• Economia
  • HP, el manual d’instruccions de la impressió 3D

HP, el manual d’instruccions de la impressió 3D

La multinacional, que s’ha instal·lat al DFactory de la Zona Franca, ha creat un centre únic al món en la fabricació i en l’orientació productiva als clients

Les instal·lacions d'HP al DFactory de la Zona Franca de Barcelona
Les instal·lacions d'HP al DFactory de la Zona Franca de Barcelona
Barcelona
17 de Novembre de 2023

En el marc de la revolució de la indústria 4.0, la impressió 3D és un dels deixebles avançats. La novetat no rau només a imprimir qualsevol objecte, sinó fer-ho a gran escala i en materials com el metall. La impressió 3D facilita una producció ràpida en comparació amb els processos industrials tradicionals. A més, aquesta tecnologia pot arribar a multiplicar per 10 la productivitat mitjançant la impressió additiva. En aquest context, la multinacional HP, que porta des del 2016 investigant en l’àmbit de la impressió 3D, va fer un pas endavant fa dos anys en aquest camp: a més de la fabricació de peces, els procediments de manteniment, la utilització de la tecnologia o l’assessorament en els processos productius, ha creat un centre de referència únic al món a l’edifici DFactory del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). La planta funciona com una instal·lació de producció completa, en la qual es fabriquen les peces a partir de les seves patents, però també com a orientadora perquè els seus clients internalitzin i incrementin la producció, a més d’optimitzar els seus processos per escalar, afrontar un pic de vendes o arribar a nous mercats.

 

HP ha instal·lat allà el seu centre de referència de fabricació de peces amb materials polímers, dividint la fàbrica en tres àrees principals i amb una superfície de 900 metres quadrats. “No només som una factoria que subministra peces, sinó que volem ajudar que els nostres clients aprenguin a portar un negoci escalable”. Així ho explica el director d’operacions de la fàbrica digital 3D, Miguel Armero. El responsable de l’àrea posa dos exemples d’aquest nou servei, impulsat des del DFactory. El primer és el desenvolupament de la sola d’unes sabatilles esportives per la marca Brooks, en què la investigació durant la fabricació del producte ha permès optimitzar-lo, aconseguint elaborar-ne 10.000 parells a la meitat del cost previst inicialment.

El segon exemple fa referència a la tecnologia per a fabricar motlles per determinats embalatges, com els que es col·loquen als ous o els gots. Es tracta de malles amb una estructura més lleugera, que redueixen la petjada de carboni i acceleren el termini d’entrega, rebaixant-lo en alguns casos a només dues setmanes. Miguel Armero precisa que “oferim un manual d’instruccions en el qual el client pot replicar el model de negoci i aplicar-ne l’escalat en l’esfera industrial a través de l’automatització o la utilització de robots”. 

 

Miguel Armero: “No només som una factoria que subministra peces, sinó que volem ajudar que els nostres clients aprenguin a portar un negoci escalable”

La fabricació additiva promou l'economia circular perquè permet que la producció es desenvolupi segons la demanda, fent innecessari l'estoc; permet prescindir del transport, és lleugera (el que la fa idònia per al sector aeroespacial i el transport) i fa innecessària la creació de motlles. Exemple d'això és l'ús de fibra modelada per a la fabricació d'envasos.

Industrialització i model de negoci

Per explicar les tasques que fa HP a la planta del DFactory, Armero assenyala la línia tradicional, en què venen aplicacions pels clients, però també “els hi ajudem a desenvolupar el seu procés i consolidar el model de negoci”. Així, la fàbrica es converteix en l’únic centre del món en què la impressió 3D no es limita a ser un prototipus, sinó que s’arriben a produir tirades industrials amb possibilitats de comercialitzar-les.

“Estar al DFactory ens permet exposar-nos, ensenyar als nostres clients com poder créixer i que prenguin consciència que HP no només et ven una impressora, sinó que t’acompanya en tot el procés cap a l’escalat de la teva idea de negoci”. A més, Armero detalla que la presència al node de la indústria 4.0 facilita “establir relacions amb un ecosistema innovador, en el qual moltes empreses treballen en conceptes semblants als nostres, però des del seu sector i la seva activitat”.

La fabricació additiva promou l'economia circular perquè permet que la producció es desenvolupi segons la demanda, fent innecessari l'estoc

En aquesta mateixa línia, des d’HP es remarca que “haver-nos situat en aquest entramat d'empreses que volen canviar la manufactura tradicional en l’àmbit mundial ens està ajudant per a interactuar amb elles, veure com avancen i generar noves oportunitats, portar la tecnologia a un altre nivell, gràcies a solucions de disseny computacional per a l'automatització o robòtica”. A la planta del DFactory, HP ha produït el darrer any -entre novembre de 2022 i el mateix mes d’enguany-, més de 100.000 peces.

D’impressores a solucions integrals d’impressions 3D

La multinacional HP aspira a ser un referent internacional de la fabricació de peces industrials a gran escala. A més, el seu nou centre d'impressió 3D s'ha convertit en un model de transformació industrial, en una escola de talent de primer nivell i proporciona als seus clients solucions que permeten una producció sostenible. Actualment, HP té més de 1.000 màquines d'impressió 3D funcionant a tota Europa i, concretament a Espanya, el creixement està en l'ordre del 36%.

La companyia insisteix que la fabricació additiva no és una aposta de futur, és una realitat. De fet, la impressió 3D ofereix un ventall ampli d’avantatges, estalviant costos i temps en sectors com el de l’automòbil, el mèdic o el de la moda. Tal com comenta Miguel Armero, aquesta disciplina comporta un canvi de filosofia dels mateixos dissenyadors industrials. “Abans, havien de pensar en què el seu producte respongués a una fabricació viable, ara qualsevol disseny que executin es podrà fabricar”.