• Economia
  • Jesús Encinar (Idealista): "Cal rebaixar fins a un 30% el preu de l'habitatge"

Jesús Encinar (Idealista): "Cal rebaixar fins a un 30% el preu de l'habitatge"

Reduir el preu de venda de l'habitatge i reconèixer el deute dels bancs són dues mesures urgents per millorar la situació

Jesús Encinar
Jesús Encinar
Aida Corón
02 d'Octubre de 2013
Act. 13 d'Octubre de 2013
El fundador i propietari del portal immobiliari Idealista, Jesús Encinar, té una possible data per l'equilibri econòmic a Espanya: "A finals del 2016", concretament, a l'últim trimestre. Això sí, sempre que es segueixi l'actual ritme de creixement i que hi hagi una bona confluència de factors. Entre ells, que "la gent accepti reduir el preu de venda dels habitatges i que els bancs reconeguin el deute que han generat les seves propietats", ha explicat aquest dimecres a Barcelona el president del portal immobiliari líder amb 4 milions d'usuaris.

"Després de tocar fons, no tornarem als nivells anteriors"
Ni passarà, ni és desitjable. Així ho ha sentenciat el director d'Idealista a la trobada empresarial a Esade. "Tornar als nivells de la bombolla immobiliària implicaria preus sobrevalorats i no és bo ni per as bancs, ni per a les famílies ni per al govern". La clau és la regressió, però la regressió "a nivells d'equilibri entre els sous i la inflació", apunta.

"Augmentarà la demanda del mercat de lloguers"
Ja no entren dos sous a casa i, si n'hi ha, els ingressos no són els mateixos. El futur del mercat immobiliari se situa en el lloguer. "Cauran les hipoteques i hi haurà grans stocks d'habitatges nous durant anys", preveu Encinar.

"Cal rebaixar entre un 20% i 30% el preu de l'habitatge"
El nombre d'hipoteques d'obra nova i de segona mà està per sota de nivells normals, però no és cert el mite de "no es ven res": 350.000 transaccions en els últims dotze mesos, amb descomptes importants. Això sí, s'alinia a favor d'injectar més capital públic als bancs. Si no, les entitats financeres només arrisquen amb el finançament de les seves propietats o amb clients, als seus ulls, fiables.

"El 50% dels casos d'impagament d'hipoteques són estratègics"
Jesús Encinar insisteix en que els bancs no són els únics causants de la crisi, també hi ha intervingut l'absència d'un marc legal clar: "Els jutges han pres decisions pel seu compte en els casos de desnonaments", retreu. I critica: "Hi ha gent que ha deixat de pagar perquè creu que podrà continuar estant a casa seva i, així, estalviar-s'ho".

"Dues de cada tres cases que es venen es paguen de cop"
El deute genera por. Podria veure's com una reacció negativa, però el fundador d'Idealista prefereix ser prudent: "Sembla normal estar endeutat, quan realment és molt perillós". La conseqüència es veu en el nombre total de transaccions del 2012, on la venda de cases heretades i els pagaments íntegres en la compra representen més de la meitat. "Si tens diners, pagues i t'estalvies preocupacions i, si es tracta d'una herència, no tens en ment un preu previ de compra i acabes venent més barat".

"Cada mes entren als balanços dels bancs més propietats de les que surten"
Encara avui dia les entitats financeres es mostren reticents a reconèixer les pèrdues, pel que continuen donant préstecs als promotors . Segueixen una estratègia molt simple: incloure aquesta inversió als balanços per disminuir el deute. "Mentre que no s'assumeixin les pèrdues, no hi haurà l'ajustament que Espanya necessita", assegura Encinar.

"La credibilitat del mercat espanyol és la principal víctima de la bombolla"
Des del moment que el Banc d'Espanya va assegurar que amb només 15.000 milions d'euros es podria sanejar el sistema financer, totes les institucions internacionals van deixar de creure en el govern espanyol. Per Encinar, aquest és el punt d'inflexió. "Que els bancs no diguessin que no passava res, va agreujar la situació. Ara toca reconèixer els errors i assumir el deute", proclama.