Un de cada cinc catalans preveu comprar un habitatge en els pròxims cinc anys
La intenció de compra es manté, malgrat que baixen els particulars actius en els mercats de compravenda i de lloguer
La intenció de compra d'habitatges a Catalunya es manté: un de cada cinc catalans preveu comprar un habitatge en els cinc anys vinents, segons dades de Fotocasa. El portal immobiliari ha publicat l'informe Radiografia del mercat de l'habitatge 2021-2022 on ha analitzat, amb una mostra de 7.400 persones, la salut del mercat immobiliari a Espanya després de dos anys de pandèmia. "Després d'un autèntic boom immobiliari viscut en l'exercici anterior, en 2022 arriba una lleu moderació que busca l'equilibri dins d'un mercat amb nivells màxims d'activitat immobiliària"; assegura María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa. I afegeix: "Però la gran transformació ve marcada pel excepcional interés que s'ha despertat per comprar un habitatge, que continua molt latent en la societat i que continua creixent des de llavors."
Segons Matos, en els últims anys, "la importància de convertir-se en propietari no ha deixat d'augmentar", malgrat que en alguns territoris, aquesta tendència ha començat a donar signes "d'estancament". Com a Catalunya o Madrid, on el percentatge de persones que volen comprar un habitatge en els propers cinc anys s'ha mantingut idèntic al d'un any enrere, un 19% i un 23% respectivament.
"Les convulsions socials d'aquests dos últims anys han provocat també bruscos cops de volant en el marcat de l'habitatge", indica el portal, assenyalant Catalunya. Segons Fotocasa, l'activitat de particulars en el mercat immobiliari a Catalunya ha caigut tant en compra com en lloguer. Concretament, en el mercat de compravenda, Catalunya ha passat de tenir un 36% de la població major de 18 anys realitzant alguna acció en el mercat de l'habitatge, el febrer del 2021, a tenir-ne un 29% un any després (febrer del 2022). El portal immobiliari, però, adverteix que la participació a Catalunya es troba en nivells idèntics a febrer del 2020, just abans de l'impacte de la covid-19. "Per tant, malgrat els alts i baixos del camí, pot presumir d'haver-se recuperat totalment", sentencia l'informe.
En el mercat de lloguer, Catalunya ha registrat la baixada més intensa: la participació el febrer del 2022 se situava en el 16% quan tot just un any abans estava en el 23%. Madrid, que registra una evolució semblant, ha passat del 21% al 16%. En la mateixa línia, les persones que han signat un contracte com a llogaters també ha disminuït, d'un 10% (l'agost del 2021) a un 6% aquest passat mes de febrer.