No per ser (gairebé) esperada una notícia com la del trasllat del Banc Sabadell a Alacant deixa de ser impactant. El moviment d’aquest dijous protagonitzat per l’entitat es justifica per “protegir els interessos dels nostres clients, accionistes i empleats”, tal com asseguren en el comunicat enviat als mitjans de comunicació, però les conseqüències ja són palpables en altres entitats. És la temuda fuga de dipòsits?
En aquest context consultem a l’economista de capçalera de VIA Empresa, l’analista Ivan Aguilar, qui lluny de voler espantar les pors irracionals, afirma que és aviat per avaluar les conseqüències de la decisió. Recomana “llegir bé” les cotitzacions borsàries de les quatre grans entitats financeres –BBVA, Sabadell, Santander i CaixaBank- per veure si realment els moviments de capitals que es poden estar produint són suficientment rellevants. A hores d’ara, els valors de totes quatre companyies estan baixant però la situació pot revertir en qualsevol moment.
Amb tot, veure què passa al carrer, lluny del parquet i els despatxos, és inevitable, i també necessari. De fet, la reacció de la clientela de fora de Catalunya és una de les raons que ha motivat l’entitat a prendre la decisió, com confirmen els treballadors de l’entitat (en declaracions a l’ACN). Des de la direcció del banc se'ls ha indicat que s'ha tingut en compte l’efecte més enllà del territori català, ja que el 80% del negoci està fora de Catalunya. El Sabadell recordava aquest dijous que compta amb més d’11 milions de clients a Espanya, on actualment es concentra el 70% del seu negoci i també al Regne Unit, els Estats Units i Mèxic, on desenvolupa el 30% restant.
Moviments a les entitats
L'endemà de la seva decisió del Sabadell és també dia de dubtes i inquietuds. Fonts d'aquest mitjà expliquen que l'entitat portava dies veient com clients de Tarragona o Lleida movien dipòsits a Castelló o Saragossa, respectivament, dins de la mateixa entitat. Tot i que la liquiditat està assegurada, la inquietud era i és evident.
Precisament són els clients els que estan fent moviments en els darrers dies, una situació que, com a usuaris, molts han pogut constatar. A Caixabank, entitat que aquest divendres també decideix sobre el canvi de la seva seu social, fa dies que els clients pregunten, neguitosos, pel que està passant i “tranquil·litat” és el que vol transmetre l’entitat. De fet, CaixaBank aquesta setmana ha enviat un comunicat intern als seus treballadors per informar-los que no hi ha fuga de dipòsits a l’entitat, que s’està creixent en estalvi i que el banc aquest mes de setembre ha registrat un saldo positiu en les subscripcions netes a productes d’estalvi a mitjà i llarg termini de 652 milions d’euros.
Tanmateix, tot i que a Bankinter no fan declaracions sobre el tema, aquest mitjà pot confirmar que l’empresa també experimenta un efecte col·lateral. Fonts de VIA Empresa asseguren que ha augmentat el nerviosisme i la inquietud entre els clients habituals alhora que en els últims dies s’està registrant un repunt d’entrada de capitals, provinent d’altres entitats financeres. Amb una xarxa de vora 500 oficines a l’Estat espanyol i una cinquantena a Catalunya, a Bankinter també es nota aquesta “extraordinària, fora de l’habitual”, per anòmala, situació.
Preguntats per VIA Empresa, el Banco Santander també evita fer declaracions sobre la situació que s’està vivint i la repercussió que en els seus comptes pot estar tenint la crisi política, però fonts d’aquest diari asseguren que les seves oficines bancàries limítrofes amb Catalunya estan rebent desenes de clients per obrir nous comptes bancaris. Per la seva banda, en un comunicat, la catalana Caixa d’Enginyers afirma que "es troba immunitzada de les reaccions dels mercats davant d’esdeveniments polítics, socials o econòmics. Aquesta peculiaritat o excepcionalitat, resultat de ser una cooperativa de crèdit fortament capitalitzada i amb liquiditat molt abundant gràcies a la naturalesa inversora dels seus socis, li permet gestionar amb serenitat i sense urgències qualsevol situació de tensió a l’entorn".
Aquest diari també s’ha posat en contacte amb BBVA per conèixer com els afecta la situació arran el trasllat del Sabadell i a hores d’ara restem a l’espera de les seva resposta.