• Economia
  • Flexibilitat amb el dèficit a canvi del pla Juncker

Flexibilitat amb el dèficit a canvi del pla Juncker

Brussel·les ofereix elasticitat si la desviació del dèficit es deu a l'aportació al Fons Europeu per Inversions Estratègiques

El president de la CE, Jean-Claude Juncker
El president de la CE, Jean-Claude Juncker
ACN
14 de Gener de 2015
Act. 14 de Gener de 2015
La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest dimarts la seva proposta de reglament pel fons d'inversions del pla Juncker, que ha d'aconseguir mobilitzar 315.000 milions d'euros per a projectes que impulsin el creixement a la Unió Europea (UE). Brussel·les oferirà flexibilitat als estats que contribueixin al fons, i no comptarà els diners quan se sobrepassin els nivells de dèficit, sempre que la desviació sigui "petita" i "temporal". La proposta de reglament de la CE preveu dos òrgans per gestionar el fons: un consell de direcció on entraran els estats i els qui aportin diners per marcar les grans línies del fons, i un comitè amb experts independents que escollirà els projectes concrets sense interferències dels països.

L'objectiu de la Comissió Europea és afavorir que els estats participin del Fons Europeu per Inversions Estratègiques (EFSI), que tindrà inicialment 21.000 milions d'euros. S'espera que aquests diners augmentin la capacitat de préstec del Banc Europeu d'Inversions fins als 63.000 milions, i atraguin inversions privades fins arribar als 135.000 milions. A la cimera de caps d'estat i de govern del mes de desembre, però, els 28 van evitar comprometre's a posar diners al pla de Juncker si no quedava clar com computarien des del punt de vista del dèficit.

La proposta de la CE "deixa clar que les contribucions a l'EFSI no es tindran en compte des de la Comissió a l'hora de definir l'ajust fiscal". En concret, el document assenyala que "en cas de desviació de la referència de dèficit, la Comissió no obrirà un expedient per dèficit excessiu si la desviació només es deu a la contribució, i si és petita i es preveu que sigui temporal".

La Comissió també ha explicat com es governarà l'EFSI. El fons comptarà amb un consell directiu que decidirà "l'orientació global, les directrius d'inversió, els perfils de risc, les polítiques estratègiques i l'assignació d'actius del fons". En aquest òrgan, hi participaran la Comissió Europea, el BEI i també els inversors que hagin contribuït al fons, a qui s'assignarà una nombre determinat de membres i vots depenent del volum dels seus pagaments. Amb tot, la CE i el BEI s'han reservat un poder de veto en aquest òrgan.

La Comissió també ha explicat com es governarà l'EFSI. El fons comptarà amb un consell directiu que decidirà "l'orientació global, les directrius d'inversió, els perfils de risc, les polítiquesestratègiques i l'assignació d'actius del fons". En aquest òrgan, hi participaran la Comissió Europea, el BEI i també els inversors que hagin contribuït al fons, a qui s'assignarà una nombre determinat de membres i vots depenent del volum dels seus pagaments. Amb tot, la CE i el BEI s'han reservat un poder de veto en aquest òrgan.

La proposta l'han de debatre i aprovar ara el Parlament Europeu i els estats membres. El president de la CE, Jean-Claude Juncker, ha demanat que s'adopti "ràpid" perquè el fons pugui estar en marxa el mes de juny.