat un 'Dia sense música' el proper 20 de maig, en què totes les sales adherides no programaran concerts i promouran una sèrie d'accions per donar visibilitat la protesta.

Sales, promotors i representants fan una crida a tota la societat perquè secundi aquesta jornada i s'adhereixi a un manifest que exigeix al Govern espanyol una "immediata i significativa" reducció del tipus impositiu que grava el consum musical. Els promotors calculen que la protesta tindrà un seguiment del 90% de les sales de tot l'Estat.

Les principals associacions de promotors, sales de música i representants musicals secunden la convocatòria del proper 20 de maig a nivell de tot l'Estat espanyol. Les catalanes Associació de Promotors Musicals (APM), Promotors i Managers de Catalunya (ARC) i l'Associació de Sales de Concert de Catalunya (ASSAC), entre altres, particIparan. La convocatòria per un IVA raonable i just per la música es fa extensiva al conjunt de la societat, forces socials, particulars i empreses, perquè secundin la protesta contra l'IVA cultural del 21% que grava la música en directe (i les altres arts escèniques) des de l'any 2012.

Tito Ramoneda, president de The Project i membre de l'Associació de Promotors Musicals (APM), ha criticat amb duresa el manteniment de l'IVA cultural al 21% per part d'un govern al qual, ha dit, "li importa un pepino la cultura". El promotor musical ha explicat que l'acció de protesta és el resultat d'un consens entre els diversos actors de la indústria del directe després de temps de criticar la mesura econòmica sense prendre mesures de força. Segons ha indicat, la campanya de protesta comença des d'avui mateix amb una crida oberta a adherir-se al 'Manifest d'Un Dia Sense Música', publicat per Txema Arnedo, per exigir una immediata i significativa reducció d'aquest tipus impositiu.

"Efectes dramàtics per a la indústria"
El sector de la música en viu sosté que l'IVA cultural ha tingut efectes "dramàtics en molts casos" i en tot cas negatiu. D'una banda, La xifra d'espectadors és, a dia d'avui, un 30% inferior a la del 2008 (segons revela l'Anuari de la Música 2014).

A més, han explicat que en els primers 12 mesos d'aplicació de l'IVA al 21% (l'any 2012), l'Estat va recaptar 13 milions d'euros més amb l'impost, però en canvi els ingressos generats per IRPF, impostos de societats i Seguretat Social van caure en 42,3 milions d'euros. "Els comptes no surten", ha remarcat Ramoneda al respecte.