La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, amb Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT) | ACN

Laboral

Govern espanyol i sindicats pacten la reforma del subsidi d'atur sense el suport de la patronal

CEOE i Cepyme lamenten que l'executiu de Sánchez hagi comptat amb ells únicament per "consultar" i no per "negociar" el contingut del text

Ja hi ha acord entre govern espanyol i sindicats per la reforma del subsidi d'atur. Els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo, i d'UGT, Pepe Álvarez, han donat el seu vistiplau al text de l'executiu de Pedro Sánchez després que aquest incorporés novetats respecte a la primera proposta que va tombar el Congrés dels Diputats el passat mes de gener. La primera versió contemplava retallades en la cotització de persones majors de 52 anys que cobren el subsidi de desocupació, fet que va provocar la negativa de Podem. Finalment, la proposta amplia la cobertura de la prestació a tots els menors de 45 anys i a aquells que hagin cotitzat menys de sis mesos encara que no tingui càrregues familiars, a més de víctimes de violència de gènere o sexual, emigrants retornats i treballadors eventuals agraris de tot l'Estat.

Més info: Nou decret llei perquè les treballadores de la llar puguin cobrar el subsidi d'atur

Tot plegat, però, sense el suport de les principals patronals de l'Estat. Ni CEOE ni Cepyme han participat en la redacció de la reforma i han lamentat que aquest hagi estat més un procés de consultes per part del govern espanyol que no pas una negociació. Cap de les dues entitats assistirà a la signatura oficial d'aquest dimecres, on es trobaran els representants sindicals i la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Aquest acord va en sintonia amb les demandes de Brussel·les i permetrà que l'estat espanyol pugui rebre el quart paquet d'inversió dels fons europeus.

Principals canvis respecte al text del gener

En concret, la reforma permetrà compatibilitzar el subsidi assistencial amb una ocupació per un període màxim de 180 dies, sense reducció de la quantia, o combinar l'ajut amb un salari a partir de l'any de percepció de l'atur. També es mantindran algunes mesures proposades al text del gener, com ara la simplificació dels tràmits administratius per accedir a la prestació. D'aquesta manera, desapareixerà el mes d'espera per aquelles persones que hagin esgotat el seu temps de percepció de la prestació i vulguin sol·licitar el subsidi.

Pel que fa a les quanties, la millora que recollia la reforma del gener es manté al nou text que Treball ha proposat als agents socials, de manera que durant els 12 primers mesos de percepció s'establiran en tres trams: el subsidi serà del 95% de l'Iprem durant els primers sis mesos de cobrament (570 euros mensuals amb l'Iprem actual); del 90% durant els sis mesos següents (540 euros) i de l'actual 80% durant la resta de la durada de la prestació (480 euros). A més, la reforma contempla suprimir els subsidis parcials per als que haurien treballat a temps parcial, podent cobrar-los íntegres, alhora que permetrà que les persones amb menys de 12 mesos cotitzats (que són els necessaris per accedir a una prestació contributiva) puguin accedir al subsidi, mesura que beneficiarà fonamentalment els joves.

La reforma permetrà que aquells que estiguin cobrant subsidis puguin esgotar les seves prestacions actuals i, posteriorment, passar a incorporar-se a l'Ingrés Mínim Vital (IMV)

D'altra banda, la reforma permetrà també que aquells que estan cobrant subsidis puguin esgotar les seves prestacions actuals i, posteriorment, passar a incorporar-se a l'Ingrés Mínim Vital (IMV), una passarel·la de la qual en quedaran excloses les víctimes de violència de gènere i els emigrants retornats, que es mantindran al subsidi. Així mateix, s'introdueix com a causa de suspensió del subsidi que els treballadors fixos-discontinus siguin cridats a reiniciar la seva activitat i no es reincorporin al lloc de treball, a excepció de causa justificada.