Pròximament, 200 treballadors, entre enginyers, programadors i desenvolupadors tindran una nova oportunitat de feina a Barcelona. El supermercat britànic online Ocadoha anunciat aquest dimecres que obrirà un centre tecnològic a la capital catalana i ja busca espai amb l'ajut de Barcelona Activa. També Ofertia.com cerca entre 10 i 15 perfils tècnics per treballar a les seves oficines de la plaça Letamendi de Barcelona. "Necessitem gent de business intelligence, Data scientist, analistes de dades,... perfils que fins ara gairebé no existien i que aempreses com la nostra, on tot funciona amb mètriques, són necessaris", explic a VIA Empresa Jaume Betrian, cofundador d'Ofertia.com.
La realitat és que els enginyers són un dels perfils professionals més cotitzats del moment, tant per a les noves companyies de base tecnològica com per a les grans empreses més tradicionals. I això no seria un problema si no fos perquè el mercat laboral no té prou suplents a la banqueta per cobrir tots els llocs de feina que s'estan creant i se seguiran creant d'aquí al 2020, quan caldrà haver incorporat més de 900.000 professionals segons les estimacions de la UE.
Entre els treballadors que més poden aspirar a treure'n rèdit s'hi troben els qui es dediquen al disseny visual i creativitat digital, al màrqueting i la comunicació, i a la programació. És una de les conclusions del darrer estudi de l'Associació Multisectorial d'Empreses de l'Electrònica, les Tecnologies de la Informació i Comunicació (Ametic), on també s'especifica que Espanya necessitarà incorporar fins a 50.000 nous programadors abans del 2017.
I és que la imatge del desenvolupador ha canviat. Ja no es veu com típic freaky de la informàtica que sap hackejar, ara és un professional híbrid amb presència a gairebé tot tipus de sectors. "És un perfil que té un coneixement fort en vendes, màrqueting, operacions... està en departaments molt concrets, però com que toca temes digitals, l'empresa vol que entengui també l'altra part de programació", detalla el campus manager d'Ironhack a Barcelona, Marc Collado, qui enumera companyies de tota la vida com El Corte Inglés i Telefónica o start-ups de l'estil de Novicap i Shootr com empreses interessades a incorporar aquest tipus de professionals.
Mancances de la formació oficial
Que hi hagi aquesta falta de professionals qualificats és conseqüència de la ràpida inclusió de les noves tecnologies a les rutines de treball i també de la manca d'adaptació dels plans d'estudis oficials.
Ironhack és una de les escoles privades creades per ampliar l'oferta formativa i incloure cursos intensius per a desenvolupadors. Compta, per una banda, amb un programa adaptat a les necessitats de les empreses; per l'altra, amb un equip de professors que coneix la situació del mercat laboral. "Són gent que ve de la indústria, està al capdavant d'equips, sap com fer créixer productes", enumera Collado, qui no dubta a afirmar que són virtuts que els permeten "oferir coneixements pràctics i cobrir els forats que té la universitat".
És una realitat que ha viscut de primera mà Unai Esteibar. Després d'haver cursat un dels programes d'Ironhack i haver presentat el seu projecte al hackshow que organitza l'escola al final de cada programa, ha trobat feina a la xarxa social Xing. Ell diu, mig de broma, que ha passat per tot: "Vaig entrar a la Universitat, la vaig deixar, vaig fer un parell de cicles i després vaig venir a Barcelona". Entremig, ha treballat en algunes companyies de desenvolupament de software, el que li ha permès adquirir coneixements en programació.
Esteibar coincideix a dir que en cap de les seves etapes formatives ha après continguts sobre la temàtica. "Potser sí que al cicle d'informàtica ensenyaven alguna cosa, però poc", matisa, "em sembla fatal que hi hagi informàtics que no sàpiguen programar". Tot i la crítica, reconeix que la tecnologia "evoluciona més ràpid del que pot evolucionar la Universitat" i que aquest podria ser el principal motiu.
