• Economia
  • Germà Bel: "La llei d'unitat de mercat és hipòcrita"

Germà Bel: "La llei d'unitat de mercat és hipòcrita"

El catedràtic denuncia que la llei respon als interessos de les grans empreses espanyoles

Germà Bel
Germà Bel
Narciso Presas
06 de Novembre de 2013
Act. 08 de Novembre de 2013

El catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB), Germà Bel, ha denunciat que el projecte de llei de Garantia de la Unitat de Mercat impulsat pel govern espanyol és una legislació hipòcrita que respon a les pressions de les grans empreses espanyoles. "Ni és sincera ni és responsable. És recentralitzadora", ha afirmat el catedràtic, en el marc d'una taula rodona organitzada per PIMEC sobre la nova legislació en matèria comercial que està preparant l'executiu espanyol.

Per Germà Bel, si la voluntat real del govern espanyol fos crear una llei liberalitzadora hauria de reconèixer qualsevol llicència europea i ha recordat, en aquest sentit, que des de 1986 –any en què es va signar el Tractat d'Adhesió a la CEE- la unitat de mercat espanyola no existeix i la referència és l'europea. "És un problema metafísic: com es pot fer una llei d'un mercat que no existeix?", ha conclòs.

En aquest sentit, Bel ha afegit que es tracta d'una llei de conreu dels interessos privats que es promouen des de la CEOE o la llotja del Bernabéu, i no té cap voluntat honesta liberalitzadora ni desreguladora.

Reduir la hiperregulació des de Catalunya
El catedràtic ha admès que a Espanya i Catalunya hi ha massa regulació i que, per tant, no es pot amagar el cap sota l'ala i cal combatre-la. Segons Bel, però, la hiperregulació es pot atacar des de les regions, com ja es va començar a fer mitjançant les lleis òmnibus. Com a exemple de bones pràctiques, el catedràtic ha citat el cas dels Estats Units, on cada estat aplica la seva pròpia normativa. Així, ha afegit, les regions poden vetllar pels seus interessos garantint però que ningú dins la regió estigui distorsionat.

D'altra banda, Bel ha alertat que la llei podria desencadenar una carrera regulatòria a la baixa d'algunes activitats que cal continuar regulant i, en el mateix sentit, ha suggerit que la llei estableixi la responsabilitat civil subsidiària de les regions.

El catedràtic de la UB ha posat com a exemple el cas de la planta de gas Castor, que evidencia que cal mantenir la regulació de determinats àmbits, com ara les plantes de gas, i que cal poder demanar responsabilitats a les administracions que errin les seves accions i decisions, com ara la Generalitat Valenciana que va autoritzar la planta.

El govern portarà la llei al TC
Després de debatre's al ple del Congrés, i superar el tràmit parlamentari gràcies als vots del PP i l'abstenció d'UPyD, la llei d'Unitat del Mercat passarà ara al Senat. El dictamen, entre d'altres mesures, estableix la llicència única a tot l'estat. El govern català ja ha anunciat que portarà la norma davant el Tribunal Constitucional.