Resultats
L'IPC puja a causa de l'encariment de l'energia i els carburants
La inflació catalana creix una dècima respecte a l'octubre i situa la taxa interanual en el 5,3%
L'Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya corresponent al novembre creix una dècima respecte a l'octubre i situa la taxa interanual en el 5,3%, el que suposa un nou rècord històric des que es recullen dades per comunitats –es fa des de 2002-, segons publica aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment es deu novament a l'encariment de subministraments com l'aigua, el gas i l'electricitat (+14,7%) i els carburants (+13,7%), tot i que també destaca la pujada del preu dels aliments i les begudes no alcohòliques (+3,3%) i dels restaurants i hotels (+2%). Al conjunt de l'Estat, la taxa inflació també creix una dècima i se situa en el 5,5% al novembre, la variació interanual més alta des del setembre de 1992.
De la mateixa manera que en els mesos anteriors, a Catalunya pràcticament tots els productes s'han encarit respecte a l'any passat. A banda dels carburants i els subministraments, també han pujat de preu els productes i serveis vinculats a l'ensenyament (+1,6%), l'oci i la cultura (+1,6%) i els mobles i articles de la llar (+1,1%). En menor mesura també s'han encarit les begudes alcohòliques i el tabac (+1%), el vestit i el calçat (1%) i els productes i serveis vinculats al món sanitari (+1%). L'única excepció és el sector de la comunicació, on els preus han caigut un 0,4% en termes interanuals i acumulen 17 mesos consecutius a la baixa.
Malgrat que el preu dels subministraments segueix disparat –en gran part per l'alça en el preu de la llum, que aquest dimecres marca un nou rècord històric-, la taxa interanual registrada al novembre és inferior a la d'octubre. El mes passat, l'aigua el gas i l'electricitat valien un 17,7% més respecte a l'octubre de 2020, mentre que la taxa de novembre és del 14,7%. En el cas dels carburants i els aliments, però, la situació és contrària. La variació de l'IPC en el preu dels carburants és del 13,7% al novembre, més d'un punt per sobre la taxa registrada a l'octubre. Pel que fa als aliments, la taxa actual és del 3,3%, àmpliament superior a l'1,7% que es va registrar a l'octubre.
Lleida és el territori on més s'han encarit els productes aquest darrer mes de novembre
Per demarcacions, Lleida és el territori on més s'han encarit els productes aquest darrer mes de novembre. Segons les dades de l'INE, els preus a les comarques de Ponent s'han incrementat un 6,4% en termes interanuals, un creixement impulsat per l'alça en el preu dels subministraments (+21,4%). A continuació apareixen les comarques de Girona, on l'IPC s'ha situat en el 6,1%. La pujada en el preu dels carburants (+13,4%) és lleugerament inferior a la mitjana catalana, però l'encariment dels subministraments (+19,3%) i dels aliments (+3,5%) és superior. Pel que fa a Tarragona, l'Índex de Preus al Consum ha experimentat un creixement interanual del 6%, amb pujades de preu en els subministraments i els carburants del 19,8% i del 14,7%, respectivament. Barcelona és l'única demarcació on els preus s'han incrementat per sota la mitjana catalana, amb una variació del 5%. En el cas de les comarques metropolitanes, els subministraments s'han encarit un 12,9%, els carburants un 13,6% i els aliments i les begudes no alcohòliques un 3,3%.
L'IPC al conjunt de l'Estat ha registrat una variació interanual del 5,5% al novembre, una dècima menys respecte a les dades avançades per l'INE fa dues setmanes. No obstant això, es tracta de la taxa més alta des del setembre de 1992. La pujada respon a l'evolució del preu dels aliments (+3,3%), dels carburants (+13,5%) i de l'hostaleria (+2,5%). També continua destacant l'encariment dels subministraments (+16,8%), tot i que la taxa interanual del novembre és quatre punts inferior a la de l'octubre. Pel que fa a l'IPC subjacent –no té en compte aliments no elaborats ni productes energètics-, la taxa interanual se situa en l'1,7%, tres dècimes més respecte a l'octubre. Segons l'INE, aquesta diferència no es donava des de l'agost de 1986.