Inversió
Fundació Ship2B, la fàbrica per impulsar l’economia d’impacte
La inversió en aquest àmbit s’ha multiplicat per 10 en els darrers anys, però encara resta el repte de crear un ecosistema de projectes conjunts
“L’única manera de resoldre els problemes a què ens enfrontem és trobar la manera d'equilibrar el poder del mercat amb el de les institucions inclusives i les empreses impulsades per un propòsit”. Aquesta afirmació de la professora de la Universitat John i Natty McArthur a Harvard, Rebecca Henderson, constata un dels desafiaments pendents de l’economia d’impacte, una disciplina que intenta donar la mateixa importància als efectes socials que als financers. Un dels eixos sobre els quals pivota el primer actualment són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Segons un estudi recentment elaborat per Esade en col·laboració amb l'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”, només el 15% dels ODS estan actualment en camí de ser acomplerts, amb un 48% en risc moderat o greu de no complir-se, i un 37% en clara reculada. Amb el propòsit de transformar aquest escenari, és fonamental centrar-se en les solucions, tal com apunta la Fundació Ship2B, que ho defensa des de fa més d’una dècada. Un dels seus principis fonamentals és aportar solucions complexes per provocar canvis sistèmics.
Guillermo Ricarte, CEO de la Fundació Ship2B, apel·la a la urgència de repensar des dels seus fonaments com abordar els reptes socials i mediambientals: “Per generar canvis sistèmics, hem de ser conscients que sempre es tracta de problemes o reptes complexos. La causa que hi hagi problemes sistèmics és que no hi ha ningú que hagi estat capaç de trobar una solució. Hem de pensar de manera diferent de com s'han tractat aquests reptes en el passat”.
Guillermo Ricarte, CEO de la Fundació Ship2B, apel·la a la urgència de repensar des dels seus fonaments com abordar els reptes socials i mediambientals
En una línia similar, Xavier Pont, president de la Fundació Ship2B i ‘managing partner’ de Ship2B Ventures, afegeix: “La inversió d'impacte ha crescut molt, s'ha multiplicat per deu els últims anys, però no s'estan aconseguint els impactes profunds necessaris perquè els projectes en què inverteix treballen de manera aïllada i encara que puguin donar resposta a un problema no els resolen: la clau és el canvi sistèmic. És vital aconseguir catalitzar més projectes enfocats al canvi conjunt”.
Excés d’’impact washing’
Sobre les barreres que constitueixen un fre per assolir els ODS, Xavier Pont detalla que “no som capaços de conduir la inversió i el talent cap als objectius més profunds Estem observant que hi ha molt ‘impact washing’, però molt poca addicionalitat, que és la contribució distintiva de l'inversor al canvi que persegueix. Per aconseguir aquesta addicionalitat, recomana que el sector privat treballi juntament amb la filantropia i el sector públic per dissenyar eines de finançament complexes que busquin deliberadament canvis profunds en el sistema.
Per situar l’economia d’impacte al centre del tauler, Guillermo Ricarte al·ludeix a quatre aspectes: una anàlisi profunda del problema, dissenyar una solució que implica crear un ecosistema, desenvolupar un esquema de finançament complex amb agents públics, privats i filantròpics i implantar la solució”.
D’una tasca d’acompanyament a ser creadors de projectes. Aquesta ha sigut l’evolució de l’entitat durant la seva trajectòria. Atès que la societat evoluciona i van sorgint nous reptes, la Fundació Ship2B s'adapta a la realitat actual amb tot allò que això comporta. Els seus representants detallen aquest canvi. “Fins ara hem acompanyat emprenedors i startups d’impacte invertint-hi, però l’escenari actual requereix que ens convertim en un ‘builder’ de projectes de canvi sistèmic. Això significa que des de la fundació els generarem i serem una plataforma per abordar reptes socials i mediambientals concrets”.
D’una tasca d’acompanyament a ser creadors de projectes: aquesta ha sigut l’evolució de l’entitat durant la seva trajectòria.
El pla en què es troben immerses tant la Fundació Ship2B com la gestora d'inversió d'impacte, Ship2B Ventures, és construir projectes d'ecosistema i eines de finançament complexes per provocar canvis sistèmics perdurables en el temps i erradicar problemes socials i mediambientals concrets.
En aquest context, els pròxims dies 6 i 7 de novembre tindrà lloc l’11a edició del Ship2B Impact Forum sota el lema ‘Leading the next stage’, un esdeveniment clau en l’esfera internacional, on líders del sector empresarial, financer i filantròpic es reuniran per inspirar, connectar i catalitzar projectes que promoguin l'economia d'impacte. A més de posar focus en aquesta nova etapa que ha d'obrir l'economia d'impacte, el congrés també analitzarà el paper de la tecnologia per provocar canvis profunds; la revolució que ha de viure el finançament d’impacte per assolir els objectius i la importància del coneixement i la implantació local de les solucions però amb mirada internacional.
El Ship2B Impact Forum, un congrés de referència de l'economia d'impacte a Espanya, s’acostuma a centrar a analitzar la transformació cap a l'impacte real, però enguany sembla que es farà un pas endavant, passant de les idees als fets. Així, recorden que en els darrers anys, la societat, en general, i el món econòmic i financer, en particular, han pres consciència dels límits del sistema capitalista i de la necessitat de renovar les seves bases: el canvi climàtic, la desigualtat social, l'accessibilitat universal a drets bàsics com la salut, l'educació o la mobilitat, entre altres, posen de manifest la necessitat d'equilibrar la cerca del benefici econòmic amb la solució a aquests reptes.