• Economia
  • Els treballadors perden un 24% de poder adquisitiu

Els treballadors perden un 24% de poder adquisitiu

La combinació entre la congelació o retallada de sous i la no compensació de l'IPC fa estralls durant la crisi

Més contractes indefinits a Catalunya signats per treballadors més grans de 45 anys
Més contractes indefinits a Catalunya signats per treballadors més grans de 45 anys
EFE
17 d'Octubre de 2013
Act. 17 d'Octubre de 2013
El poder adquisitiu dels sous a Catalunya ha caigut una mitjana d'un 23,4% des de l'any 2008 en aquells treballadors als qui se'ls ha retallat el sou. És la conclusió a la qual arriba un informe sobre els sous catalans durant la crisi que ha publicat aquest dijous el sindicat UGT de Catalunya.

En roda de premsa, el secretari de política de la secció sindical, Camil Ros, ha criticat que aquestes retallades en els sous no han ajudat a sortir de la crisi, sinó que han "empobrit" als treballadors i han contribuït a deprimir el consum de les llars.

Salaris congelats o a la baixa
L'estudi del sindicat s'ha efectuat a partir de la certesa que des de l'inici de la crisi "els increments salarials pactats en els convenis no s'han aplicat", així com en virtut de l'anàlisi de 50 sentències judicials d'expedients d'empreses que han aplicat retallades salarials entre l'any 2012 i 2013.

Així, la no revisió dels salaris segons l'IPC provoca una pèrdua del 8,6% del poder adquisitiu, mentre que la mitjana de la retallada salarial en les empreses observades –de mida mitjana o gran i pertanyents als àmbits de la indústria i els serveis– se situa en el 12%.

Menys sou i menys poder adquisitiu
En el cas hipotètic d'un treballador que el 2008 cobrés un sou de 1.000 euros, el doble impacte de la congelació i la retallada del 12% provocaria que en l'actualitat percebés 880 euros, un 23,4% menys del que el correspondria.

Ros ha recalcat que es tracta d'una mitjana que no és aplicable en tots els casos, ja que alguns treballadors han patit retallades majors i altres no han patit aquest doble retallada. En aquest sentit, ha destacat el cas de les pimes sobre les que no existeixen registres ni control sobre les polítiques salarials i en les que ha augurat que l'impacte de la crisi sobre els sous ha estat molt més gran.

"La reforma laboral permet qualsevol cosa"
"En les empreses petites pot haver passat de tot perquè la reforma laboral permet qualsevol cosa", ha lamentat Ros, qui ha assegurat que el gruix de les retallades salarials va arribar després de la Reforma Laboral del PP, que permet a l'empresa modificar gairebé per qualsevol motiu les condicions del treballador.

Resposta a Montoro
Amb aquestes dades, el sindicat rebat l'afirmació del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que va negar que els salaris estiguessin baixant a Espanya, i va assegurar que pujaven de forma "moderada".

"No hi ha sortida de la crisi amb retallades d'aquest impacte", ha resolt Ros, que ha avisat que els qui més pateixen per la pèrdua de poder adquisitiu són les rendes més baixes.

Per revertir la situació, el sindicalista ha reclamat un pacte d'estabilitat per garantir les condicions dels treballadors, ja que "molts no arriben a final de mes malgrat treballar", així com polítiques actives d'ocupació per crear ocupació a l'Estat espanyol.