El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, en roda de premsa | ACN

Economia

Els hotels de Barcelona tancaran el 2024 amb "rècord de facturació", tot i disminuir l'ocupació

El Gremi d'Hotels de la capital catalana celebra "haver enfortit" un nou perfil de visitant de més poder adquisitiu que els ha permès apujar els preus

El 2024 serà un any de rècords per al sector hoteler de Barcelona. Així ho ha previst el Gremi d'Hotels de la ciutat que, en paraules del seu president, Jordi Clos, ha anunciat en roda de premsa una evolució "molt positiva" del preu mitjà de la ciutat: enguany ha estat de 190,2 euros, és a dir, 50 euros més que fa cinc anys, tot just abans de la pandèmia. Aquest augment dels preus ha disminuït l'ocupació (del 83,7% del 2019 s'ha passat al 82,1% d'enguany), encara que aquesta circumstància ja estava contemplada per la patronal.

Més info: 'Boom' del turisme estranger a Catalunya: puja un 12% en sis mesos

"Hem enfortit el perfil de visitant que volem per la ciutat de Barcelona", ha celebrat Clos. I és que el Gremi d'Hotels busca orientar els seus establiments al turisme de negocis, a més de grans esdeveniments esportius com la Copa Amèrica de Vela o importants actes culturals. Una estratègia que "anirà delimitant el turisme lúdic", segons el president de l'entitat. De fet, només cal mirar les xifres d'aquest estiu. Encara que l'ocupació al juliol i l'agost (85%) es troba per sobre de la mitjana anual (83,7%), en comparació amb el 2023 ha caigut gairebé 4 punts, alhora que han augmentat un 10,9% els preus.

El turista de Barcelona: un nou paradigma

Clos ha justificat el canvi de perfil de visitant de la ciutat comtal per una qüestió de competitivitat. "Barcelona tenia un preu mitjà molt per sota d'altres grans ciutats europees com Londres, Brussel·les o, fins i tot, Madrid. El turisme que reps sempre està molt correlacionat amb el preu que ofereixes", ha explicat. No obstant això, el Gremi d'Hotels no preveu cap topall a l'escalada de tarifes.

Mentrestant, el turista lúdic d'estiu ha canviat la ciutat de Barcelona o bé per altres indrets, o per zones properes a la ciutat, com ara el Maresme. En només un any, el nombre de pernoctacions a la capital catalana ha baixat un total de 45.000, a les quals s'afegeixen 15.000 més si comencem a comptar des del 2019. "Segur que hi ha molts excursionistes que no dormen a Barcelona, però sí que la visiten després", ha admès Manel Casals, director general del Gremi d'Hotels. "En qualsevol cas, és gent que té molt menys despesa que el visitant que sí que dorm a la ciutat", ha afegit. D'aquest últim perfil, però, encara no hi ha dades més concretes.

Catalunya va rebre 2,4 milions de turistes estrangers el juliol | iStock

Tanmateix, en l'acumulat de l'any les xifres d'ocupació són prou similars a les del 2023. Per això, Clos ha atribuït aquesta petita davallada a la decisió d'incrementar els preus, i no a cap altre factor extern, com ara la taxa de criminalitat. "No és bona i no ajuda, però no hi haurà gaire gent que deixi de venir a Barcelona perquè la vegi una ciutat insegura", ha subratllat el president, que alhora ha assenyalat la reincidència com la principal causa de l'alt índex de delinqüència del territori. Clos també ha recordat que les xifres han disminuït respecte a l'any passat, però ha matisat que aquest fet "no és cap consol".

Clos ha denunciat els atacs amb pistoles d'aigua als turistes o el llançament de pintura als autobusos: "Fan mal a la ciutat"

En canvi, pel dirigent són més preocupants les "manifestacions agressives" que ha patit la ciutat aquest últim any. "Puc acceptar les protestes en contra del turisme, però estic en contra de les violentes. Això fa mal a la ciutat, perquè la premsa internacional es fa ressò d'una forma exagerada", ha criticat Clos. En aquest sentit, el president ha denunciat episodis com els atacs amb pistoles d'aigua als turistes o el llançament de pintura als autobusos. "En el futur, això pot afectar el turisme", ha advertit.

Més info: Cadena humana contra la Copa Amèrica a la platja del Somorrostro: "Recuperem el litoral"

A favor de l'ampliació de l'aeroport, neutralitat amb els pisos turístics

Més enllà de les seves dades, la roda de premsa dels dirigents del Gremi d'Hotels de Barcelona ha servit per repassar temes d'actualitat relacionats amb el sector turístic. Clos s'ha mostrat "absolutament a favor" de l'ampliació de l'aeroport, ja que considera que "permet la connexió intercontinental" i, per tant, atreure més visitants i grans esdeveniments al territori.

Un avió enlairant-se des de la T1 de l'aeroport del Prat | ACN

No ha estat tan rotund a l'hora de valorar la futura eliminació dels pisos turístics, prevista per l'any 2028. "És un tema urbanístic que els ajuntaments estan arreglant perquè s'havia desarreglat", ha opinat. Això sí, el president ha descartat "categòricament" que aquest fet pugui afectar les grans fires i congressos que se celebren a la capital. "L'Ajuntament de Barcelona té un criteri molt clar del que és la ciutat i suposo que d'aquí al 2028 s'hauran estudiat les conseqüències", ha afegit.

Pel que fa a la taxa turística, tant Casals com Clos han celebrat que el consistori hagi reinvertit els "gairebé 150 milions d'euros" que percep entre impostos i recàrrecs municipals, però han retret que aquest gravamen "no és bo" a l'hora de competir amb altres destinacions turístiques que no el tenen. "Quan estàs preparant una candidatura per obtenir un congrés o una fira, la persona que ho organitza, si ho compara amb Madrid, se n'adona. No és competitiu, però ho assumim", ha conclòs el president del Gremi d'Hotels.

Un "futur brillant" per Barcelona

De cara al pròxim any, les perspectives són "molt bones" per a la patronal. Part de la culpa la tenen cites com la Manifesta 15 i la Copa Amèrica, que tot i no tenir un "volum de reserves important", sí que ha servit d'aparador. "L'impacte mediàtic de la ciutat és brutal i ens posiciona en imatge de mar, blau i com a destinació de caràcter esportiu internacional", ha apuntat Clos.

Més info: El luxe que envolta la Copa Amèrica: entrades per sobre dels 500 euros al dia

En aquesta línia, l'any vinent esperen més esdeveniments de rellevància, com l'ICE, que preveuen que atraurà més de 40.000 visitants; el Vitafoods, que portarà 22.000 assistents i més d'un miler d'empreses; o el LabelExpo Europe, que arrossegarà a unes 5.000 persones.

Clos: "La planta hotelera haurà de créixer si volem mantenir el ritme de fires i congressos"

Tanmateix, el principal reclam continuarà sent el Mobile World Congress. "És la cita que més ocupació hotelera genera, tot i que encara hi ha marge de creixement", ha assegurat Casals. Per aquesta raó, i malgrat el descens de visitants, el Gremi d'Hotels ja ha obert la porta a un augment de l'oferta. "La planta hotelera haurà de créixer si volem mantenir el ritme de fires i congressos", ha advertit Clos, qui sap si pensant en el que passarà amb l'eliminació dels pisos turístics a partir del 2028.