• Economia
  • Els pensionistes sustenten 1 de cada 5 llars catalanes

Els pensionistes sustenten 1 de cada 5 llars catalanes

L'Observatori Social de CCOO alerta que els jubilats han perdut més d'un 19% de poder adquisitiu des dels inicis de la crisi

La despesa de pensions ha assolit els 8.000MEUR
La despesa de pensions ha assolit els 8.000MEUR
ACN
26 de Novembre de 2014
Act. 26 de Novembre de 2014
Des que el sindicat CCOO elabora l'Observatori Social de les persones grans, el 2009, els pensionistes catalans han perdut un 19,9% de poder adquisitiu, una proporció per sobre de la mitjana espanyola. La situació s'ha donat perquè les pensions s'han actualitzat molt per sota de l'augment de preus que s'ha donat en alimentació, productes bàsics o subministrament elèctric.

Així, el risc de pobresa a Catalunya se situa en un 16%, dos punts per sobre de l'Estat espanyol. Tot i això, des de CCOO s'alerta que malgrat la situació precària dels jubilats, els pensionistes sustenten gairebé un 22% de les llars catalanes, convertint Catalunya en la cinquena comunitat autònoma on es dóna més aquest model d'economia familiar.

El 2013, un 21,9% de les llars catalanes tenia com a font principal d'ingressos els d'un pensionista. És un percentatge 2,5 punts per sobre que l'any anterior i des que va començar la crisi, només ha fet que pujar.Així ho ha alertat aquest dimecres el sindicat CCOO en presentar l'estudi.

Des de CCOO es defensa que el risc de caure en la pobresa de la gent gran sempre ha estat menor que els joves, precisament perquè disposen, en general, d'algun tipus de pensió i perquè s'ha d'intentar evitar aquest tipus de pobresa. Cristina Faciabén, secretària de Socioeconomia de CCOO, ha volgut recalcar però que la precarietat arriba a la gent gran també perquè ha de mantenir les seves famílies, ja que els pensionistes són ''cada vegada més pobres'' perquè han de repartir els ingressos amb la seva família.

Els avis, sostenidors de l'economia familiar 
Aquesta dada situa Catalunya com la cinquena comunitat autònoma on es dóna aquesta situació, per darrere de Castellà-Lleó, Astúries, Galícia i Cantàbria, i dos punts per sobre de comunitats com Madrid o el País Basc.

Amb aquesta comparativa, els representnts dels pensionistes de CCOO han alertat que a Catalunya l'empobriment de la gent gran és més gran que a la resta d'Espanya. La taxa de risc de pobres de fet, a Catalunya és del 16,6% mentre que a tot l'Estat espanyol se situa en el 14%.

Caiguda del poder adquisitiu dels jubilats
Jaume Huguet, secretari general de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO a Catalunya, assegura que en quatre anys que el sindicat elabora aquest estudi (des del 2009) s'ha perdut un 19,9% de poder adquisitiu, que augmenta la precarietat de les persones grans, sobretot de les dones que, de mitjana, tenen pensions més baixes.

L'augment de l'IPC i la no actualització de les pensions, que moltes són per sota del sou mitjà interprofessional, en són algunes causes. Per exemple, Barcelona, un pensionista cobra de mitjana 648 euros; mentre que a Lleida 753 euros; a Girona la pensió és de 785 euros i a Tarragona, 836 euros. La mitjana espanyola se situa en els 623 euros al mes.

S'atura l'esperança de vida
Per CCOO la pèrdua de poder adquisitiu també ha afectat a l'esperança de vida. L'Observatori demostra que s'ha mantingut el darrer any aquesta esperança de vida als 83 anys, i que si no ha crescut, és perquè, tal com denuncia Julián Gutiérrez, secretari general de la Federació estatal de pensionistes i jubilats de CCOO, molts pensionistes han de triar entre ''menjar o anar al metge''.