Feines a l'alça

El sector mòbil i l'energètic concentren els majors augments d'oferta

Panells solars a Valls
Panells solars a Valls
Damià Bonmatí
23 de Maig de 2013
Act. 24 de Maig de 2013

"Estic desbordat de feina", exclama Miquel Laboria. Té una de les professions del moment: desenvolupa aplicacions per a mòbil i ensenya en un màster als qui volen entrar en aquest món. Segons aquest enginyer de 34 anys, el boom s'explica perquè "les empreses veuen en les aplicacions la forma de fer-se coneguts, ara que tothom va pel carrer amb un smartphone". El mòbil i les energies són els sectors que acullen les professions emergents ara mateix, segons un informe d'Infojobs, el portal privat d'ocupació líder, i l'escola de negocis Esade. Aquí el top 5 de l'infome amb les feines on han crescut més les ofertes:

1. Programador HTML5
El 2008 el portal d'ocupació no tenia cap oferta de feina que busqués aquest perfil a l'Estat espanyol; el 2012 n'hi va haver 585. Hi ha pocs demandants per oferta (uns 14) i el salari base supera la mitjana (27.545 euros bruts anuals). Miquel Laboria explica que, fins ara, hi havia poca gent amb la formació adient i que "poc a poc" va creixent. Dins del sector, l'HTML5 respon molt bé a les necessitats del moment. En ser multiplataforma, permet crear una versió per a diferents suports. "És la forma més barata", justifica Laboria.

2. Enginyer especialitzat en energia
L'informe detecta un fort creixement d'oferta el 2012, però assegura que és d'hora saber si seguirà creixent. En haver molts enginyers al mercat, hi ha molts inscrits per vacant i el salari brut anual és alt. De mitjana, 31.480 euros.

3. 'Community manager'
Aquest perfil ja està més consolidat i ha crescut de forma clara des de 2008. Això sí, les estadístiques reflecteixen un estancament del nombre d'ofertes per gestionar les xarxes socials, el volum d'aspirants és altíssim per cada plaça nova i el salari és baix, ja que no arriba als 20.000 euros bruts anuals de mitjana. La formació requerida és més heterogènia i menys exigent. Els cursos, postgraus i màsters per gestionar les xarxes socials s'han disparat.

4. Programadors d'aplicacions mòbils
Només a Infojobs es van publicar l'any passat 2.167 vacants amb aquest perfil. Per cada plaça només s'hi inscriuen 13 persones i el salari anual supera els 30.000 euros. Cada vegada hi ha més professionals que busquen la formació per fer-hi el salt: informàtics, enginyers i empresaris, explica Laboria, que és professor d'un màster transversal sobre el món de les appsRubén Bernal, de 33 anys, que és programador a Atipic software, matisa: "És una professió on ser autodidacta no és un fet extrany, però el més freqüent és trobar enginyers de telecomunicacions, matemàtics, físics i, lògicament, llicenciats en informàtica".

5. Especialista en eficiència energètica
Aquí també hi ha professionals que volen especialitzar-se: enginyers, arquitectes, ambientòlegs, instal·ladors... Albert Ginestà, enginyer industrial que s'hi dedica i que n'és professor també, subratlla que els especialistes en eficiència "han de creure" en solucions més sostenibles, netes i verdes, i alhora tenir solucions en les seves empreses que responguin a aquests principis.

L'auge del sector de l'eficiència energètica s'explica per les noves necessitats del mercat. "Abans de la crisi el preu de l'energia no afectava als comptes d'explotació de l'empresa", justifica Ginestà, que és responsable d'eficiència energètica a una de les branques de la multinacional ABB. Però, amb la recessió, l'energia té un major cost i les empreses busquen el millor rendiment de l'energia, explica aquest enginyer industrial de 39 anys.