És el tema estrella de la setmana. Mentre que Fira de Barcelona ha reprès l'activitat presencial amb un Bizbarcelona i un Saló de l'Ocupació que han rebut 7.123 persones i que l'han seguit 4.512 més a través d'internet, la GMSA anunciava dimecres que es curava en salut i ajornava el Mobile World Congress a finals de juny. Després de mesos d'aturades, el Biz ha donat el tret de sortida a una nova modalitat del saló accelerada per la pandèmia de covid-19, un format híbrid que ha estat pioner a l'Estat espanyol i a gran part d'Europa. Catalunya torna a liderar la represa de l'activitat presencial i ho fa amb totes les mesures de seguretat i tecnologies al seu abast i amb l'objectiu de poder celebrar un esdeveniment sense risc de contagi que permeti reactivar l'economia en un moment de canvi accelerat.
Aquest, però, ha estat un Biz molt diferent del que s'ha viscut els altres anys. Control de temperatura cada vegada que s'accedia al recinte, gel hidroalcohòlic arreu, una entrada en format QR que també s'havia d'anar validant a cada control, i càmeres d'intel·ligència artificial que controlaven les possibles aglomeracions. Però si els passadissos del pavelló 8 del recinte de Montjuïc van rebre l'any passat 13.600 visitants, aquest any l'aforament -físic- es veia reduït a poc més de la meitat. El terra pintava el saló de blau i vermell amb unes fletxes que senyalitzaven el camí que havien de seguir els assistents, uns passadissos en què, molt de tant en tant, s'hi ajuntaven grups de persones, però que, generalment, es veien molt buits, tot i que es notava la il·lusió dels assistents que, per fi, podien tornar a viure un esdeveniment presencial.
El Bizbarcelona havia de celebrar la seva 10a edició els dies 27 i 28 de maig, però l'estat d'alarma va obligar a posposar o cancel·lar totes les fires. Si bé durant la presentació del saló poc menys d'un mes abans que el Govern espanyol decretés el confinament total el seu director, Aleix Planas, centrava els objectius de l'esdeveniment en la sostenibilitat i l'aplicació dels ODS a l'emprenedoria i les pimes, el coronavirus va fer capgirar els plans d'organitzadors i ponents que, tot i que han incorporat la sostenibilitat en les seves xerrades, aquestes se centraven, bàsicament, en les oportunitats que ha generat, està generant i generarà la crisi de la covid-19.
Aquella roda de premsa es va celebrar el 19 de febrer del 2020, només set dies més tard que finalment la junta de la GSMA anunciés que suspenia la celebració del MWC pel risc de coronavirus i per l'allau de baixes de les marques més grans del congrés. Només dos dies després, el Barcelona Tech City anunciava la celebració d'unes jornades per a startups i inversors durant les dates que s'havia de celebrar el Mobile, el Tech Spirit Barcelona, i els organitzadors del Bizbarcelona tenien molt clar que celebrarien el saló a finals de maig. La incredulitat de les diverses alertes sanitàries per l'expansió de la covid-19 no deixava lloc a creure que, mesos més tard, la situació seria encara molt més crítica.
De fet, en pocs dies, la normalitat se'n va anar en orris i, mentre a finals de febrer la majoria de polítics, actors socials i fins i tot la pròpia Organització Mundial de la Salut restaven importància al virus nascut a Wuhan, l'11 de març es precipitava tot quan l'OMS determinava que la covid-19 era una pandèmia mundial i el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciava tres dies més tard l'aplicació de l'estat d'alarma per quinze dies. Fins i tot, quan el CEO de la GSMA, John Hoffman, s'acollia a l'argument "causes de força major" per justificar la suspensió del MWC, els càrrecs polítics presents en aquella roda de premsa no entenien els motius exactes que portaven a l'organització a prendre aquesta decisió perquè, com deia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "la ciutat estava preparada per tenir la millor edició del MWC". Les cares llargues van ser les protagonistes de la jornada.
