Frau
Hisenda posa el focus al bitcoin i investigarà l'us de criptomonedes
L'Agència Tributària presenta el Pla de Control Tributari per impulsar la lluita contra el frau i el control del patrimoni exterior amb noves fonts d'informació
Tecnologies com la cadena de blocs, l'us de criptomonedes i els moneders electrònics són algunes de les prioritats del Pla de Control Tributari 2018 que presenta l'Agència Tributària (AEAT) i publica el Boletín Oficial del Estat (BOE). Segons diu el document "La utilització per part del crim organitzat de la internet profunda, o deep web, per al tràfic i comerç de tot tipus de béns il·lícits, així com l'ús de criptomonedas tipus bitcoin o similar com a mitjans de pagament, són alguns dels desafiaments més exigents en l'actualitat. Per afrontar aquesta amenaça, es potenciarà l'ús d'unitats d'investigació de l'Agència Tributària de les noves tecnologies de recopilació i anàlisi d'informació en tot tipus de xarxes."
D'aquesta manera, l'AEAT detalla així mateix que enguany impulsarà la lluita contra el frau i el control del patrimoni exterior amb noves fonts d'informació -el Subministrament Immediat d'Informació (SII) de l'IVA i les dades de comptes financers procedents de desenes de jurisdiccions a través del projecte CRS de l'OCDE-, que facilitaran el control d'activitats empresarials i professionals ocultes. També intensificarà el control dels grans deutors i seguirà prioritzant la recerca en Internet i el control dels nous models d'activitat econòmica.
Segons el nou Pla de Control Tributari, la utilització de la informació procedent del SII i el CRS, així com la consolidació d'altres fonts incorporades en els últims anys, porten al desenvolupament d'una estratègia integral que permet donar un "important impuls" en l'explotació de la informació mitjançant un ús intensiu de tecnologies d'anàlisis de dades.
Així, la suma d'aquesta tecnologia i de les noves fonts d'informació obre un escenari de "major dificultat" per a l'ocultació i de més facilitat per a la detecció de conductes defraudatòries, de manera que l'estratègia del control tributari de la AEAT es dirigeix cap a una millora del compliment voluntari dels contribuents i un eixamplament i consolidació de les seves bases imposables declarades.
Rrendes i béns ocults a l'exterior
En concret, la informació del CRS resultarà d'especial utilitat per a la detecció de rendes i béns ocults a l'estranger per part de grans patrimonis, àmbit de control en el qual ja s'han iniciat inspeccions vinculades amb la nova eina informàtica de selecció de contribuents creada el passat any per analitzar el valor del patrimoni real de persones físiques titulars de patrimonis significatius i per millorar la definició dels seus riscos fiscals associats.
No obstant això, malgrat les inspeccions, al llarg de 2018 es reforçarà el control a partir de més de mig centenar de riscos fiscals predefinits mitjançant la nova eina de selecció i enfocats a supòsits que presentin importants trets d'opacitat o deslocalització.
Així mateix, l'activitat investigadora seguirà resultant essencial per a la detecció de rendes i patrimonis ocults en paradisos fiscals o territoris amb restriccions en l'intercanvi d'informació, i per a la localització de béns i drets a Espanya en supòsits de simulació de residència fiscal a l'estranger.
Control d'activitats empresarials i professionals ocultes
Al seu torn, la implantació del SII facilitarà el control d'activitats empresarials i professionals total o parcialment ocultes, sumant aquest potencial d'informació permanent sobre transaccions comercials a dinàmiques i estratègies de control ja habituals en l'àmbit de la lluita contra l'economia submergida, com les operacions coordinades d'entrada i registre amb unitats d'auditoria informàtica, o la detecció de signes externs de riquesa.
El primer intercanvi de la informació sobre les magnituds essencials d'activitat a nivell mundial dels grups multinacionals, a través del denominat 'Informi País per País' (CBC), previst para a partir del proper mes de juny, permetrà optimitzar les anàlisis de riscos d'aquests grans grups a fi de detectar, regularitzar i reconduir pràctiques de elusión fiscal.
Multinacionals, internet i nous models econòmics
En paral·lel, la AEAT seguirà corregint les pràctiques elusivas de les multinacionals d'acord amb les àrees de risc BEPS (Erosió de Bases i Trasllat de Beneficis) de l'OCDE en matèries tals com la utilització abusiva de les polítiques de preus de transferència (intragrupo) o les estructures de planificació fiscal agressiva, i es potenciarà la detecció i regularització d'establiments permanents pertanyents a entitats no residents que compten amb estructures operatives instrumentals a Espanya.
El nou Pla de Control Tributari també recull que la recerca en Internet i l'obtenció d'informació relacionada amb els nous models d'activitat econòmica seguiran sent una prioritat per a l'Agència Tributària, amb la finalitat d'assegurar una tributació equitativa i per evitar pràctiques discriminatòries en relació amb les formes de treball tradicionals.
En aquest sentit, es prestarà especial atenció als nous models de prestació de serveis i de distribució per via electrònica, s'adaptaran els sistemes d'informació tenint en compte el creixement de sistemes de pagament com els moneders electrònics i les transferències instantànies i es mantindrà el control sobre fabricants i prestadors de serveis online.
A tot això se sumen altres controls que la AEAT tradicionalment ve considerant prioritaris, en àmbits com les trames d'IVA i hidrocarburs, la divisió artificial de l'activitat, o la utilització de testaferros i empreses fantasma.
Controls dels grans deutors
A l'àrea de Recaptació, la AEAT definirà les seves actuacions buscant l'efecte induït de la gestió recaptatòria executiva, a fi d'incidir en el compliment espontani dels contribuents. A més, en 2018 serà una actuació prioritària de la AEAT el control sistemàtic dels grans deutors, així com una exhaustiva i permanent recerca dels seus patrimonis.
També es pretén impulsar la utilització de la informació que proporciona el SII, atès que la seva immediatesa permet millorar tant l'eficàcia dels embargaments com el seu control a posteriori, segons figura en les directrius generals del Pla de Control Tributari 2018.
Igualment, l'Àrea de Recaptació impulsarà com a anys anteriors l'adopció de mesures cautelars, derivacions de responsabilitat i recerques patrimonials per afermar el cobrament dels deutes tributaris, i es mantindrà un control permanent per seguir reduint el deute pendent, especialment el deute en fase d'embargament.