Esade preveu un "bon 2018" més enllà dels riscos polítics. L'Informe Econòmic i Financer Esade 2018 presentat aquest dimarts a Barcelona preveu que l'economia espanyola pateixi una lleugera desacceleració i creixi entre un 2,6% i un 2,7%, bastant per sobre de la zona euro i dels Estats Units. I és que, tal com ja s'ha posat de manifest en altres estudis, l'economia va bé amb permís de la política.
Segons el professor del departament d'Economia, Finances i Comptabilitat d'Esade, David Vegara, "les economies van a velocitat de creuer" però no dubta en alertar que els riscos de cara al 2018 són "principalment polítics" i tenen vida fins i tot més enllà de Catalunya.
Els riscos polítics
A tall d'exemple internacional, hi ha les eleccions de mig mandat als Estats Units i l'administració Trump, la renegociació del Nafta, el conflicte amb Corea del Nord, les eleccions a Itàlia, Mèxic i el Brasil o el Brèxit, entre d'altres. Alhora, també preocupa els alts nivells d'endeutament o la normalització de les polítiques monetàries.
En aquest terreny, Vegara augura que el Banc Central Europeu (BCE) cobrarà protagonisme a partir d'aquest estiu un cop s'hagi finalitzat el programa de compra de deute i es produeixi una cada vegada més possible pujada dels tipus d'interès.
Els riscos del 2018 van, fins i tot, més enllà de Catalunya: EUA, Itàlia, Mèxic o el Brasil
Sobre els riscos econòmics i financers, Esade apunta l'elevat endeutament públic i privat i els alts preus dels actius financers. D'altra banda, també alerta que si s'accelera "més del previst" la normalització de la política monetària de la FED es pot produir "una prova de foc" per als mercats financers.
La caiguda del Dow Jones
Un cop finalitzat el debat, Vergara ha atès els mitjans de comunicació i ha fet referència a la caiguda de l'índex borsari Dow Jones, que va tancar la sessió d'aquest dilluns amb gairebé una baixada del 4%. "És la caiguda més important des del 2011 en termes percentuals", ha afirmat.
Alhora, l'economista ha recordat que la borsa nord-americana venia de pujades significatives durant el 2017 i que ha patit "el mal d'altura" del gener. Així doncs, s'ha mostrat prudent a l'espera de veure quina serà la situació "a llarg termini", amb nivells superiors (de moment) als dels últims anys.
Per últim, l'exsecretari d'Estat d'Economia ha assegurat també que és "exagerat" afirmar que la caiguda borsària, que ha contagiat diversos parquets mundials, sigui una anticipació de la revisió a l'alça dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal.