El Govern ha aprovat un informe de la comissió interdepartamental per al desenvolupament de l'economia col·laborativa en el qual proposa la creació de la "llar compartida", una nova modalitat d'oferta turística no professional que consisteix a compartir l'habitatge habitual durant períodes curts però sense un límit concret de dies.
Els requisits per exercir aquesta modalitat, totalment diferenciada dels habitatges d'ús turístics, són l'empadronament en l'habitatge on es realitza l'activitat, la cèdula d'habitabilitat vigent i l'oferta d'un nombre màxim de places que acreditaran mitjançant la declaració responsable davant l'autoritat municipal.
L'informe accepta que l'habitatge habitual es pugui llogar com a allotjament turístic
La Generalitat pretén definir un marc mínim aplicable al conjunt de Catalunya i que després els municipis el puguin adaptar a la seva realitat territorial. També es proposa una revisió del registre de turisme de Catalunya, de manera que passi a ser una eina estadística i informativa, en el qual s'inscriuran les llars compartides després de ser declarats davant l'ajuntament que els correspongui.
Així, quan una llar compartida s'ofereixi a través de plataformes tecnològiques, haurà de posar el nombre de declaració responsable que se li va assignar al seu moment. Aquestes propostes es recolliran en el decret de reglament de Turisme de Catalunya, que actualment s'està tramitant.
Mobilitat compartida
D'altra banda, l'informe proposa incloure en la Llei de Mobilitat nous models, com l'ús compartit d'un vehicle o carsharing o la compartició d'un trajecte o desplaçament en el transport de mercaderies. El document recorda que el transport de persones dissenyat específicament per a l'ús de tercers és una activitat professional i integrada en el sistema de transport públic i, per tant, subjecta a regulació.
L'informe aprovat en el Consell Executiu té com a objectiu aconseguir un marc estable per al desenvolupament de l'economia col·laborativa davant l'aparició de noves modalitats de negoci com Airbnb o Uber, alhora que vol garantir una competència lleial i el respecte als drets dels consumidors i als treballadors.
També promou l'aprovació d'un codi de bones pràctiques i la signatura d'acords de col·laboració amb les plataformes i insta a a vetllar per que les plataformes tecnològiques que operen a Catalunya tributin en funció de l'activitat i beneficis que obtinguin aquí i a desenvolupar la figura de l'assistent de la recaptació.
Airbnb reacciona
Airbnb valora positivament el document presentat per la Comissió, segons ha informat la companyia en un comunicat. Airbnb considera que l'acord "reconeix els beneficis de l’economia col·laborativa" i preveu la figura de llars compartides "com una modalitat amb un registre diferent del dedicat a l’Habitatge d’Ús Turístic (HUT)". L'empresa "agraeix a la Generalitat que hagi fixat les bases per a una regulació justa per a les famílies catalanes que volen compartir la seva llar en períodes de curta estada, promovent un model de turisme sostenible i de qualitat a Catalunya". Així mateix, des d’Airbnb "es valora l’aposta decidida de Catalunya de seguir les recomanacions de la Unió Europea, i elaborar una regulació moderna, justa i clara sobre les llars compartides i l’economia col·laborativa".
Segons la firma, "aquest document va en la bona direcció, i obre la possibilitat a compartir l’habitatge habitual per períodes curta durada, repercutint en beneficis per Catalunya i els seus ciutadans". Airbnb estima que l’any passat prop de 7.400 famílies catalanes van compartir una o més habitacions a la seva residència habitual. "Si aquestes famílies poguessin compartir el seu habitatge habitual sencer quan són fora de vacances o viatjant, podrien ingressar uns 38 milions d’euros en un any. Aquest informe sobre Economia Col·laborativa de la Generalitat situa Catalunya al nivell de les principals països europeus com ara el Regne Unit, França, o els països nòrdics, entre d’altres". Per últim, Airbnb celebra que "no es diferenciï entre habitatge sencer i habitatge compartit i ofereix la seva col·laboració per continuar treballant plegats per trobar solucions adequades per a tots".