Cobrir les ofertes de feina
Precisament, segons Collado, la lentitud és la principal feblesa del sistema educatiu. "El nostre curs no és oficial ni és una carrera transversal de cinc anys. És un programa enfocat a l'empleabilitat que dura dos mesos i que no ha de passar cap control per ser homologat. Nosaltres ens podem adaptar més ràpidament al què demanden les companyies", detalla. I per evitar cap malentès, el campus manager assegura que no es posiciona en contra de les universitats i la Formació Professional, més aviat critica que tenen un "marc teòric obsolet". "Jo ho sé perquè sóc enginyer industrial, sé el que vaig aprendre i sé que moltes d'aquelles tecnologies ja no les faré servir", se sincera.
L'objectiu de cobrir les ofertes de feina, però, no engloba únicament els desenvolupadors com a tals. També contempla la formació de professionals d'altres àmbits que volen canviar de sector o ampliar coneixements: "Són experts en generació de continguts o vendes i que, a més, saben programar. Es reciclen i obtenen una posició perfecta al mercat perquè tenen les habilitats que demanda ara la indústria". I és que, apunta Collado, el 98% dels seus estudiants troben feina en acabar.
Un cas real és el de Sharon Kennedy, una canadenca que tot just ha acabat una estada de cinc mesos a Novicap i que se'n torna al seu país d'origen amb millors expectatives. "A Toronto els sous són més alts i les start-ups són més sòlides. Sóc jove, tinc 28 anys i, ara que tinc coneixements específics en desenvolupament, crec que puc aspirar a una millor situació laboral", relata a VIA Empresa. Kennedy té experiència en comunicació i va optar per la programació en veure que la generació de continguts i el màrqueting digital són el futur.
El seu és un dels "perfils híbrids" que esmenta Collado. Majoritàriament provenen de "sectors que estan en procés de reconversió digital", assenyala, entre els quals destaca el comerç i la restauració, on el posicionament online ja és un repte del present.
Una demanda inassolible
"Hi ha molta demanda de desenvolupadors i les empreses saben que no hi ha prou professionals per cobrir les necessitats". Si ara és difícil trobar professionals qualificats, com diu Kennedy, què passarà des d'ara fins al 2020? Ella aposta per un augment dels bootcamps i cursos a curt termini perquè "no hi ha temps per formar especialistes a les universitats o programes de més d'un any".
Això ja ho estan notant a Shootr, una de les start-ups catalanes que intentava atreure enginyers a la passada edició del JoBarcelona per incorporar-los a la seva plantilla. De fet, no només costa trobar empleats qualificats, el fundador i CEO de la start-up, Ignasi Elias, afirma que també es fa difícil retenir-los: "Quan tens talent a casa, és una selva absoluta. Les grans empreses tenen els millors tècnics i sous, hi ha una guerra per pagar aquest talent".
Però no tot són coneixements, habilitats i experiència, en el cas de Shootr també paren atenció a la persona. "El primer és el perfil humà", sentencia Elias, "l'actitud és important; i també l'entusiasme, que sigui una persona que actua de pressa i que tingui un encaix natural amb l'equip".
La tecnologia destrueix llocs de feina?
El debat està obert, fins i tot pels mateixos especialistes de les noves tecnologies. Segons el parer de Marc Collado, d'Ironhack, la pèrdua de certs llocs de treball és inherent a la revolució que vivim. "Cada economia destrueix certes capes laborals o perfils, però en crea de nous", defensa fent referència a l'arribada de la indústria 4.0, i justifica tot seguit que estem veient la creació de noves professions que abans no existien.
La llista podria començar amb els youtubers, però també pot incloure els qui generen continguts per a blogs o els consultors en social media, entre altres. Són feines que abans no existien perquè no teníem disponibles els recursos que hi ha avui dia. "De la mateixa manera que la tecnologia destrueix treball, també crea oportunitats i espais per noves professions que ara mateix potser no estem ni veient", conclou amb fermesa.
Es busca programador
Empreses com Ocado i Ofertia demanden desenvolupadors, però la manca de formació i professionals qualificats fa que aquestes i altres companyies no trobin el talent que necessiten
07
d'Abril
de
2016
Act.
08
d'Abril
de
2016