Digital
La indústria digital donarà feina a 13.000 treballadors el 2030 a Catalunya
El 35% dels llocs de treball tenen una alta probabilitat de ser automatitzats, segons un informe
La indústria digital crearà aproximadament uns 13.000 nous llocs de treball fins al 2030 a Catalunya, segons un informe presentat pel departament d'Empresa i Coneixement aquest dimecres. El responsable de l'informe i cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la direcció general d’Indústria, Joan Miquel Hernández, ha assegurat que la introducció de la digitalització en la indústria catalana serà "positiva", però ha alertat que "el 35% dels llocs de treball tenen una alta probabilitat de ser automatitzats".
L'impacte de l'arribada de la indústria 4.0, però, serà desigual segons el sector, segons ha explicat la directora general d'Indústria, Àngels Chacón. L'estudi estima que el sector serveis se'n veurà beneficiat, en canvi, la indústria patirà un descens pel que fa a l'ocupació. Hernández ha dit que el sector que lidera la digitalització a Catalunya és el de l'automoció, però que les pimes estan "endarrerides" perquè es necessita una "forta inversió". Amb tot, ha destacat la importància de la formació per tal d'adaptar-se a la digitalització i ha dit que és "inevitable" que alguns treballadors siguin "expulsats" del mercat laboral. En conclusió, s'estima que la indústria 4.0 crearà 29.000 ocupacions a Catalunya fins el 2030 però en destruirà 16.000, deixant un saldo positiu.
S'estima que la indústria 4.0 crearà 29.000 ocupacions a Catalunya fins el 2030 però en destruirà 16.000, deixant un saldo de 13.000 llocs de feina
Les ocupacions amb menys risc de ser automatitzades són les que més dependència tenen de tres variables: la intel·ligència social, creativa i el treball en entorns desordenats. Professions com operador de laboratori fotogràfic, model de moda, assistent jurídic o empleat de control de personal o nòmines són algunes de les que tenen més risc de ser automatitzades. En canvi, metges, dietistes, psicòlegs o professors es troben entre les professions amb menys risc de ser automatitzades.
Així, el responsable de l'informe ha recordat que la digitalització és un fet "transversal" que afectarà diferents àmbits i que "representa un canvi radical" per a la indústria. A causa de l'arribada de la indústria 4.0, les empreses buscaran nous "perfils". Segons l'informe, prendran especial importància les habilitats relacionades amb la intel·ligència emocional, creativa i social.
Hi ha empreses que ja estan apostant per la introducció de la digitalització en els seus productes i serveis. Hernández ha destacat que algunes, especialment en l'àmbit de l'automoció, ja hi estan treballant. Amb tot, ha alertat que existeixen grans diferències entre les grans empreses, capaces de fer grans inversions, i les pimes, que estan "endarrerides" en l'àmbit digital.
La por a perdre el treball
El responsable de l'informe ha afirmat que totes les revolucions industrials han estat acompanyades per "la por dels treballadors a perdre la seva ocupació". Hernández ha assegurat que "els llocs de treball que més estan en risc són els poc qualificats i poc remunerats". El responsable de l'informe ha apuntat que cal "desdramatitzar", que "mai una revolució tecnològica s'ha traduït en atur tecnològic" i que les revolucions tecnològiques sempre han creat "llocs de treball alternatius".
En aquest sentit, l'informe apunta que, de cara al futur, cal potenciar la formació per tal de facilitar la "transició" del capital humà cap als nous models implantats per la indústria 4.0 i, així, evitar que moltes persones siguin "expulsades" del mercat laboral a causa de la digitalització.
Hernández ha assegurat que aquesta "expulsió" pot provocar que hi hagi una forta desigualtat social. Segons el responsable de l'informe, aquest fet obre el "debat sobre la posada en marxa de nous mecanismes de lluita contra la desigualtat", com per exemple la renda garantida universal.
La digitalització de la indústria no només afectarà l'ocupació. Segons el responsable de l'informe, també modificarà la "competitivitat", el" paper de les ciutats" i "les polítiques públiques". A més, "difuminarà la frontera entre la indústria i els serveis" i "augmentarà el treball autònom, el teletreball, la flexibilitat i l'estrès en el lloc de treball".