L'ocupació de les dones és menor en el sector industrial

Manufactura

La indústria perd 441.425 assalariats i més de 36.000 empreses en deu anys

El sector manufacturer remunta la crisi de manera lenta i amb una greu temporalitat

El sector industrial ha perdut 441.425 persones assalariades i 36.643 empreses en els darrers deu anys, segons un informe de CC.OO. en el qual es denuncia que la indústria està remuntant de manera "molt lenta" i amb "altíssims" índexs de temporalitat.

Actualment, depenen econòmicament de la indústria un total de 2,5 milions de treballadors, l'equivalent al 15% dels ocupats. Aquesta taxa assoleix el 30% a Navarra, el 27% a La Rioja i el 23% a País Basc, Aragó i Castella-la Manxa. El sindicat subratlla que l'ocupació en aquest sector es caracteritza per la seva alta precarietat, ja que el 22% dels treballadors són temporals, "una xifra que no deixa de créixer des de l'any 2013".

Al mateix temps, denuncia, s'ha estès l'ocupació a temps parcial: el 45% dels assalariats que tenen un contracte d'aquest tipus no està conforme amb la seva situació.

Encara que CC.OO. aprecia un major dinamisme en la generació d'ocupació al sector manufacturer femení (va créixer un 7,2% el 2017), la precarietat "és més acusada entre les treballadores i entre la població més jove".

L'organització sindical defensa que la política industrial ha de tenir un paper clau en les polítiques públiques per garantir la competitivitat i la creació d'ocupació estable.

"Els països amb un teixit industrial fort i competitiu presenten balances comercials més equilibrades, tenen més fortalesa als moments de crisi econòmica i ajuden a combatre els efectes de la divisió internacional del treball", argumenta.

En aquest context, CC.OO. aposta per la digitalització de les empreses i del territori, i per això considera les obres del Corredor Mediterrani "totalment indispensables", així com la dotació de banda ampla "en la construcció de territoris connectats i intel·ligents".

"Aquest procés de digitalització ha d'anar acompanyat de l'aposta per sectors industrials vinculats al foment de les energies renovables, l'economia circular o l'aposta per unes noves indústries de la construcció que tinguin com a base la millora de l'eficiència energètica i la rehabilitació dels pobles i ciutats", afegeix.

Altres demandes del sindicat per revitalitzar el sector passen per l'especialització per generar una indústria forta que generi inversió productiva amb suport públic i del sistema financer; la configuració d'un Pacte d'Estat per a l'impuls de la indústria; crear observatoris en sectors com l'automoció, la indústria aeroespacial, la siderúrgia o l'energia, i aconseguir un mix de generació energètica que faciliti, al costat de la sostenibilitat mediambiental, més capacitat de desenvolupament industrial.