Els presidents d'Eurosurfas, Giampiero Cortinovis; Expoquimia, Carles Navarro; i Equiplast, Bernd Roegele; i la directora de les tres fires, Pilar Navarro, durant la presentació | Europa Press

FIRES

La indústria torna a la Fira, quatre anys després

Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas reuniran entre 15.000 i 18.000 persones al recinte de Gran Via després de saltar l’edició del 2020 per la covid-19

Són tres sectors industrials i tradicionals però mobilitzats: químics, plàstics i tractament de superfícies. La Fira de Barcelona recupera per a aquest 2021 tres dels salons més antics que organitza l’entitat; Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas se celebraran entre el 14 i el 17 de setembre al recinte de Gran Via. Després de saltar l’edició de l’any passat a causa de la pandèmia, tornen amb la previsió de reunir entre 15.000 i 18.000 assistents. Tot i que les xifres disten dels 35.000 que reuniren la darrera vegada -el 2017, ja que tenen lloc cada tres anys-, la directora, Pilar Navarro, s'ha mostrat satisfeta amb les dades, que no disten de les del Mobile World Congress d'enguany (20.000 visitants). Durant la presentació dels esdeveniments, ha avançat que no només seran uns congressos presencials, sinó també “experiencials".

"L'any passat vam haver de prendre decisions difícils; posposar l'edició del 2020 en un entorn d'incertesa i ambigüitat", ha recordat Carles Navarro, que s'estrena com a president d'Expoquimia. I ha afegit: "Estem especialment orgullosos perquè és una de les primeres grans fires de caràcter industrial que se celebra a Europa des de l'inici de la covid-19". Serà la 19a edició d'Expoquimia i Equiplast, i la 27a d'Eurosurfas, amb un públic consolidat. Seran fires presencials, "amb els expositors bolcats a atendre els visitants", ha explicat la directora dels esdeveniments. Hi haurà tres rutes guiades, una per a cada sector, i tres més que se centraran en els eixos de la cita: economia circular, transferència de tecnologia i digitalització.   

L'objectiu de la Fira de Barcelona és que el context de pandèmia sigui gairebé imperceptible a Expoquimia, Equiplast i Eurosurfas. No hi haurà limitació d'aforament, seguint les instruccions del Procicat, que equipara aquest esdeveniment amb un centre comercial. Així doncs, Navarro ha explicat que les úniques mesures que s'han de prendre són: mascareta, gel hidroalcohòlic i distància de seguretat, sense necessitat de fer tests d'antígens als assistents, com s'havia vist en fires anteriors des que va començar la pandèmia.

No hi haurà limitació d'aforament; les úniques mesures sanitàries que s'hauran de prendre són portar mascareta, utilitzar gel hidroalcohòlic i mantenir la distància de seguretat 

Però el context sanitari sí que es notarà, i no només en el nombre d'assistents. Dels 300 expositors que l'organització hi espera -l'anterior edició en va reunir 700-, només entre un 5% i un 6% seran internacionals. "Les dificultats per viatjar encara són moltes i la cinquena onada va provocar una aturada de les inscripcions del públic estranger", ha indicat la directora dels salons. Tot i que assegura que la Fira ha fet tot el que ha pogut -s'ha posat en contacte amb ambaixades per facilitar l'arribada als professionals-, "no podem fer res contra les quarantenes que imposen alguns països". Per als compradors de fora de les fronteres que no puguin viatjar, hi haurà un espai virtual habilitat, tot i que és només complementari i els organitzadors deixen clar que la fira és 100% presencial. 

Reciclatge, nous materials i antibacteris 

El principal repte d'unes activitats econòmiques tan específiques i consolidades és la renovació. És per això que les marques que hi exposaran miraran d'aportar solucions sostenibles, digitals i innovadores. A la part dedicada a la indústria química, Expoquimia, s'hi desenvoluparà la iniciativa Smart chemistry, smart future (Química intel·ligent, futur intel·ligent), que per tercera edició consecutiva tractarà sobre la contribució del sector a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). S'hi presentaran bioplàstics biodegradables, tecnologies per al reciclatge químic, la captura de CO2 o la producció d'hidrogen verd. 

El president del saló ha recordat que la indústria química engloba més de 3.100 empreses a tot l'Estat espanyol, que dona feina a unes 700.000 persones -directament i indirecta- i que els càlculs són d'acabar l'any amb una xifra de negocis de 69.100 milions d'euros. "Cal destacar que som el principal sector inversor en R+D de tota la indústria espanyola; un de cada cinc investigadors treballa per a la indústria química", ha resumit Carles Navarro. També ha assegurat que "som conscients de l'impacte ambiental i el risc que suposa la nostra indústria", fet pel qual considera que esdeveniments com Expoquimia han de servir al sector per millorar aquests aspectes. 

La indústria química engloba més de 3.100 empreses a tot l'Estat espanyol, dona feina a unes 700.000 persones i acabarà l'any amb una xifra de negocis de 69.100 milions d'euros

Pel que fa a la indústria del plàstic i el cautxú, el president d'Equiplast, Bernd Roegele, afirma que el repte és "divulgar que el plàstic és fonamental per a la societat". Roegele ha carregat durant la presentació de la Fira contra els qui pensen que "el plàstic és un dels grans mals d'aquest món", que creu que estan "desinformats", i ha defensat que el sector "treballa molt perquè el plàstic sigui més sostenible". Tota aquesta feina es podrà veure a l'espai Rethinking plastics, que se centrarà en el reciclatge i l'economia circular. De fet, només entrar al saló, els assistents podran veure en primera persona una planta de reciclatge de plàstics -a escala reduïda- en funcionament.   

Entre les novetats d'Eurosurfas destaca el tractament antibacterià de superfícies. Pilar Navarro ha recordat que és un sector fortament copejat per la pandèmia i que solucions com aquestes, centrades a lluitar contra el contagi de la covid-19, poden ajudar la indústria de tractament de superfícies a sortir de la crisi. Com els químics i els plàstics, un dels principals reptes és l'impacte d'aquest sector en el medi ambient, que el president d'Eurosurfas, Giampiero Cortinovis, ha definit així: "Tenim l'obligació de complir les noves normatives i això ens ha fet experimentar canvis importants, per evolucionar amb el mercat". I així, no quedar enrere en els reptes d'economia circular, transferència tecnològica i digitalització.