• Economia
  • "Estem malament, però anem bé"

"Estem malament, però anem bé"

Empresaris catalans com Artur Carulla, Sixte Cambra o Enric Rovira entreveuen una situació econòmica no consolidada però amb esperances

Títol de la imatge
Títol de la imatge
Pau Garcia Fuster
08 d'Abril de 2014
Act. 08 d'Abril de 2014

Es consolida la recuperació? Diversos empresaris han mirat de respondre la pregunta que ha plantejat el Cercle d'Economia en una taula rodonacelebrada aquest dimarts al matí. "Estem malament, però anem bé", assegura Artur Carulla, president d'Agroalimen, per exemplificar una situació inestable i encara dolenta, però que presenta certs indicadors optimistes.

"La indústria logística està preparada pel creixement esperat de l'activitat"
Sixte Cambra, president del Port de Barcelona, ha volgut destacar la internacionalització de l'economia catalana, reflectida en el trànsit de mercaderies que viu el Port de Barcelona. "El darrer any s'ha confirmat la clara millora de l'activitat d'exportació", ha assegurat. I ha afegit que "més del 70% de la internacionalització catalana passa pel Port de Barcelona. Des del 2007 les xifres d'exportació, comptant contenidors plens, han crescut un 33%".

Cambra també ha emfasitzat "la consolidació de Barcelona com el primer port de creuers d'Europa". Un fet que suposa un important impacte econòmic pel país, que va més enllà del sector turístic. "Esperem que aquests grans grups de creuers inverteixin al nostre port i a la nostra ciutat", ha dit Sixte Cambra; el qual ha assegurat que "la indústria logística està molt ben preparada per assolir el creixement esperat de l'activitat".

"Estem malament, però anem bé"
Així ha definit la situació econòmica Artur Carulla, president d'Agroalimen. Ha destacat els dos nivells de crisi existents: la conjuntural i l'estructural; així com els dos factors que hi influeixen més directament: l'atur i el deute. "Són problemes greus que no se solucionaran a curt termini", ha advertit Carulla.

El president d'Agroalimen creu que "la recuperació no s'està consolidant, però anem per un camí que té opcions d'arribar a bon port". Una mostra d'aquest estat complicat és la despesa mitjana per llar, amb una caiguda sostinguda del 3% anual els últims anys. "Necessitaríem 7 anys de creixement al 2% per tornar als nivells anteriors", ha assegurat.

Això sí, per Carulla "hem millorat a generar confiança, que és un efecte multiplicador". I en aquest sentit ha enumerat diversos indicadors relativament optimistes com l'índex de confiança del consumidor, la prima de risc, el PIB, la demografia empresarial, la sortida d'empreses a borsa, o l'augment del crèdit al consum.

Finalment, Carulla ha assegurat que "l'efecte positiu del tancament d'empreses ha estat la seva selecció, han quedat les més fortes". Aquesta falta d'oxigen al mercat nacional ha obligat, al seu parer, que es vagi a buscar a fora, ja sigui amb exportació o amb implantació. "Això fa empreses de més dimensió, més competitives i més internacionals", diu Carulla.

"Aquests anys hem viscut la desaparició d'un sector"
Joan Molins, vicepresident i conseller delegat de Ciments Molins, s'ha mostrat preocupat per una conjuntura on "venim d'una època molt difícil, anys on la situació cada cop era més greu". Ha posat de manifest el procés de caiguda lliure del sector de la construcció: "el consum de ciment ha baixat un 80%. Aquests anys hem viscut la pràctica desaparició d'un sector".

Molins té clar que "no tornarem a la situació embogida del 2007; però tampoc pensàvem que ens quedaríem tan malament". Assegura que "no hi ha cap país d'Europa que hagi baixat tant el consum de ciment com a Espanya"; quelcom que té "efectes terribles en l'ocupació, amb llocs de treball que s'han perdut per sempre".

"Ha canviat positivament com ens veuen des de fora"
Enric Rovira, subdirector general de Banc Sabadell, s'ha centrat en "entendre com ens veuen des de fora. Ha canviat molt la percepció que tenien de nosaltres els inversors". Rovira explica que el que primer analitzen els inversors és si els desequilibris que patia el país es van corregint poc a poc.

"Valoren positivament la pèrdua de pes de la construcció, l'augment de la productivitat laboral, així com la millora del dèficit". I tot plegat acompanyat d'altres indicadors positius com els del turisme.

El dirigent del Banc Sabadell també ha destacat el senyal positiu que suposa l'augment d'activitat de la seva unitat destinada a la compra i venda de companyies. "Si un empresari s'atreveix a comprar una empresa competidora o del mateix sector, és un bon indicador. Com també ho són els inversors estrangers que han entrat en companyies espanyoles", ha assegurat.

Finalment, Rovira també ha remarcat la millora de les dades referents als particulars: "els préstecs al consum i hipotecaris han crescut aquest principi d'any al voltant d'un 30%".