TRACTAT DE LLIURE COMERÇ
Un estalvi de 12,5 MEUR per a la indústria agroalimentària
El tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i el Japó permetrà millorar les exportacions catalanes al país asiàtic
El tractat bilateral de lliure comerç signat aquest dimarts entre la Unió Europea (UE) i el Japó tindrà beneficis pel sector agroalimentari català. I és que la desaparició de gran part dels aranzels vigents fins ara entre els dos països suposarà un estalvi de 12,5 milions d’euros per la indústria alimentaria de Catalunya, segons les dades aportades per l’Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca.
El 2017, la indústria agroalimentària catalana va exportar aliments i begudes al Japó per un valor de 341 milions d’euros a través de 576 empreses. Segons ha informat el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, aquesta xifra representa un increment d’empreses del 40% en els darrers 5 anys.
Els sectors més beneficiats
El sector del vi i del cava és el primer beneficiat per aquest tractat, ja que veuran desaparèixer els costos aranzelaris de forma immediata, un cop entri en vigència l’acord el 2019, passant del 15% al 0%.
Així mateix, el sector porcí, que actualment paga una mitjana del 4,3% en aranzels, també passarà a pagar-ne pràcticament el 0%. Altres sectors com el boví i el dels formatges, que ara han d’afrontar unes taxes aranzelàries del 38,5% i del 29,8% respectivament, veuran reduïts els costos de forma gradual en el transcurs dels pròxims 15 anys fins a arribar també al 0%.
D’altra banda, els exportadors catalans de pasta, xocolata, productes a base de cacau, dolços i galetes arribaran al 0% de les despeses aranzelàries en els pròxims 10 anys.
El Japó, un mercat estratègic per Catalunya
El país nipó és el segon destí dels productes agroalimentaris catalans fora de la UE, després de la Xina, i el 7è mundial. A més, Japó és un mercat molt atractiu, ja que és un gran importador del sector d’alimentació i begudes, representant un 60% del que consumeix i amb un mercat potencial de 126,75 milions d’habitants. A això s’hi suma que és el quart mercat mundial en despesa en alimentació i la previsió és que aquest consum creixi prop del 18% en els pròxims 10 anys.