Francisco Reynés, Jordi Hereu i Antonio Garamendi | Cedida

Economia

La indústria vol "neutralitat" tecnològica per afrontar el gran repte de la descarbonització

Empreses industrials assenyalen els gasos renovables com el biometà com l'alternativa per assolir la descarbonització

El sector industrial ha reclamat un nou marc que generi incentius per avançar en la descarbonització. Els gasos renovables com el biometà s'assenyalen com les grans alternatives per reduir les emissions contaminants de la indústria i assolir els objectius de sostenibilitat. Així es va despendre en la jornada Reptes i Oportunitats de la descarbonització en la indústria, organitzada per Naturgy a Madrid i que va comptar amb la participació d'experts, associacions industrials i empreses.

La gran premissa és que la descarbonització de la indústria és fonamental per complir els objectius de reducció d'emissions, ja que aquest sector representa el 25% de les emissions de país. I la conclusió compartida per experts i empreses és que aquest procés de descarbonització no pot restar competitivitat al sector industrial i s'han de generar noves oportunitats. Per això, demanen no renunciar a cap tecnologia, com poden ser els gasos renovables. 

Més info: La indústria espanyola suspèn en l'ús de la IA, ciberseguretat i descarbonització

Francisco Reynés: "La descarbonització i la competitivitat industrial siguin objectius complementaris"

Pel sector industrial, el biometà és una de les principals alternatives per les seves similituds amb el gas natural i perquè pot distribuir-se a través de la xarxa existent. El president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, va defensar la "neutralitat" tecnològica per buscar solucions que permetin avançar en la transició energètica: “L'enfortiment del teixit industrial requereix una regulació en la qual la descarbonització i la competitivitat industrial siguin objectius complementaris, i els gasos renovables poden jugar un paper essencial per a aconseguir aquest equilibri”.

“Només sumant esforços entre tots i de manera conjunta podrem tirar endavant la transició en la qual estem immersos. Un procés que requereix un gran volum d'innovació i inversió empresarial”, va defensar el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, que va anunciar la convocatòria del mecanisme de compensació pels costos de les emissions indirectes de gasos d'efecte hivernacle amb un pressupost de 300 milions d'euros.

300.000 milions d'euros

El president de CEOE, Antonio Garamendi, va emfatitzar que la competitivitat industrial i la transició energètica han de ser objectius complementaris. A més, va considerar que la descarbonització de l'economia ha de servir per "enfortir" la  indústria i va recordar que aquesta transició requereix "inversions gegantines" de prop de 300.000 milions d'euros fins al 2030. 

Per tot plegat, els industrials reclamen un marc regulatori clar que incentivi el consum i la producció de gas renovable. “Són necessaris ajustos estructurals, un marc normatiu i fiscal i una política industrial que incentivin les empreses a invertir en aquests processos de baixes emissions”, va concloure María Higueras, directora de Mercado Industrial de Naturgy.