La presidenta del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, en una roda de premsa posterior a la celebració de l'Eurogrup a Brussel·les | Unió Europea

Economia

L'FMI eleva un punt la previsió de creixement del PIB espanyol el 2023 fins al 2,5%

El Fons Monetari Internacional ha elevat la previsió per la "solidesa" dels serveis i el turisme en la campanya d'estiu

El Fons Monetari Internacional ha elevat en un punt la previsió de creixement de l'economia espanyola per al 2023, situant-la en el 2,5% per la "solidesa" dels serveis i el turisme en la campanya d'estiu. Segons l'última actualització, la millora del PIB espanyol serà la més alta de les economies avançades i duplicarà la de l'eurozona (+0,2%), especialment la de França (-0,2%) i Alemanya (+0,1%), i també la dels Estats Units (+0,2%). Alhora, manté la projecció del PIB pel 2024 en el 2%.

En el mateix document, l'FMI apunta que els riscos que afecten l'economia mundial van a la baixa, però aposta per una política més restrictiva si s'agreugen les tensions per la guerra d'Ucraïna o pels efectes de fenòmens meteorològics extrems.

L'organisme apunta que la pujada de les taxes d'interès de política monetària dels bancs centrals per combatre la inflació "continua llastrant l'activitat econòmica" però puntualitza que l'augment de preus podria "continuar sent elevat" amb els riscos existents.

Control de les turbulències bancàries

El Fons Monetari internacional ha destacat que els riscos a escala global s'han moderat especialment pel control de les turbulències bancàries, després de casos com la fallida de Silicon Valley Bank o el rescat de Credit Suisse i per l'acord per elevar el topall del deute als Estats Units. L'FMI destaca que les preocupacions immediates sobre el sector bancari han disminuït després de les "ràpides i contundents mesures" per contenir la turbulència als Estats Units i Suïssa, però avisa que la concessió de préstecs s'ha desaccelerat. En aquest sentit, apunta que les altes taxes d'interès estan "filtrant-se a poc a poc" al sistema financer, amb uns bancs que han endurit "considerablement" les normes de concessió de préstecs.

L'organisme presidit per Kristalina Georgieva també ha apuntat que els preus es reduiran, dues dècimes més del que s'havia previst. Les noves previsions assenyalen que la inflació a escala mundial es mantindrà elevada el 2023 (+6,8%). El 2024 els preus creixeran un 5,2%, tres dècimes més.

L'impuls d'una política fiscal

L'organisme assenyala que encara que la preocupació per una possible recessió "és important", les condicions per obtenir finançament s'han relaxat. També ha destacat que la recuperació del sector de la tecnologia i l'augment dels preus de les accions ha revertit part dels impulsos deflaccionaris de la política monetària més restrictiva.

És per això que, alhora, demana més esforços als governs dels diferents països per impulsar una política fiscal complementària que permeti garantir l'estabilitat dels mercats i del deute, sobretot a través d'ajudes a les classes més vulnerables. "En molts casos, es necessita una consolidació fiscal creïble a mitjà termini per restablir el marge de maniobra en el pressupost i garantir la sostenibilitat del deute", recomana.