El preludi d'una nova normalitat inesperada
Aquella roda de premsa del 13 de febrer va ser el preludi de l'allau de cancel·lacions de fires que vindria després. Si en aquell moment no érem conscients del risc -la sala de premsa de Fira de Barcelona estava atapeïda de periodistes d'arreu que buscaven explicacions creíbles a la cancel·lació del congrés-, els dies i les setmanes van donar la raó a la GSMA i tot va quedar suspés. De les 462 fires previstes el 2020, entre abril i juny se'n van suspendre 117, amb un impacte de 550 milions d'euros, segons dades de la Federació de Fires de Catalunya. Ara bé, si bé és cert que el MWC i l'ISE s'han ajornat per al juny del 2021, també ho és que altres fires més petites seguiran el camí del Bizbarcelona i, malgrat tot, continuaran celebrant-se.
De les 462 fires previstes el 2020, entre abril i juny se'n van suspendre 117, amb un impacte de 550 milions d'euros
És el cas del FHG Forum, que agafa el relleu del Biz i del Saló de l'Ocupació celebrant un esdeveniment també en format híbrid, que els permetrà potenciar el seu abast i ampliar l'audiència de totes les sessions celebrades. Entre el 28 i el 29 de setembre, el nou congrés de Fira de Barcelona treballarà de valent per reactivar els sectors més afectats per la covid-19 com ho són l'alimentació, el turisme i la gastronomia i ho farà seguint l'estela del primer saló presencial i online de la nova normalitat: amb totes les mesures de seguretat ja esmentades i amb la convicció de revifar uns sectors que són motors econòmics a l'Estat espanyol i que representen entorn del 25% del PIB.
Però, mentre es treballa per reanimar els sectors més afectats pel coronavirus, Govern i agents socials es posen les piles per convertir Catalunya en la capital de la revolució tecnològica, apostant per l'economia del coneixement per "potenciar un ecosistema d'startups sòlid que doni sortida a tota la potencialitat creativa i emprenedora del país", com deia el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, durant la seva intervenció al Bizbarcelona. Perquè, més enllà del turisme, l'alimentació, l'hostaleria i la gastronomia, cal materialitzar el mític concepte sobre les oportunitats que aporten les crisis i, per fer-ho, s'ha de posar en marxa, des de ja, "la revolució tecnològica", crear un nou model econòmic i potenciar, encara més, la internacionalització de les empreses catalanes.
El format virtual no sempre convenç
Una de les principals diferències entre les noves fires -grans i petites- és que no totes aposten de manera clara per un format híbrid. Mentre que les que es nodreixen d'expositors i assistents locals estan més oberts a substituir una part de les visites físiques per virtuals, els esdeveniments que tenen com a principal reclam el públic internacional no s'ho poden permetre. El conseller delegat de la GSMA ho resumia així el dia que va anunciar en una roda de premsa improvisada l'ajornament del MWC: "No és el mateix" fer un esdeveniment online que un de físic.
Un esdeveniment de l'envergadura del MWC no pot permetre's que Huawei, Samsung o Sony no hi siguin presents
De fet, la decisió de posposar la fira del mòbil ha estat motivada en gran part per garantir la presència de grans expositors. Mentre que amb les dates inicials de finals de febrer un 78% de les empreses expositores més importants del Mobile havien confirmat la seva participació a l'edició del 2021, amb el canvi de dates preveuen augmentar el percentatge fins al 85%. Un esdeveniment d'aquesta envergadura no pot permetre's que Huawei, Samsung o Sony no hi siguin presents. Si no vénen les empreses, els assistents baixen en picat.
Tot i la voluntat de mantenir el MWC com un saló completament presencial, la GSMA completarà els continguts a través d'internet. Hoffman va deixar clar que la part virtual serà anecdòtica i que el gruix de l'esdeveniment serà al recinte de Gran Via de la Fira. ISE ha optat per un model similar: la fira serà presencial. Tot i així, els mesos previs a la celebració del saló d'audiovisuals més gran del món tindrà un programa de continguts virtuals a través del Rise Digital. Aquesta plataforma serà un plus i en cap cas no substituirà els actes i conferències programats de manera presencial. El networking sí que es podrà fer durant els dies de la fira de manera virtual. De fet, l'ISE va anunciar un dia abans que la GSMA que posposaven el congrés al juny i l'organitzadora del MWC va haver de posar-se les piles després d'haver dit feia pocs dies que anunciaria la seva decisió a l'octubre.
Ara, caldrà tenir fe i esperar que el 2021 canviï el rumb del panorama firal. Perquè, com deia Hoffman a mitjans de febrer, tot i que el dia de la cancel·lació del MWC20 era "trist i fosc, sabem que el sol tornarà a sortir i que tot té a veure amb el futur".