Preus
L'habitatge manté la pujada de l'IPC a Catalunya fins al 10,3%
La inflació a l'Estat està en el seu punt més alt des del 1984 i la subjacent trenca la barrera dels sis punts
La inflació a Catalunya manté la seva tendència ascendent i arriba fins al 10,3%. L'índex de preus de consum al país comparteix la tendència del conjunt de l'Estat, on l'índex de preus de consum se situa en el 10,8% interanual, la taxa més elevada des del 1984. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, però, la variació intermensual és negativa, amb una lleugera caiguda dels preus entre el juny i el juliol del 0,1% a Catalunya i del 0,3% a Espanya.
El principal motor de l'augment dels preus durant el setè mes de l'any ha estat l'habitatge, amb un pronunciat increment del 21,4%, acompanyat del transport i l'alimentació, amb increments del preu que superen en ambdós casos els dos dígits, un 16% i un 11,7% respectivament. Sectors com la roba –8,7%– o la restauració i hostaleria –7,2%% – també contribueixen a la nova variació positiva de la inflació.
A menor ritme van créixer sectors com el de l'oci i la cultura, que es va quedar en el 3,8%; la medecina, en un escàs 1,6% o l'ensenyament, que costa un 1,5% més que fa un any. Les comunicacions, per la seva banda, van registrar durant el juliol un descens del 2,2% en els seus preus de referència.
Quant a les dades territorials, Lleida és la demarcació catalana on la inflació ha patit un increment més pronunciat, de fins al 12,4%. A les comarques de Girona, l'IPC va arribar durant el setè mes de l'any fins a l'11,7%, per l'11,1% a les de Tarragona. Barcelona és l'únic territori on la variació dels preus no arriba als dos dígits, quedant-se en el 9,8%.
La inflació subjacent al conjunt de l'Estat va superar durant el mes de juliol la barrera dels sis punts, amb un augment interanual del 6,1%. Quant a la variació intermensual, l'IPC mostra un lleuger retrocés, que a Catalunya es queda en el 0,1% i en el conjunt d'Espanya arriba fins al 0,3%.