• Economia
  • Garicano: "Hem d'instaurar un capitalisme transparent"

Garicano: "Hem d'instaurar un capitalisme transparent"

L'economista, coordinador del programa econòmic de Ciutadans, centra la seva proposta a refer el marc institucional, un complement salarial i un nou Pacte d'Estat per l'Educació

Luis Garicano ha presentat al Cercle d'Economia la proposta econòmica de Ciutadans
Luis Garicano ha presentat al Cercle d'Economia la proposta econòmica de Ciutadans
Pau Garcia Fuster
10 de Novembre de 2015
Act. 10 de Novembre de 2015
No passa cada dia que un economista consolidat en una còmode posició acadèmica decideixi fer el pas d'implicar-se directament en política. Això és el que ha fet el catedràtic d'Economia de la London School of Economics Luis Garicano, encarregat de coordinar el programa econòmic de Ciutadans. Aquest dimarts Garicano ha explicat les línies mestres d'aquest programa en una conferència al Cercle d'Economia, que segueix així el cicle iniciat amb la conferència de Nacho Álvarez, de Podemos.

La sorprenent coincidència amb el Col·lectiu Wilson
Luis Garicano ha iniciat la seva ponència enumerant un seguit de fites que seria bo aconseguir. Per exemple, un nou model d'administració pública, un marc laboral flexible amb contracte únic o una fiscalitat que afavoreixi la inversió estrangera i l'atracció de talent. Amb somriure juganer, Garicano ha explicat que "això ho deia Jordi Galí, economista del Col·lectiu Wilson, en un article del 2012 titulat Independència per a fer què?". Garicano ha sorprès els assistents confirmant que des de Ciutadans estan d'acord amb els punts que defensa aquest grup d'economistes independentistes. Ara bé, ha convidat el públic a preguntar-se si "el procés que estem vivint és un camí cap aquí. Jo crec que tot el contrari".

D'aquesta manera ha volgut fer entendre que "Ciutadans sí que ofereix la possibilitat real d'aconseguir-ho". Al seu parer, la seva proposta és "una reforma a fons del funcionament de l'economia espanyola". I és més, per Garicano "cap comunitat autònoma se'n beneficiarà tant com Catalunya. No n'hi ha una de més dinàmica i oberta".

Acabar amb el "capitalisme d'amiguets"
L'economista ha dividit la proposta econòmica de Ciutadans en tres grans eixos, si bé s'ha mantingut pràcticament en tot moment en una visió més teòrica que pràctica, arribant molt ocasionalment al detall de mesures concretes. Garicano ha explicat que la primera prioritat de Ciutadans és fer "un reset institucional. Cal repensar i refer part del marc institucional per fer-lo millor".

Segons l'economista, "hi ha dos problemes relacionats entre si: la corrupció i el capitalisme d'amiguets". En aquest sentit, ha acusat el PSOE, el PP i l'antiga CiU d'actuar com a "exèrcits d'ocupació. Arriben des de dalt i colonitzen tota la responsabilitat de la societat civil col·locant els amics i fomentant una estructura clientelar".

Per l'economista, aquesta és l'explicació que durant l'època d'expansió econòmica entre 1995 i 2007 "les empreses que més creixien eren les menys productives. Ho va provocar el capitalisme d'amiguets i de concessions a dit".

Per Garicano això "es pot desmuntar des de l'estat de dret i respectant la legalitat". En aquest sentit, aposta per "una justícia molt més independent, amb meritocràcia"; així com per protegir els que denuncien la corrupció, fins i tot amb recompenses econòmiques quan es tracti de casos de l'administració pública. A més a més, indica que "cal dotar d'independència tots els organismes reguladors per tal d'instaurar un capitalisme transparent".

Complements salarials en un nou mercat laboral
"L'actual mercat laboral és un desastre", ha etzibat Garicano fent referència als elevats índexs d'atur i precarietat. Ha criticat que "el PSOE té la típica solució intervencionista de posar més inspectors de treball, però això és absurd". Des de Ciutadans, doncs, proposen "generalitzar la contractació indefinida per tal d'eliminar costos de transacció".

Tot plegat acompanyat de la que segurament és la mesura que prendran per bandera durant la futura campanya electoral: un complement salarial "que asseguri salaris dignes". Per Garicano, "les contribucions a la Seguretat Social han de ser més baixes per les empreses que no abusin de la temporalitat en els contractes".

Un nou Pacte d'Estat d'Eduació
Finalment, Ciutadans planteja la reforma educativa com un dels tres pilars per al creixement econòmic. "Dóna'm un bon marc institucional i capital humà, i la fletxeta anirà cap amunt", ha assegurat.

Garicano ha reivindicat un Pacte d'Estat per l'Educació que permeti "canviar tot el que passa a les aules i deixar de ser el país amb una taxa d'abandonament escolar més alt d'Europa". L'economista ha criticat que "els nostres joves gasten molt temps en formació de l'esperit nacional i a memoritzar", en una afirmació clarament en sintonia amb l'habitual crítica de Ciutadans al model educatiu català. "L'escola està fomentant nacionalistes i no ciutadans crítics", s'ha atrevit a plantejar.

Els impostos mínims per mantenir l'Estat del Benestar
Atès el poc detall en mesures concretes de la seva explicació, algunes preguntes dels assistents han convidat l'economista a mullar-se sobre qüestions com els tipus impositius. En aquest sentit, Garicano ha defensat "que els impostos han de ser els més baixos possibles amb els que es pugui mantenir l'Estat del Benestar".

Això es tradueix a "intentar rebaixar tipus, ampliar bases i reduir el frau", ha aventurat. Ja entrant en detall, Garicano proposa des de Ciutadans reduir cinc punts l'impost de societats (del 25 al 20%), "però alhora eliminar molts beneficis fiscals que afecten les empreses més grans i amb presència a l'estranger"

L'economista també proposa una rebaixa de l'IVA general, però a canvi eliminar el tipus súper reduït. "La redistribució de la riquesa no ha de venir per l'IVA", segons ha justificat. Pel que fa a l'impost de patrimoni, la idea de Ciutadans és que "tingui un caràcter censal, no una funció recaptatòria. Ha d'existir perquè ajudi en la correcta elaboració de l'impost de la renda". Finalment, en l'impost de Successions proposa "harmonitzar-lo a un milió d'euros exempt per fill, així com deixar també exempta l'empresa familiar i l'habitatge de la família".