Afirma l'economista valencià José García Montalvo que es passa tot el dia barallant-se amb les administracions perquè "em donen dades". En la seua anàlisi de les dades en els nous entorns, García Montalvo apunta que "les noves oportunitats sempre vénen associades a nous perills però totes aquestes tecnologies no són la panacea, sense una mica de cap aplicat, tot això no serveix per a res". És la cloenda de la seua participació en l'esmorzar de treball de Forinvest en què ha participat aquest dimecres a València.
__relacionada__
La trobada de networking financer i de negocis de Fira València s'ha tancat després de dos dies amb un bon sabor de boca per als organitzadors, que parlen de "solidesa" i xifren en més de 500 els assistents a la conferència de tancament que ha ofert Toni Nadal, l'exentrenador del tenista manacorí.
El catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra i professor Investigador de la Barcelona Graduate School of Economics i de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) ha parlat de Big data, Data science i intel·ligència artificial amb el prisma de les finances i les empreses. "El Data science obre possibilitats immenses, les administracions públiques han de fer ús d'això, no poden no fer-ho. A Dinamarca està tot estandarditzat, ho saben tot. No podem no anar en aquesta direcció, no podem permetre'ns-ho", ha puntualitzat.
García Montalvo: "A Dinamarca està tot estandarditzat, ho saben tot. No podem no anar en aquesta direcció, no podem permetre'ns-ho"
El seu missatge l'ha llançat en un dinar ple de directius de banca i amb presència del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, company universitari tal com aquest ha recordat en el seu discurs inaugural. En el seu parlament, García Montalvo ha apuntat que Google és el nou "sòl de la veritat. Les cerques que es fan al buscador permeten ser predictives però tot i que les màquines –i ha posat l'exemple de com AlphaGo va guanyar una partida a una persona després d'haver aprés a jugar per ell mateix-, "els humans serem sempre complements".
__relacionada__
García Montalvo, últim Premi Rei Jaume I d'Economia, ha parlat de l'ús de les dades massives i de com es percep a la societat, ja que considera que és un poc "perplex" com s'ho pren l'usuari: "A una empresa privada li done tot, però l'INE ens demana dades per veure la nostra mobilitat i analitzar-la i ens queixem... És tot un poc perplex", ha apuntat. També ha defensat que les noves tecnologies s'han de fer servir per a mesurar l'impacte de les polítiques. "En aquest país per a gastar no sabem mai la suma. Ara l'AIRef ens ha dit que necessitem avaluar les polítiques, perquè volem saber en què es gasta els diners. I hi ha eines per a poder fer-ho". Més dates, ve a dir.
A propòsit del sòl de la veritat en què situa a Google, García Montalvo recorda que quan un escriu a la barra del cercador "el meu marit", sovint va seguit de "és homosexual", o similar. Els algorismes ja saben què volem preguntar-los i avançar-se amb informació és la clau per a no sorprendre's de la resposta, manté l'expert.
Ana Alonso també posa el focus en les tecnologies
La Intel·ligència Artificial i el Big data també han estat presents al discurs d'Ana Alonso, directora de clients estratègics de Microsoft Western Europe, qui ha participat en Innovation&Fintech Forum, espai que per tercer any consecutiu s'instal·la a Forinvest i on s'han exposat les noves tendències, el futur que ja és ací. Amb una societat sobresaturada de reptes a superar, Alonso ha afegit alguns a la llista, com per exemple que "un aspecte important és com la tecnologia canviarà la manera en la qual ens relacionem els humans. Penseu en l'escenari que ara mateix hi ha un milió de persones amb discapacitats físiques i amb la tecnologia pot canviar la seua manera de conviure amb els altres", ha mostrat com a exemple.
La seua darrera reflexió ha anat molt en la línia de García Montalvo quan parla de perills i riscos. "La tecnologia a vegades ens fa por perquè sembla que hem d'estar en un moment d'aprenentatge continu, però crec que al mateix temps hem de ser molt responsables com a individus i aprofitar les oportunitats que ens dóna", ha destacat l'executiva de Microsoft.