• Economia
  • Un centenar d’entitats signen el pacte per la reforma horària

Un centenar d’entitats signen el pacte per la reforma horària

El Govern fixa l'any 2025 com a data per la transformació dels horaris a Catalunya

Foto de família dels singants del pacte
Foto de família dels singants del pacte
Europa Press
Barcelona
17 de Juliol de 2017
Act. 17 de Juliol de 2017

Un total de 110 actors econòmics i socials han signat el Pacte per la Reforma Horària, un acord que té com a objectiu equiparar Catalunya amb els indicadors europeus dels àmbits de la salut, organitzacions, serveis públics, educació, cultura i oci, comerç i consum i mobilitat a partir de l'any 2025.

Entre les entitats signatàries figuren les quatre diputacions catalanes, Pimec, Foment del Treball Nacional, CCOO, UGT, 12 universitats, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), l'Ajuntament de Barcelona i col·legis professionals de salut i més àmbits socials.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha celebrat la participació dels presents, i ha observat que arribar a pactes d'aquesta envergadura i aquesta capacitat de transformació "no és mai senzill ni cosa de pocs", sinó que és necessari tenir la voluntat d'arribar i que totes les parts posin el seu esforç.

Malbaratament

Puigdemont ha afirmat que tot pacte comença pel reconeixement que hi ha un problema, i l'actual ho fa des de la constatació de la distribució del temps: "Malbaratem el temps, en una societat que malgasta els aliments, l'energia, els recursos i l'aigua”.

El President de la Generalitat ha remarcat que canviar només dues de les 24 hores del dia ja suposarà una "veritable revolució", i que tindrà millores en la salut, en la corresponsabilitat en les tasques de cura entre gèneres, i en el benestar, amb canvis en l'activitat econòmica i acadèmica, que impulsaran la competitivitat.

Tot i així, Cs, PSC, SíQueEsPot i el PP han anunciat el seu rebuig al pacte en una carta enviada al Govern abans de la signatura de l’acord. L’oposició comparteix els objectius de la reforma horària però no la forma en què el Govern l’està portant a terme, pel que han decidit no donar suport al pacte.  

Avançar els horaris comercials

El diputat al Parlament i impulsor de la reforma Fabian Mohedano ha explicat que el pacte obre la porta perquè en els pròxims anys es donin negociacions, intercanvis i diàleg entre els actors, amb l'objectiu d'aconseguir la reforma horària el 2025. A més, Mohedano ha afegit que ja hi ha hagut els primers canvis cap a aquesta reforma, com la introducció al debat social que els instituts recuperin els dinars dins el seu horari i que s'aturi el procés de jornades intensives en primària. També es parla d'avançar el tancament del comerç a les 21:30 hores, amb possibilitat de fer-ho a les 21:00 hores a l'hivern.

La reforma horària també proposa compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina, introduir horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida, avançar les hores dels àpats –tant del dinar com del sopar- i sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.