Frenada industrial

La facturació de la indústria entra de nou en negatiu al gener i les comandes cauen un 4,5% a Catalunya, quatre cops més que al conjunt de l'Estat

El sector industrial es ressenteix per la inestabilitat de l'economia mundial
El sector industrial es ressenteix per la inestabilitat de l'economia mundial
Redacció VIA Empresa i Agències
23 de Març de 2016
Act. 23 de Març de 2016
La xifra de negoci de la indústria ha caigut un 2,6% aquest mes de gener respecte al mateix mes de 2015, mentre que les entrades de comandes del sector han retrocedit un 1,1%, segons dades difoses aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A Catalunya les comandes a la indústria s'han reduït un 4,5%. Amb la caiguda de les exportacions catalanes al gener, el mercat intern s'ha refredat i ha llastat les comandes al sector industrial. Amb tot, la facturació del sector industrial a Catalunya ha caigut un 3,3% al primer mes de l'any.

Frenada general
Amb la dada de gener, la facturació de la indústria torna a taxes negatives després d'haver registrat increments interanuals en els dos mesos anteriors. També les comandes tornen a terreny negatiu després dels avanços de novembre i desembre de 2015.

Font: Idescat Elaboració VIA Empresa

 
Corregit l'efecte calendari i l'estacionalitat, la xifra de negocis de la indústria s'ha incrementat un 0,6% al gener en taxa interanual, xifra 2,2 punts inferior a la de desembre, mentre que les comandes del sector han avançat un 1,9%, gairebé dos punts menys que al desembre ( 3,8%).

En termes mensuals (gener de 2016 sobre desembre de 2015) i excloent l'estacionalitat i l'efecte calendari, la facturació de la indústria ha descendit un 1%, enfront del repunt de l'1,2% del mateix mes de 2015 i la reculada del 0,4% de desembre de 2015.

Per la seva banda, les entrades de comandes han baixat al gener un 2,7% respecte al mes anterior, en contrast amb l'avanç del 2,6% experimentat al desembre i el descens del 0,9% de gener de 2015.

Font: Idescat Elaboració VIA Empresa

L'energia retalla les vendes un 25%
Per sectors industrials, l'energia ha estat el que ha retallat en major mesura les seves vendes al gener, amb una reculada interanual del 25,6%, sobretot degut al baix preu del petroli. Seguidament els béns intermedis (-3,8%) i els béns de consum no durador (-1,4%) han estat els que més han baixat. A la banda dels ascensos, el major l'ha registrat els béns d'equip ( 5,8%), seguit dels béns de consum durador ( 0,9%).

Segons el mercat al que es factura el producte, les dades de l'INE mostren una taxa anual negativa del 0,2% a la zona euro, del 2,9% a la zona no euro i del 4,1% al mercat interior.

Al gener, la xifra de negocis de la indústria ha crescut en tres comunitats autònomes i ha caigut a la resta. Els majors descensos interanuals els han notat anotar Cantàbria (-18,8%) i Balears (-13,1%). Les úniques pujades interanuals són a Castella i Lleó ( 13,3%), País Basc ( 5,2%) i Castella-la Manxa ( 2%).

Les comandes d'energia cauen un 25% més
L'entrada de comandes a la indústria ha retrocedit un 1,1%, sent el sector energètic el que ha protagonitzat la caiguda, que ha estat d'un 25,7% en taxa interanual, i també en menys mesura pels béns intermedis (-3,2%).

En canvi, les comandes han crescut un 6,9% en els béns d'equip respecte a gener de 2015; un 4,8% en els béns de consum durador, i un 0,2% en els béns de consum no durador.

Els índexs obtinguts segons el mercat del que es rebi la comanda han baixat un 2,9% al mercat interior i un 2,8% a la zona euro, i han pujat un 19,6% a la zona no euro.

Per comunitats autònomes, quatre han presentat creixements interanuals en les comandes industrials i tretze, reculades. El major repunt de les comandes l'ha donat el País Basc ( 25,9%) i el major descens, Astúries (-16,2%).