Emancipar se pels joves és cada cop més difícil

HABITATGE

Els joves catalans destinen el 119% del seu sou al lloguer

La precarietat laboral i el mercat immobiliari desbocat enfonsen l'emancipació juvenil a nivells de 2002

La idea d'independitzar-se és cada cop més impossible per als joves. Segons l'estudi del Consell de la Joventut d'Espanya, Catalunya té l'índex d'emancipació més alt entre els joves de 16 a 29 anys, però també és la comunitat on el lloguer és més car. En concret, els joves catalans han de destinar 119% del seu sou per pagar el lloguer en solitari, davant del 94,4% que suposaria en el conjunt de l'Estat.

L'estudi també reflecteix que molts joves s'emancipen en altres comunitats. Castella la Manxa, Castella i Lleó o Extremadura són algunes de les comunitats que més població jove perden. En canvi, Catalunya és de les que més rep, fet que justifica perquè és l'autonomia on més jovent s'emancipa.

La emnacipació descendeix més en homes que en dones | Cedida

Aquests són els valors d'emancipació més baixos d'aquest estudi des del l'any 2002. Davant d'aquesta situació poc esperançadora, molts joves opten per compartir pis. "Malgrat tot, aquesta opció tampoc és viable amb un salari mitjà en alguns territoris" assegura Joffre López, sociòleg de l'Observatori d'Emancipació. Segons López independitzar-se avui comporta un risc de caure en la pobresa més alt que l'any 2018. Al qual se li suma que el 15,1% de les llars joves que viuen de lloguer estan en risc de sobreendeutar-se, en pagar més del 40% del seu sou en l'habitatge quan es recomana que sigui el 30%.

Tot això s'emmarca en un context on l'ocupació entre el jovent ha pujat però en unes condicions precàries. Actualment segons l'estudi només el 8% del joves entre 16 i 29 anys tenen un contracte indifinit. Amb situacions d'inestabilitat econòmica com les que comporten els contractes temporals l'accès a l'habitatge encara es complica més en un mercat de l'habitatge a l'alça.

Més info: El preu del lloguer puja un 3,2% el primer semestre de 2019

El Consell de Joventut d'Espanya ha fet una crida a les administracions perquè es reverteixi aquesta situació. La institució ha considerat de vital importància que una de les mesures s'adopti sigui la regulació del mercat de l'habitatge.